közbeszerzés

A Századvég közel 100 millió forintért végez kutatást a digitális oktatásról

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) által kiírt közbeszerzésre ketten jelentkeztek, és a megbízást nettó 93 millió forintos ajánlattal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány nyerte. A közpénzes megrendelésekkel bőségesen ellátott Fidesz-közeli közvéleménykutatók ezúttal arról írnak majd tanulmányt, hogy kutatásuk alapján milyen volt a koronavírus-járvány miatt elrendelt online oktatás a diákok, a szülők és a pedagógusok szerint.

A Fidesz egyik fontos támasza az agytrösztnek nevezett Századvég-csoport, amelynek tagja a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt., a Századvég Kiadó és a Mathias Corvinus Collegiummal közösen alapított Migrációkutató Intézet is.

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent hirdetmény szerint a Fidesz kedvenc közvéleménykutatói most annak fognak utánajárni, hogy milyen volt a koronavírus-járvány miatti online oktatás.

Az erre vonatkozó közbeszerzést a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) írta ki 2021 július elején, ám a tájékoztató szerint csak idén júniusban történt meg a szerződéskötés. A tenderre pályázott még közös ajánlattevőként a PSYMA-HUNGARY Pszichológiai Piac- és Közvéleménykutató Kft. és az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. párosa, ám hiába.

A Századvég Alapítvány nyerte a megbízást nettó 93 millió forintos ajánlattal.

Az ajánlatok összegzése szerint a másik pályázó (a Psyma-Hungary és az Ex Ante duója) hiába tett olcsóbb, nettó 89 milliós ajánlatot, mivel a tender során nem csak ez volt a döntő szempont. Az ár súlyszáma 60 volt, mellette egyéb szempontokat (a kutatásban résztvevő különböző szakemberek szakmai tapasztalatait) is figyelembe vettek, így a Századvég kapott kedvezőbb értékelést.

Egész pontosan így szól a közbeszerzés leírása: „A Digitális Távolléti Oktatás kutatás (a COVID-19 járvány miatt megvalósult digitális távolléti oktatásról) és a kutatás tapasztalataiból levonható következtetéseket összefoglaló szakmai tanulmány”.

Ennek keretében a Századvég Alapítvány legalább 95 interjút kell készítenie, valamint kérdőíves és fókuszcsoportos kutatást végeznie a szülők, a pedagógusok és a diákok körében. Továbbá ún. usability, vagyis honlaphasználhatósági kutatást is kell csinálniuk szemkamerákkal. Az eredmények alapján pedig kell írniuk egy összefoglaló tanulmányt, annak elvárt terjedelmét azonban nem tették közzé.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) leginkább arról ismert, hogy ők működtetik a Terror Házát, és ők bonyolították le súlyos közpénzmilliárdokból az 1956-os emlékévet, valamint a Trianon-emlékévet, illetve hasonló állami programokat. Az alapítványt sokáig a Fidesz kedvenc történésze, Schmidt Mária vezette, majd egy 2021-es törvénnyel a kormány úgy határozott, hogy a KKETTK is az állami vagyont kapó „közérdekű vagyonkezelő” alapítványok egyike lesz.

Sok panasz volt az online oktatásra

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában országosan elrendelt, majd a 2021/2022-es tanévben iskolánként itt-ott időszakosan bevezetett digitális oktatás nem aratott túl nagy sikert. Sok diák panaszkodott arra, hogy az online oktatás során nem tudta olyan jól megtanulni a tananyagot, mint az órákon, és a pedagógusok sem tudtak olyan alaposan tanítani és számonkérni, mint jelenléti oktatással.

A végzősök 75%-a úgy érzi, nem készítették fel megfelelően az érettségire

2021. április 9-én Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradnak a…

Emellett a diákok életét nehezítette a szociális életük leépülése, a személyes találkozások hiánya, a bezártság és a családdal való összezártság. A szülők – jellemzően az anyák – pedig a munkájuk mellett kénytelenek voltak otthon pedagógusként is helytállni, és segíteni a gyerekeiknek a tanulásban, a tanár helyett elmagyarázni az anyagot.

Ahol a szülők erre nem voltak képesek vagy hajlandók, és/vagy a családban nem állt rendelkezésre elegendő vagy megfelelő informatikai eszköz (számítógép, laptop, tablet, okostelefon) és internet, ott a gyerekek (még jobban) lemaradtak osztálytársaiktól a tanulásban.

A Fidesz kedvenc kutatói

Könnyen lehetséges persze, hogy a mostani kutatás egészen más eredményre jut, és azt hozza ki, hogy minden rendben volt a digitális oktatással (is). A Századvég által készített közvéleménykutatások és elemzések ugyanis mindig pontosan tükrözik Orbán Viktor és kormánya véleményét, legyen szó a családtámogatási rendszerről, az ellenzékről, a rezsicsökkentésről vagy Soros Györgyről.

Már 2016-ban megírtuk, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta a Századvég-csoport üstökösszerűen szárnyalni kezdett, és azóta is dőlnek hozzájuk a közpénzes megbízások. Legutóbb februárban foglalkoztunk velük: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ma Technológiai és Ipari Minisztérium) ugyanis nem adta ki azokat a tanulmányokat, amiket 10 milliárd forintért írt neki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. és a Századvég Alapítvány.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Tar Csanád, a Zelk Zoltán Általános, Angol és Német Kéttannyelvű Iskola negyedikes tanulója online nyelvtanórán vesz részt nyíregyházi otthonában 2021. március 8-án. (fotó: MTI/Balázs Attila)

Megosztás