Nemzeti Együttműködés Rendszere

Közpénzmilliárdok folytak az új borászati kormánybiztos cégeihez az elmúlt években

Újabb kormánybiztossal gazdagodott az ország: a főként rádiósként ismert Rókusfalvy Pál a nemzeti bormarketingért felel a jövőben. Rókusfalvy azon túl, hogy 2003-ban belépett a Fideszbe, 2016-ban együtt kampányolt Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselővel. Cége számos állami közbeszerzést nyert, etyeki borászata pedig uniós és hazai forrásokból is kapott. 

A Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn, hogy nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor Rókusfalvy Pál borászt, korábbi műsorvezetőt, kommunikációs szakembert. A hírről először beszámoló Napi.hu írása szerint Rókusfalvy feladata lesz többek között a Nemzeti Bormarketing Stratégia kidolgozása a 2023–2026-os időszakra.

Ő fogja a felügyelni a szükséges piackutatások, piaci elemzések elkészítését, koordinálja a nemzeti forrásból megvalósuló bormarketing tevékenységeket, irányítja a stratégia részét képező bormarketing programok végrehajtását, felügyeli a Magyar Bor (Wines of Hungary) mint közös márka használatát, elősegíti annak erősítését, közreműködik a közösségi bormarketinghez kapcsolódó, központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések előkészítésében és végrehajtásában, szerepet kap a közösségi bormarketinget érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában, valamint eredetvédelmi javaslatokat fogalmaz meg az ágazati szereplők részére.

Emellett

  • borturisztikai kérdésekben együttműködik a turizmusért felelős miniszterrel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel,
  • agromarketing kérdésekben az agrárpolitikáért felelős miniszterrel és az Agrármarketing Centrummal,
  • az ágazatot érintő külgazdasági kérdésekben pedig a külgazdaságért felelős miniszterrel és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel.

„Rókusfaly közvetlen felettese a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz, munkáját egy ötfős titkárság segíti. A határozat 12-én lép hatályba, de a kinevezés július 1-től szól” – írja a lap.

A kinevezéséről szóló kormányhatározat Rókusfalvy fizetésével kapcsolatban csak egy törvényi passzust említ, amelyben az áll, hogy az államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterek és miniszteri biztosok illetményét a miniszterelnök maga határozza meg, tehát gyakorlatilag bármennyi lehet. Orbán egyszemélyes döntésére egy június közepén elfogadott salátatörvényben elhelyezett jogszabálymódosítás ad lehetőséget, amit a 24.hu vett észre nemrég. A kormánybiztosok eddig általában havi 1,75 millió forintos államtitkári bért és juttatásokat kaptak, a lap szerint azonban a módosítás óta több államtitkár bére havi 1,9 millióra nőtt. Rókusfalvy Pál és társai fizetésének mértéke egyelőre nem ismert.

Közpénzes megbízások

Rókusfalvynak tehát lesz dolga, bár vélhetően most sem unatkozik, hiszen jelenleg 9 cégben érdekelt. A leginkább kiemelkedő a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft., amelyről épp nemrég írtunk. A cég ugyanis elnyerte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egyik legutóbbi tenderét, és így ők végezhetik az „Antikorrupciós képzések – kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyban” elnevezésű projekt rendezvényszervezési és kapcsolódó kommunikációs feladatainak ellátását nettó 53,3 millió forintos keretösszegért.

53 millióért tartanak antikorrupciós képzéseket, Rókusfalvy Pál cége a szervező | atlatszo.hu

Rókusfalvy Pál volt rádióriporter cége, a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. szervezheti meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat antikorrupciós képzéseit. A cég – munkái mellett – többek között arról ismert, hogy korábban megvette Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épületét. Bár a kft. forgalma 2020-ban jelentősen visszaesett, tavaly ismét 2 milliárd feletti árbevételt ért el.

Ugyanez a cég korábban számos más közbeszerzést is elnyert. Ők készítették például a MÁV interaktív nyomozós játékát (az ajánlatkérő a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt), de ők reklámozhatták 2,2 milliárd forintért azt is, hogyan épül-szépül az ország.

Most összeszámoltuk, hogy az elmúlt öt évben – 599 millió és 2,3 milliárd forint közötti árbevétel mellett – milyen értékben kapott közpénzes megbízásokat a Roxer. A Közbeszerzési Hatóság honlapján található információk szerint

2017 és 2022 között 8 alkalommal lett befutó Rókusfalvy cége, összesen nettó 4,6 milliárd forint értékben.

Rókusfalvy emellett – a Roxeren keresztül – tulajdonos a GO for Sport Events Kft.-ben is, amelyben a kormányközeliként emlegetett őrző-védő vállalkozással, a Valton-Sec Zrt.-vel és az XTRM Group Kft.-vel közösen érdekelt.

