törökbálint

Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség a fideszes polgármesterre a törökbálinti ingatlanmutyik miatt

Törökbálint fideszes polgármestere saját maga jelentette be a Facebookon, hogy vádat emeltek ellene. Az Átlátszó információi szerint önkormányzati ingatlanokkal összefüggő mutyik miatt hűtlen kezelés minősített esetével vádolta meg Elek Sándort az érdi ügyészség. A városvezető azt írta: megkönnyebbüléssel fogadta a hírt, vagyis azt, hogy a vádlottak padjára kell ülnie, és egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

„Az Érdi Járási Ügyészség nyújtott be 2023. szeptember 19. napján vádiratot az Érdi Járásbíróságra a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a./ pontja szerint minősülő,  folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt” – közölte az ügyészség az Átlátszóval, miután Törökbálint fideszes polgármestere, Elek Sándor – a részletek említése nélkül – maga jelentette be szeptember 21-én a Facebookon, hogy vádat emeltek ellene.

A vádiratban az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint  az eljárás során felmerült bűnügyi költség általa történő megtérítésére tett indítványt – írta a főügyészség szóvivője.

Átruházott hatáskörben döntött

Az elsőként az Átlátszó által megírt zűrös telekügyek folyományaként idén tavasszal idéztük az ügyészség lapunknak küldött közleményét, amely szerint korábban gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Az ügyészségi szóvivő szeptember 25-én azt írta lapunknak, hogy az akkor adott tájékoztatás most is irányadó. Vagyis a vádirat szerint a vádlott önkormányzati rendeletben számára biztosított, úgynevezett átruházott hatáskörben döntött a 2018-as, illetve a 2019-es évben két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről. A döntése eredményeként az önkormányzatot jelentős – azaz ötmillió forintot meghaladó, de ötvenmillió forintot el nem érő – vagyoni hátrány érte – közölte az ügyészség.

Az ügyben a feljelentést Bruder Márton, a Törökbálint Holnap Egyesület önkormányzati képviselője és Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere tette meg.

Elek megkönnyebbült a vádemelés után

Tavasszal megjelent cikkünkben utaltunk arra is, hogy az eljárás szoros összefüggésben lehet azzal az üggyel, amelyet az Átlátszó 2020 októberében hozott nyilvánosságra. Akkor azt írtuk: mélyen áron alul juttatta telkekhez munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere helyi ellenzéki politikusok szerint. A feljelentés szerint az egyik, négy és fél millió forintért eladott önkormányzati telekre később huszonnégymillió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal.

„Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a független Magyar Bíróságnak. Az ügyészség dolga, hogy vádat emeljen, a bíróság dolga pedig az, hogy ítéletet hozzon” – írta 2023. szeptember 21-én a Facebookon Elek Sándor fideszes politikus, a jómódú, 14 800 lelket számláló Pest megyei település, Törökbálint polgármestere.

Elek Sándor így indokolja derűlátását az ellentmondásos megítélésű telekügyletek miatt indult büntetőeljárásban: „Végre egy olyan szakaszba értünk, ahol hangsúlyosabban érvényesülhet a jogi védelmem és nincs kétségem azzal kapcsolatban, hogy a tárgyaláson minden szempontot figyelembe fognak venni és felmentő ítélet fog születni”.

Tisztelt Törökbálintiak!

Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a…

Közzétette: Elek Sándor polgármester – 2023. szeptember 21., csütörtök

 

Törökbálint első embere itt arra utal, hogy a vádemelés után következő előkészítő ülés nyilvános, a vádnak kell mindent kétséget kizáróan bizonyítania, hogy a vádlott bűncselekményt követett el. A vád és a védelem a tárgyaláson sorakoztathatja fel a bizonyítékait, miközben a vádlottat nem terheli igazmondási kötelezettség. Tehát a tisztességes, az úgynevezett fegyveregyenlőség elve alapján lefolytatandó tárgyalással kiteljesednek a vádlott védekezési jogai a vádhatósággal szemben.

Az az általános tapasztalat, hogy a vádlottakat ennek ellenére aggodalommal tölti el az a pillanat, amikor megkapják az ügyészség vádiratát. Az ügyészség ugyanis akkor küldi meg az ügy iratait a bíróságnak, ha kellő mennyiségű bizonyítékot talál.

Három éve tart az eljárás

Több jel is arra utal, hogy Törökbálint polgármesterének nem áll jól a szénája. Az Elek ellen indult eljárás három éve tart, és ismeretlen tettes ellen indult. Ezután gyanúsították meg, majd a rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügy iratait a vádhatóságnak. Az ügyészség nem emelt rögtön vádat. A főügyészség szóvivője korábban, 2022 májusának végén azt írta, hogy a vádemelés kérdésében még nem tudnak dönteni, ezért újabb nyomozati cselekményeket kell elvégezni.

Jagusztin Tamás szóvivő aztán 2023. szeptember 6-án azt írta, hogy a nyomozati cselekményeket elvégezték, de a vádemelésről még nem döntöttek. Ezután, mint írtuk, maga Elek hozta nyilvánosságra a hírt szeptember 21-én, hogy vádat emeltek ellene. Vagyis mindez arra utal, meglehetősen alapos, időben is kiterjedt felderítés és vizsgálat után jutott el az ügy a bíróság elé.

A vádiratban megjelölt bűncselekmény a hűtlen kezelés minősített esete, amelynek elkövetését a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. Az, hogy Elek – legalábbis a vád szerint – polgármesterként és folytatólagosan követte el a bűncselekményt, súlyosító körülmény lehet, ha a bíróság elmarasztalná a fideszes politikust.

Ha a vádirat indítványa szerint a bíróság elmarasztalja Eleket, vagyis felfüggesztett szabadságvesztést szab ki, akkor a városvezetőt nem kellene megfosztani méltatlanság miatt a polgármesteri tisztségétől. A méltatlanság kimondásának ilyen esetben ugyanis az a feltétele, hogy szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéljék.

Elek 2019. október 13-án meggyőző fölénnyel, 54 százalékkal nyerte meg a polgármester-választást, legfőbb riválisa, a helyi civilek jelöltje, Szőke Péter 41,6 százalékot ért el. Ez volt 2014 után a második ciklusa, amelyet a városvezetői székben töltött el.

Mindössze híresztelések hallatszanak arról, hogy Elek elindul-e a 2024 júniusi választásokon az újraválasztásáért. Elek láthatóan élvezi a helyi Fidesz-szervezet bizalmát a vádemelés után is, igaz, közkeletű vélekedések szerint a Fidesz nem az a párt, ahol az ilyen döntéseket alsó szinten hoznának meg.

Eleket telefonon és írásban is kerestük az újraválasztással összefüggő kérdéseinkkel, ám azokra nem kaptunk választ.

Kis Zoltán

Frissítés 2023. 09. 26. 17:20

Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy Elek Sándor téves címre küldte el kérdésünkre adott válaszát, amelyet az alábbiakban közlünk: „A kérdésére a válasz: Igen, indulni fogok a jövő júniusi polgármester választáson. A törökbálinti lakók többsége pártállástól függetlenül ezt el is várja tőlem, mely az eddigi kilenc év során munkába fektetett energiának és az elért eredményeknek köszönhető. Meg vagyok győződve arról, hogy nem követtem el semmilyen jogsértést. Jogi képviselőim az ügy részletes ismereteben ezt alátámasztják. Nyugodtan sőt bizakodóan várom a tárgyalást! Tudomásom szerint mindenkit ártatlannak kell tekinteni, amíg a bíróság ki nem mondja az ellenkezőjét és nincs kétségem a számomra pozitív ítéletben.”

Címlapkép: Aradszki András, Érd és térségének KDNP-s képviselője, választókerületi elnök és Elek Sándor fideszes polgármester (Fotó: Elek Sándor politikusi Facebook-oldala)

Megosztás