akku-hulladék

1700 tonna illegálisan tárolt akku-hulladék elszállítását rendelte el a hatóság az abasári raktárból

Az Abasáron fellelt akkumulátor-hulladék ügyében megjelent cikkünk nyomán a helyi polgármester, Kazsu Attila és Horváth László, fideszes országgyűlési képviselő is felháborodásának adott hangot – a politikusok szerint az illegális hulladék-tárolással a lakosság egészsége került veszélybe. A Heves Vármegyei Kormányhivatal pedig közleményben tudatta: a szabálytalan tevékenység folytatását megtiltották és a raktárat bérlő vállalkozót 1700 tonna, engedély nélkül tárolt akku-hulladék elszállítására kötelezték. A kormányhivatal közleménye szerint az ügyben akár tízmilliós bírság kiszabására is sor kerülhet. 

Néhány napja írtunk arról, hogy  – egy korábbi cikkünkben bemutatott, ikladi ipartelepen történt illegális raktározáshoz hasonlóan – Abasáron is nagy mennyiségű akkumulátor-hulladékot tárolnak egy elhagyott csarnokban. Az ügyre több helyi politikus és a vármegyei kormányhivatal is reagált.  

Augusztus 8-án számoltunk be arról, hogy az Abasár fő út 235. szám alatt lévő volt honvéd-laktanya egyik csarnokában körülbelül ezer darab vegyszer-szagú hordót és akkumulátor-gyártásból származó egyéb hulladékot tárolnak. Az ügy kapcsán Kazsu Attila, Abasár független polgármestere a közösségi oldalán már aznap este felháborodott hangú posztot írt.

„Lelkes természetbarátként, környezetvédőként, jogkövető emberként, családapaként és polgármesterként elkeserít, hogy a vízkrízis után néhány évvel egyesek újra felelőtlen viselkedéssel veszélyeztették volna a településünk, a Mátra, a lakóhelyünk környezetét, mégpedig üzleti érdekből” – olvasható a polgármesteri bejegyzésben.

Röviden a laktanyában talált anyagokról 🛑 Lelkes természetbarátként, környezetvédőként, jogkövető emberként,…

Közzétette: Kazsu Attila – Abasár polgármestere – 2023. augusztus 8., kedd

 

A vízkrízis kifejezéssel Kazsu Attila egy korábbi súlyos környezetszennyezésre utalt: 2013-ban Abasáron a vezetékes ivóvízben mérgező oldószert találtak, melyet egy korábbi ipari szennyezés okozott; a lakosság az új vízvezeték-hálózat megépüléséig lajtos kocsikból kapta az ivóvizet. A polgármester posztjában arról is írt, hogy a hatóságok képviselőivel aznap helyszíni szemlén vett részt, amin a kormányhivataltól ígéretet kapott a hulladék mielőbbi elszállíttatására.

A Heves vármegyei 2. számú választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László is szükségét érezte, hogy megszólaljon az Abasáron fellelt akku-hulladék ügyében. Facebook-oldalán augusztus 9-én közzétett harcias bejegyzésében szintén utalt a korábbi vízszennyezésre. „Abasáron már megküzdöttünk egy szennyezéssel, nem engedjük, hogy kockára tegyék az egészséget!” – írta Horváth László, a bejegyzés alatt pedig egy kommentben ehhez még hozzáfűzte: „a szabályokat megszegőknek, a mások egészségét kockáztatóknak elrettentő büntetés is jár!” 

A hatóság súlyos büntetést helyezett kilátásba

A Heves Vármegyei Kormányhivatal cikkünk megjelenésének másnapján közleményt jelentetett meg, ebben ezt írják: „Minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik kikényszeríteni a kormányhivatal, hogy eltűnjön az abasári telephelyről az a nagy mennyiségű, akkumulátorgyártásból származó hulladék, amelyet a hatóság egy helyszíni ellenőrzéskor talált.”

A hatósági közlemény azt is állítja, hogy a kormányhivatal már júliusban értesült a nagy mennyiségű hulladék raktározásáról: „A Heves Vármegyei Kormányhivatal 2023. július 19-én tartott ellenőrzést az abasári telephelyen, ahol szakemberek acélhordókban tárolva mintegy 1700 tonna akkumulátorgyártásból származó hulladékot találtak. A vállalkozó a telephelyre vonatkozóan semmilyen hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett”. A kormányhivatal arról is tájékoztat, hogy az ügyben hulladékgazdálkodási eljárás indult, a vállalkozót pedig – akit az akku-hulladék elszállítására köteleztek – akár tízmilliós forintos büntetéssel is sújthatják. 

Az abasári csarnokban tárolt hordók tartalma – a hordókon feltüntetett hulladék-kód szerint ez nem veszélyes anyag. (Fotó: olvasónk felvétele)

A kormányhivatal cikkünk megjelenése előtt tehát sem az érintett lakosságot, sem a polgármestert nem tájékoztatta az illegálisan tárolt akku-hulladékról.

„Az önkormányzat jegyzői nyilvántartási adatai alapján, az ön által említett, Abasár Fő út 235. szám alatt telephely, raktározási engedély nincs kiadva. Az ott esetlegesen tárolt anyagok kapcsán az önkormányzat tájékoztatást kért a kormányhivatal illetékes osztályától (augusztus 1-én). Eddig nem kaptunk erre választ” – olvasható a polgármester augusztus 7-én lapunknak küldött válaszában, amit idéztünk is az előző cikkünkben. 

Kazsu Attila augusztus 9-én megjelent Facebook-posztját követően kerestük meg aznap a Heves Vármegyei Kormányhivatalt, az alábbiakat kérdezve: 

  • Mit szállítanak el az abasári raktárból és hová?
  • A hordókon a 19 12 12 HAK besorolással jelölt „jelly roll” hulladékot megvizsgálták-e? 
  • Az erős vegyszer-szagot árasztó selejt cellák tartalmaznak-e veszélyes anyagot? 
  • A zsákokban és dobozokban lévő fém- és bevonatolt fémfólia-hulladékot veszélyes anyagként kezelik-e?
  • Készült-e jegyzőkönyv a raktár helyszíni ellenőrzéséről? 

Kérdéseinkre viszont augusztus 9-én este – a Kormányhivatal által megjelentetett közleménnyel szinte egy időben – csak ezt a szűkszavú választ kaptuk: 

„A Heves Vármegyei Kormányhivatal ellenőrzést tartott egy abasári telephelyen, ahol nagy mennyiségű ipari tevékenységből származó hulladék engedély nélküli gyűjtését és tárolását állapította meg. A kormányhivatal megtiltotta a további szabálytalan tevékenységet és a hulladékok elszállításáról rendelkezett. Hulladékgazdálkodási hatósági eljárás van folyamatban.”

Ám ennyi információval nem elégedtünk meg: közadatigénylést nyújtottunk be a Heves Vármegyei Kormányhivatalnak a hatósági ellenőrzés és a hulladékgazdálkodási eljárás megindításának időpontja, valamint az ellenőrzés nyomán született határozat megismerésének az érdekében. Amennyiben választ kapunk, azt ismertetni fogjuk.

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: Az abasári telephelyen acélhordókban mintegy 1700 tonna akkumulátorgyártásból származó hulladékot tárolnak illegálisan (fotó: Heves Vármegyei Kormányhivatal)

Megosztás