Továbbá Rókusfalvy Pál nevéhez köthető még a Roxer Ház Kft., a ROXOUND Műsorkészítő Bt., a ROXER Produkció Műsorkészitő Kft., a ROXER 2.0 Reklám és Kommunikációs Ügynökség Kft., a ROXER Ingatlan Ingatlanhasznosítási Kft., a (törölt adószámú) TECNOLOGY Telekommunikációs Szolgáltató és Tanácsadó Kft., a Rókusfalvy Fogadó Kft. és a Rókusfalvy Birtok Vendéglátóipari Kft. is.

„Szavazzunk nemmel!”

Rókusfalvy Pált mégis sokan inkább rádióriporterként ismerik, aki 1991–2000 között a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt. Azt már kevesebben tudják, hogy 2003-ban ünnepélyes tagfelvétel során lépett a Fideszbe, többek között Schmitt Pállal együtt. 2021-ben pedig többek között azért írtunk róla, mert Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől Rókusfalvy Pál érdekeltségéhez (a Roxerhez) került a volt Tündérhegyi pszichiátria épülete.

Rókusfalvy Pál kuratóriumi elnök a 16. Borászok Borásza díjátadóján a New York Palotában 2022. április 29-én (forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Borászként az elmúlt években lett igazán sikeres. A Felcsút szomszédságában fekvő Etyeken szőlőbirtoka és fogadója is van, ahol eleinte Etyek Pincefesztivál, majd Etyeki Piknik néven szervezett turistacsalogató rendezvényeket. Ö alapította a Borászok Borásza díjat is.

„1997-ben Laci elvitt Etyekre egy borkóstolóra, amiről nem is hallottam, pedig itt élek tizenöt kilométerre tőle. Ez volt a »végzet«, az etyeki borászokkal jó kapcsolatom alakult ki. 1999-ben egy pici, 200 négyszögöles területet vásároltam, egy kis présházat, ma egy több hektáros birtokon dolgozunk, agráriumra, gasztronómiára épülő családi vállalkozást indítottunk” – nyilatkozta Rókusfalvy 2015-ben a megyei lapnak.

Ehhez később biztosan jól jött a 2016-ban elnyert, „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartására” kapott 2,2 millió forint, majd 2017-ben

az a 133 milliós EU-s támogatás, amit a borászat komplex fejlesztésére nyert el a Rókusfalvy Birtok.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy Rókusfalvy kiállt a Brüsszel-kritikus referendum mellett, és Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő oldalán arra buzdította az etyekieket 2016 őszén, hogy szavazzanak nemmel a népszavazáson.

Uniós pénzből újulhatnak meg Rókusfalvy Pál borospincéi | atlatszo.hu

53,6 millió forintba kerül a Rókusfalvy-család etyeki borászatának kipofozása, a projektre EU-támogatást kértek.

Rókusfalvy ráadásul azzal a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) is együtt fog dolgozni, amelytől cége 2020-ban 7 millió forintot, majd a 2021-es összesítés szerint összesen 400 millió forintot kapott az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésre.

A kormány szívügye az etyeki térség fejlesztése

A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosnak tehát nincs oka panaszra, akárcsak az etyeki térségnek. 2019-ben írtuk meg, hogy a Felcsút közelében fekvő Etyek fejlesztése régi álma a Fidesz-kormánynak. Orbán Viktor miniszterelnök 2016. január 1-jétől a Szent László- és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki Tessely Zoltánt, Fejér megye országgyűlési képviselőjét.

2016 februárjában felmerült az ötlet, hogy a kormány egy össze-vissza kanyargó nyomvonallal elviszi a felcsúti kisvasutat Etyeken át Bicskéig. Ez ugyan még nem valósult meg, de időnként újra és újra előkerül.

Kerékpárosok a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal I., Budapest és Etyek közötti szakaszának átadóján Etyeken 2022. június 17-én (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

2016 júniusában aztán a Népszabadság vette észre azt a kormányhatározatot, ami a Bicske-Tarján-Etyek közötti kerékpárútra és az Etyeki Gasztrosétányra 3,6 milliárd forintot irányzott elő. A kerékpárutat 1,26 milliárd, a gasztrosétányt pedig félmilliárdért építhette meg az Útéppark-Roneko konzorcium. A kerékpárúthoz további 300 millióból aluljáró is készült az M1-es autópálya alatt.

2020-ban pedig arról számoltunk be, hogy közel 1 milliárd forintért épül a Budapest-Balaton kerékpárút 14 kilométeres szakasza. Ebből a Budapest-Etyek szakasz már elkészült, idén június 17-én avatták fel.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő (b) és Rókusfalvy Pál (j) aláírásokat gyűjt a kvótanépszavazás előtt 2016 szeptemberében Etyeken (forrás: Tessely Zoltán Facebook-oldala)

Megosztás