nemzeti együttműködés

A volt Századvég-vezér borbirtokán álló kilátót a kérésére felújította a Swietelsky

Márton Péter, volt Századvég-vezér és miniszteri biztos, egyben a tállyai Oroszlános Borbirtok tulajdonosa megkérte a közpénzes megbízásokkal is jól álló Swietelsky Kft.-t, hogy újítsák fel a területén lévő, leromlott állapotú kilátót. A cég „szívesen vállalta” a felkérést, és el is végezte a 4 millió forintos munkálatokat. Megkerestük a társaságot, hogy megtudjuk, eddig hány kilátót újítottak fel, kinek a kérésére, és hol lehet jelentkezni hasonló igénnyel, de nem kaptunk érdemi információkat. 

Annyira rossz állapotban van a szombathelyi Oladi Kilátó, hogy nem tudják megnyitni – írta meg augusztusban a Nyugat.hu. A lap szerint a probléma nem újkeletű, már másfél éve nem mehet fel senki az építményre. Az önkormányzat javítaná, de nincs rá pénz. Szintén nem látogatható a magyarhertelendi Napszentély kilátó, amibe még 2016-ban csapott bele a villám. Miután alapvető szerkezeti elemek mentek tönkre, a létesítményt élezveszélyessé nyilvánították és lezárták. A baranyai településnek csak most, egy uniós pályázatnak (TOP) köszönhetően lesz lehetősége felújítani a kilátót. Kiderült azonban, hogy vannak a két önkormányzatnál szerencsésebb helyek, ahol pikk-pakk megtörténik a felújítás, csak kérni kell.

A napokban jelent meg egy cikk a kormányközeli Magyar Építők oldalán, amely szerint a tállyai Oroszlános Borbirtok tulajdonosa azzal a kéréssel fordult a Swietelsky Magyarország Kft.-hez, hogy a cég „újítsa fel a [borbirtok] területén lévő, leromlott állapotú kilátót, ahonnan páratlan látvány nyílik a Zempléni-hegység vonulataira.”

A Swietelsky „szívesen vállalta” a felkérést, és el is végezte a 4 millió forintos munkálatokat.

„Az elöregedett építményt két hét alatt teljesen felújították: a kilátót szerkezetig visszabontották és megerősítették, valamint kicserélték a tetőszerkezetet, a padlót, a korlátokat és a lépcsőt. (…) A felújításért cserébe a kilátónak új neve is lett: SWIETELSKYLÁTÓ.”

A létesítmény egyébként a turisták szerint sem volt jó állapotban. Egy tavalyi fotó szerint már akkor hiányoztak lépcsőfokok, és a korlát is majdnem kidőlt.

Kilátó Tállya közelében

A fotókat küldte: Fekete Tamás
Köszönjük!

Posted by Barangolás a Zempléni-hegységben on Sunday, 4 November 2018

2018-ban még látogatható volt a felépítmény

De ez már csak a múlt, hála az állami megbízásokban is dúskáló Swietelskynek. Megkerestük a céget, hogy megtudjuk,

  • miért vállalták el a több millió forintos munkát, ki állta a költségeket, és kinek a tulajdonában van a kilátó.
  • Arra is rákérdeztünk, mennyire jellemző, hogy magánszemélyek vagy cégek/cégvezetők megkérik a társaságot, hogy újítsanak fel egy kilátót. Ha jellemző, akkor hány kilátót újított fel a cég így, melyek voltak ezek, és mekkora összeget fordítottak a munkálatokra.
  • Illetve azután is érdeklődtünk, hogy aki szeretné, hogy a területén álló kilátót felújítsák, kinek és milyen elérhetőségen jelezheti ezt a cég felé.

A Swietelsky Magyarország Kft. válaszában közölte: „a kérdéseire igyekeztünk lényegi választ adni. A teljes válaszunk egyben történő leközléséhez járulunk kizárólag hozzá. Válaszunkból részletek leközléséhez nem járulunk hozzá.”

Ezért változtatás nélkül közöljük – az érdemi információkat nyomokban tartalmazó – választ:

„A SWIETELSKY Magyarország Kft. 2008-óta végez széleskörű építőipari kivitelezői tevékenységet Magyarországon, mára a hazai beruházói piac kiszámítható professzionális partnereként. Társaságunk sok-sok éve nem csupán a több mint 500 munkatársának és több száz alvállalkozójának vált biztos partnerévé, hanem a magyar sport- és kulturális élet kimagasló támogatója is lett. Így természetesen számtalan támogatandó projekt kapcsán megkeresik társaságunkat.

 

Az üzleti eredményeink tekintetében és a támogatási stratégiánk alapján, ezen megkeresésekről vezetőségünk dönt. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tállyán elhelyezkedő Oroszlános Borbirtok megkeresését azért tartottuk támogatandónak, mivel a négy éve létrehozott Észak-Kelet-Magyarországi igazgatóságunk az elmúlt években egyre dinamikusabban tudott fejlődni. Legutóbb például a nyíregyházi nővérszállót adtuk át a térségben élők megelégedésére.

 

Annak érdekében, hogy a térségben lévő beruházók figyelmét jobban felkeltsük, egy BTL típusú marketing tevékenység keretében a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik kiemelkedő borászati településéhez tartozó tállyai kilátó felújítását magunkra vállaltuk. Az, hogy mind a Magyar Építők szaklap, és ez alapján az Átlátszó szerkesztősége is felfigyelt ez irányú tevékenységünkre, azt gondolom, hogy jól döntöttünk. Bízunk benne, hogy ez a támogatásunk felkelti a térség beruházóinak az érdeklődését a SWIETELSKY Magyarország Észak-Kelet-Magyarországi igazgatóság széleskörű kivitelezői tevékenysége iránt.

A volt Századvég-vezértől érkezett a kérés

Fontos információ még, hogy az Oroszlános Borbirtok tulajdonosa Márton Péter, aki többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, illetve az Orbán-kormány tanácsadó cégének és közvélemény-kutatójának, a Századvég Gazdaságkutatónak a vezérigazgatója volt.

Sőt, 2020 augusztusában kinevezték a Magyar Államkincstár stratégiai megújításának és hatékonyabb működésének elősegítéséért felelős  miniszteri biztossá, de ezt a megbízatását a pénzügyminiszter 2021. április 6-i hatállyal visszavonta.

Márton Péter jelenleg is számos cégben érdekelt: tállyai borászata mellett többek között igazgatósági tag a koreai tulajdonú KDB Bank Európa Zrt.-ben, tulajdonosa a REMARA Befektetési Zrt.-nek és a Vároldal Öntözési Közösség Kft.-nek is.

A férfi legutóbb azért került a hírekbe, mert az Oroszlános Borbirtok is otthont adott a „Legyen vége már!” című pacifista kiállításnak, ahol olyan művészek munkái voltak láthatók „akik a kurátorhoz hasonlóan szeretnék, ha Ukrajnában megszűnne a gyilkolás, véget érne a rombolás.”

A Századvég volt igazgatójának egyébként illusztris helyen van a borászata: a tokaji hegyvidékhez tartozó környék szőlőiben ugyanis Mészáros Lőrinctől Lázár János családjáig sok Fidesz-közeli gazdálkodik, legutóbb pedig Orbán Ráhel vett területeket a közelben.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója felszólal a társaság turisztikai konferenciáján a budapesti Larus rendezvényközpontban 2017. március 23-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Megosztás