közbeszerzés

780 millióért kutathatja a Századvég az uniós polgárok véleményét

Indul az EU28 kutatás 2017, melyre a minisztérium szerint a menekültek miatt van szükség.

Június közepén írtuk meg, hogy a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nettó 630 millió forintért nagymintás társadalomkutatást végez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából.

Az EU-s közbeszerzési értesítő június 27-i számában megjelent tájékoztatás szerint a kormányközeli gondolatközpont egy újabb hasonló feladatot kapott a minisztériumtól.

Az NFM hirdetmény nélküli tenderét egyedüli ajánlattevőként nyerte a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. párosa. A május közepén megkötött szerződés értelmében nettó  779.527.558 millió forintért fognak a magyar kormány tevékenységéhez kapcsolódó szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatokat végezni az Európai Unióban.

„A kutatás olyan aktuális társadalmi, politikai és közéleti témákat vizsgál az egyes országok közvéleményében, amelyek terén az egyes tagállami és az európai közvéleményben tapasztalható attitűdök a kormányzati döntéshozatal szempontjából kiemelten fontos információtartalommal bír.”

Ennek keretében az EU 28 tagállamában országonként ezer főt kérdeznek meg, majd az eredményeket Power Pointban és Excelben összesítik, ezt követően pedig országonként legalább 20 oldal terjedelemben elemzik az adatokat.

A hivatalos tájékoztatás szerint a menekültek miatt van szükség az uniós közvéleménykutatásra.

„2015. tavasza óta az Európai Unió területére és kiemelkedően Magyarországra olyan számban érkeznek az Európai Unión kívüli országokból érkező menekültek, amely jelenség teljesen új helyzet elé állítja mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat – köztük Magyarországot is. Ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához.”

Erdélyi Katalin

Megosztás