adatigénylés

Titkolja az Innovációs Minisztérium a 10 milliárdos Századvég-tanulmányokat

2020-ban a kormányközeli gondolatműhelyként számon tartott Századvég-csoport két tagja, a Századvég Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsadásra és tanulmánykészítésre kiírt közbeszerzését nettó 9,3 milliárd forint értékben. 2021-ben a Századvég-entitások egy ugyanilyen feladatokra kiírt tendert nyertek az ITM-től nettó 757 millió forint értékben, összesen tehát bő 10 milliárd forint közpénzről van szó. A minisztérium azonban nem hajlandó kiadni a két megbízás keretében készült Századvég-tanulmányokat arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagok, ezért 10 évig titkosak.

A Fidesz egyik fontos támasza az agytrösztnek nevezett Századvég-csoport, amelynek tagja a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt., a Századvég Kiadó és a Mathias Corvinus Collegiummal közösen alapított Migrációkutató Intézet is. A Századvég által készített közvéleménykutatások és elemzések mindig pontosan tükrözik Orbán Viktor és kormánya véleményét, legyen szó a családtámogatási rendszerről, az ellenzékről, a rezsicsökkentésről vagy Soros Györgyről. A felméréseket éppen ezért előszeretettel idézik a kormánypárti médiában, és a csoport több tagja is nyíltan kiáll a Fidesz mellett, ami drága állami megbízásokkal hálálja meg a lojalitást.

A Századvég-csoport egyik stabil ügyfele az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és jogelődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely már 2012-ben is milliárdos értékben bízta meg „közvélemény-kutatási feladatok, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, illetőleg tanulmánykészítési feladatok” ellátásával a nyíltan Fidesz-barát elemzőket.

Tanulmányok 10 milliárdért

Az ITM igényei azóta se változtak: ahogy 2012 óta többször is, 2020 márciusában is kiírt egy közbeszerzést „Magyarország Kormánya magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez kapcsolódó közvélemény-kutatási-, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási- és tanulmánykészítési tevékenységek megrendelése” tárggyal.

A nyílt eljárásra csupán egyetlen ajánlat érkezett, melyet a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. nyújtott be közösen. Nem meglepő módon el is nyerték a 2022 végéig szóló munkát, az ITM 2020 májusában kötött velük szerződést.

A megbízás értéke nettó 9,34 milliárd forint.

A feladat része havonta több közvéleménykutatás készítése, valamint tanácsadás társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és nemzetközi kapcsolatok témákban, emellett kutatások és elemzések végzése, továbbá évente 16 db tanulmány (egyenként min. 400 000 leütés) készítése előre egyeztetett témákban és menetrendben.

Mindez azonban nem volt elég: az Innovációs Minisztérium 2021 szeptemberében aláírt egy új szerződést a két Századvég-entitással, az alapítvánnyal (aminek neve időközben Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványra változott) és a Századvég Konjuktúrakutató Zrt.-vel. Az új megbízásnak csak az eredményét jelentették meg a Közbeszerzési Értesítőben, a munkára való felhívást nem, mert kapcsolódott az előző közbeszerzéshez, így ezt is versenytárs nélkül nyerték a századvégesek.

A másik tender értéke nettó 757 millió forint.

A megbízás tárgya „kiegészítő kormányzati szakpolitikai tanácsadás”, és a feladat részét képezi stratégiai tanácsadás „az alapprojektben felmerült és új aktuális szakpolitikai tanácsadási szükségletek alapján”, valamint 2021. évben 7 db tanulmány (egyenként min. 400 000 leütés) készítése előre egyeztetett témákban, különböző szakpolitikai kérdésekben.

Vagyis az első megbízás keretében 2020-ban és 2021-ben is 16-16 tanulmányt kellett leszállítania a Századvégnek, a második szerződés keretében pedig még 7-et 2021-ben, vagyis összesen 39 darabot ebben a két évben. Bár a feladatok között szerepelt közvéleménykutatás és tanácsadás is, az kevéssé konkrét és megfogható, ezért számolhatjuk úgy, hogy

az ITM bő 10 milliárd forintot fizetett 39 tanulmányért, vagyis egy anyagért közel 259 millió forint közpénzt adott.

Nincs lista, és nem adják ki őket

A második szerződés nyilvánosságra kerülése után közadatigényléssel fordultunk az Innovációs Minisztériumhoz: kikértük a tárcától a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által 2020 eleje és 2021 októbere között írt tanulmányok listáját, amely tartalmazza a tanulmányok címét, tárgyát, oldalszámát és dátumát.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A minisztérium először a kormányzati szokásoknak megfelelően meghosszabbította a válaszadási határidőt 45 nappal a koronavírus-járványra hivatkozva. Azt írták, hogy „az adatigénylés 15 napon belüli teljesítése valószínűsíthetően az Innovációs és Technológiai Minisztérium veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai, valamint az Operatív Törzsben való tagságból eredő feladatok határidőben történő ellátását veszélyeztetné”.

Végül december elején közölte az ITM, hogy nincs olyan lista a Századvég-tanulmányokról, amilyet kérünk.

Bár ez némileg meglepő volt, nem álltunk le azon töprengeni, hogy akkor vajon milyen listája van a minisztériumnak, illetve van-e egyáltalán, hanem komplexebben közelítettük meg az ügyet. Egy újabb közadatigénylésben kikértük az ITM-től a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által 2020. 01. 01. és 2021. 10. 18. között írt tanulmányokat.

Ezt ugyanazzal a szöveggel, mint az előző igénylésünket, december 20-án a koronavírus-járványra hivatkozva meghosszabbították, majd végül január 21-én válaszoltak érdemben.

Az ITM nem adta ki a tanulmányokat arra hivatkozva, hogy azok döntésmegalapozó adatok, ezért 10 évig nem nyilvánosak. Vagyis titkosak.

Nem nyugszunk bele a minisztérium válaszába, hanem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulunk, mert szerintünk a közvéleményre tartozik, hogy milyen tanulmányokat írt a Századvég 10 milliárd forint közpénzből.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Euroskills Graz 2021 versenyen Magyarországot képviselő fiatalok és az őket felkészítők elismerése alkalmából rendezett ünnepségen a Pesti Vigadóban 2021. október 19-én. (forrás: Bruzák Noémi/MTI)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás