adatigénylés

Amerikai lakásbérlés, 320 ezres podcastok és Századvég-tanulmány a Turisztikai Ügynökség kifizetései között

Tavaly augusztusban a Szent István napi állami ünnepség költségei után kutatva vettük észre, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján nem elérhetők a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listája, holott azt a jogszabályok szerint közzé kéne tenniük. Adatigénylésben kértük ki a felsorolást, amelyet végül 3 hónap időhúzás után küldött el az állami szerv. A működéshez és a turizmushoz kötődő kiadások mellett jó néhány érdekességet is találtunk a dokumentumban.

A magyar közpénzeket hírhedten nagyvonalúan költő turisztikai csúcsszerv leginkább a kormányközeli üzletemberek szállodaprojektjeinek átláthatatlan támogatásáról híresült el. Emellett közismert feladatuk az augusztus 20-i tűzijáték és egyéb programok lebonyolítása, ám ezeknek költségeiről nem szívesen beszélnek részletesen.

Többször írtunk már a Magyar Turisztikai Ügynökségről (MTÜ), de ritkán pozitív kontextusban, mert nem nagyon szeretnek válaszolni a pénzügyeiket firtató kérdésekre. Tavaly az augusztus 20-i tűzijáték és egyéb állami rendezvények kapcsán is csak annyit közöltek, hogy mennyibe kerültek a rakéták, pedig az nyilván nem a programsorozat teljes költsége.

3 hónap időhúzás

A tavalyi államalapítási ünnepség ára után kutakodva vettük észre, hogy az MTÜ honlapján nincs fent a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listája, holott az Infotörvény értelmében ezt minden közpénzből gazdálkodó szervezetnek közzé kell(ene) tennie.

Közérdekű adatok az MTÜ honlapján 2022 augusztusában, szerződéslista nincs

Augusztus 18-án ezért közadatigénylésben kértük ki a turisztikai csúcsszervtől a 2018 eleje óta 2022. július végéig kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződések listáját, amely tartalmazza a szerződések tárgyát és értékét, a szerződéskötések dátumát, valamint a szerződéses partnerek nevét. Az akkor még érvényben lévő veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva az MTÜ meghosszabbította a válaszadást 45+45 nappal.

Azonban ez a 3 hónap is kevés volt nekik a feladatra, és végül csak késve, tavaly november végén küldték el a kért szerződéslistát. Természetesen szkennelt pdf-ben, ahogy azt az állami cégek és szervek szokták.

A Turisztikai Ügynökség csak 3 hónap alatt tudja megmondani, hogy mire költötte a közpénzt az elmúlt 4 évben | atlatszo.hu

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Az indoklás most is a már jól bevált szlogen: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak.

Ismerős arcok: Századvég, Valton és a többiek

A 80 oldalas listán több olyan név is szerepel, amely más állami megbízás kapcsán már közismert.

Ilyen például a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, amelytől a Turisztikai Ügynökség 2018-ban nettó 7,5 millió forintért rendelt egy tanulmányt „turizmus és biztonság témakörben”. Az alapítvány neve azóta már megváltozott, de a státusza nem: az egyik legfontosabb kormánypárti közvéleménykutatóként rendszeresen kap állami megbízásokat. Sokmillió forint közpénzért írhattak tanulmányokat változatos témakörökben, a digitális oktatástól a gazdaságpolitikán át az idősek társadalmi szerepéig.

A Fidesz egyik fontos támasza az agytrösztnek nevezett Századvég-csoport, amelynek tagja a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt., a Századvég Kiadó és a Mathias Corvinus Collegiummal közösen alapított Migrációkutató Intézet is. A csoport 2010 óta, a Fidesz hatalomra kerülése óta valósággal szárnyal, hiszen dől hozzá az állami pénz. Az általa készített közvéleménykutatások és elemzések pedig mindig pontosan tükrözik Orbán Viktor és kormánya véleményét, legyen szó a családtámogatási rendszerről, az ellenzékről, a rezsicsökkentésről vagy Soros Györgyről.

A Századvég közel 100 millió forintért végez kutatást a digitális oktatásról | atlatszo.hu

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában országosan elrendelt, majd a 2021/2022-es tanévben iskolánként itt-ott időszakosan bevezetett digitális oktatás nem aratott túl nagy sikert. Sok diák panaszkodott arra, hogy az online oktatás során nem tudta olyan jól megtanulni a tananyagot, mint az órákon, és a pedagógusok sem tudtak olyan alaposan tanítani és számonkérni, mint jelenléti oktatással.

Szintén szerepel az MTÜ szerződéslistáján a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. kettőse, amelyeknek Balásy Gyula a tulajdonosa. A mindenféle politikai témákról szóló kormányzati „tájékoztató” kampányokat évek óta intéző reklámcégek a Turisztikai Ügynökségtől közel 7 milliárd forint összegben kaptak megbízásokat 2018-ban különböző kommunikációs feladatokra. 2019-ben ehhez jött még két kisebb megbízás, majd 2021-ben egy 980 milliós, így a Balásy-cégeknek kifizetett végösszeg átlépte a 8 milliárd forintot az MTÜ listája szerint.

Ennél jóval kisebb megrendeléssel ugyan, de ott van a szerződések között Rókusfalvy Pál kommunikációs cége is. Az ex-rádiós borászati kormánybiztos Roxer Kft.-je nettó 27,2 millió forintért készítette el az MTÜ standját a 2018-as ITB Berlin turisztikai vásárra.

Közpénzmilliárdok folytak az új borászati kormánybiztos cégeihez az elmúlt években | atlatszo.hu

Ő fogja a felügyelni a szükséges piackutatások, piaci elemzések elkészítését, koordinálja a nemzeti forrásból megvalósuló bormarketing tevékenységeket, irányítja a stratégia részét képező bormarketing programok végrehajtását, felügyeli a Magyar Bor (Wines of Hungary) mint közös márka használatát, elősegíti annak erősítését, közreműködik a közösségi bormarketinghez kapcsolódó, központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések előkészítésében és végrehajtásában, szerepet kap a közösségi bormarketinget érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában, valamint eredetvédelmi javaslatokat fogalmaz meg az ágazati szereplők részére.

Bő 4 milliárd forint összértékű megbízással szerepel az MTÜ szerződéslistáján a West Hungária Bau Kft. (WHB), amelynek tulajdonosa Paár Attila. A győri férfi Tiborcz István üzlettársaként híresült el, ugyanis ő vette meg a miniszterelnök vejének tulajdonrészét az Eliosban, amikor az Európai Unió Csalás Elleni Ügynöksége vizsgálni kezdte a cég uniós támogatásból lebonyolított botrányos közvilágítási projektjeit.

Az építési tendereken taroló WHB a Turisztikai Ügynökségnek a kulturális, vendéglátó és kereskedelmi központként működő budapesti Bálna épületén dolgozott: héjszerkezet-karbantartás 40 millió forintért, gépészeti átalakítás a hatékonyabb fűtés reményében 7 millióért, újabb héjszerkezet-gondozás közel 11 millióért, majd végül héjszerkezet-fejlesztés, díszkivilágítás kialakítása és kisebb korszerűsítés közel 3 milliárd forintért.

Ugyancsak a Bálna kapcsán szerepel az MTÜ listáján Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Zrt., ami 2020 ősze és 2022 tavasza között nettó 160 millió forintért őrizte a kulturális központot. 2022 tavaszán újabb megbízást kapott a Civil ugyanerre a feladatra, de ennek a szerződésnek nem a teljes értékét tették közzé, hanem csak az egy őrre lebontott óradíjat. A Fidesz másik kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Zrt. is kapott megbízást a turisztikai csúcsszervtől: havi bő 2 millió forintért vigyáztak az MTÜ székházára 2018-ban.

200 milliárd forintért őrizhetik a kórházakat a Fidesz kedvenc biztonsági cégei | atlatszo.hu

A Fidesz kedvenc őrző-védő cégei nettó 200 milliárd forint keretösszegért őrizhetik 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény telephelyeit – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. A nyertesekhez tartozik többek közt a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. és a Valton-Sec Zrt. is. A pályázók körét már a kiírás is eléggé leszűkítette.

320 ezres podcastok

„Hogyan hatott a világméretű koronavírus-járvány a turisztikai ágazatra? Miként tervezi talpra állítani a turizmust az MTÜ? Válaszok és néhány követendő példa sorozatunk első epizódjában.” – ez a leírása a Magyar Turisztikai Ügynökség első podcastjának, amelyet 2020 áprilisában tettek közzé. Abban az évben még 14, tehát összesen 15 hanganyag jelent meg, majd 2021-ben további 10, és 2022-ben újabb 2 epizód.

Valamennyi podcast azonos felépítésű: az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán beszélget Szujó Zoltánnal valamilyen turisztikai témáról 10-20 percben. A Turisztikai Ügynökség szerződéslistája szerint a 2020 áprilisában indult hanganyagok elkészítésére Szujó 2020 januárjában alapított cégével, a KreaCast Kft.-vel szerződtek le. Ez egyébként a cég honlapján is szerepel a referenciák között.

2020-ban Szujó Zoltán cége 260 ezer forintért készített egy-egy podcastot, 2021-ben és 2022-ben viszont már 320 ezer forintért. Összesen tehát 7,7 millió forint közpénzt kasszírozott velük.

Szujó közismert televíziós műsorvezető és sportriporter. Tudósított Formula-1 futamokról az RTL Klubon, majd 2012-től a közmédiában, miután az megvette a Formula-1 közvetítési jogait. Emellett részt vett a londoni olimpia közvetítésében is az állami tévén, 2014 őszén pedig kinevezték az MTVA Sportfőszerkesztősége vezetőjének. Erről a posztról 2015 tavaszán lemondott, 2019-ben pedig a közmédia szerződésszegésre hivatkozva azonnali hatállyal felmondta a vele kötött megállapodást, így azóta már nem ő a Forma-1 kommentátora.

A sportriporter 2020-ban tért vissza a képernyőre. Először az RTL-en vezette a Dakar-rali összefoglalókat, majd 2021-ben a konkurens, kormánypárti TV2 műsorvezetője lett, sportműsort indított a szintén Fidesz-imádó HírTV-n, tavaly pedig egy újonnan induló kormányközeli sportrádió stábjához csatlakozott.

Szujó Zoltán Orbán Viktor miniszterelnökkel 2021. november 25-én (fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Egyéb módon is meglódult Szujó karrierje az elmúlt években: 2021-ben Palkovics László akkori innovációs miniszter felkérte, hogy dolgozzon a MotoGP-pálya építéséért felelős Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) csapatában. Egy darabig Szujó a HUMDA kommunikációs leányvállalatának ügyvezetője volt, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt is megtalálta, hogy Szujó cége a HUMDÁ-tól 93 millió forintot kapott szakértői feladatokra. 2022-ben Szujó Zoltánt a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség elnökévé választották.

Újságírók szállodáztatása Óbudán

Az MTÜ szerződéslistájának egyik legérdekesebb tétele egy 2018-as megállapodás a Thermal Hotel Aquincum Zrt.-vel. Ennek keretében a cég által üzemeltetett budapesti Aquincum Hotelben szállásoltak el 36 újságírót 2018. augusztus 7. és 16. között. Az exkluzív, négycsillagos szálloda nevéhez híven a magyar főváros III. kerületében, Óbudán található, az Árpád-híd lábánál, a Margitszigettel szemben.

Az állami turisztikai csúcsszerv ide fizetett be 36 újságírót egyágyas szobákba, svédasztalos büféreggelivel, ingyenes spa-használattal. Az egyágyas szobák ára a szerződéslista szerint 106,5 euró volt éjszakánként, ami az akkori 320-as árfolyammal számolva 34 ezer forint. Vagyis a 36 fő augusztus 7-től 16-ig tartó 9 éjszakája összesen 11 millió forintba került az adófizetőknek. Sajnos az nem derül ki az MTÜ táblázatából, hogy pontosan milyen újságírókat és miért szállodáztattak közpénzből.

Az óbudai Aquincum Hotel, előtte a Duna, háttérben a Budai-hegység (fotó: a szálloda Facebook-oldala)

Amerikai lakásbérlés

A másik hasonlóan kirívó tétel az MTÜ listáján egy lakásbérleti szerződés. Illetve kettő. Először 2018. április elejétől 2019. március végéig, tehát 1 éves időtartamra béreltek ki egy ingatlant havi 2 915 dollárért, ami az akkori nagyjából 255-ös árfolyammal számolva bő 743 ezer forint volt havonta.

Egy hónap szünet után, 2019. május 1-től 2020. május végéig, 13 hónapra ugyanattól a cégtől már kicsit drágábban, havi 3 030 dollárt béreltek lakást. Ez az akkori 290-es árfolyamon havonta 878 700 forintot jelentett.

Tehát először 12 hónapra 743 ezer forinttal (8,9 millió), majd 13 hónapig durván 879 ezer forinttal (11,4 millió) számolva

összesen 20,3 millió forintba került az amerikai lakásbérlés.

Szerencsére a második szerződésnél szerepel az ingatlan címe is: Hoboken, River Street 333., 538-as apartman. Hoboken New Yersey államban található, és New York nagyvárosi területének része. A Hudson folyó partján fekszik, szemben Manhattan szigetével. Ahogy azt az utca neve is jelzi, az épület a folyóparton található, megfelelő lakásválasztás esetén remek kilátással a vízre és a híres manhattani felhőkarcolókra.

Hoboken, River Street 333 (forrás: Google Maps)

A Google utcaképe szerint egy monumentális, több egységből álló piros téglás épületről van szó rengeteg lakással, és nagyvároshoz képest meglepően zöld környezetben, ugyanis két park is van mellette.

Az épület 2022 júniusában, háttérben a Hudson folyó és Manhattan (forrás: Google Street View)

Hirdetési oldalakon fellelhető az épület 538-as apartmanja is, amit az MTÜ bérelt ki. A lakás a leírások szerint kb. 67 négyzetméter (719 négyzetláb) nagyságú, és 1 hálószoba, 1 amerikai konyhás nappali, 1 fürdőszoba és 1 kis előszoba/közlekedő található benne.

Az épületben portaszolgálat, mosoda, mélygarázs, biciklitároló, gyerek-játszószoba és felnőtt közösségi tér, valamint konditerem szolgálja a lakók kényelmét. Bár a fényképes hirdetések szerint az ingatlan már nem bérelhető és nem is eladó, az egyik oldalon 2 250 dolláros bérleti díj szerepel mellette (minden bizonnyal korábbi árként), ez pedig jóval olcsóbb, mint amennyit a Turisztikai Ügynökség fizetett érte.

A River street 333. szám alatti 538-as apartman hirdetése (forrás: StreetEasy.com)

És hogy miért bérelte bő 2 éven keresztül összesen mintegy 20 millió forint magyar közpénzből a Magyar Turisztikai Ügynökség ezt az exkluzív, New Yorkban is menőnek számító lakást? A szerződéslista szerint

„az amerikai nemzetközi országspecialista részére”.

A titulusról az MTÜ honlapján egy dátum nélküli leírásban az áll, hogy „A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságon belül az elsődlegesen kiemelt küldőpiacokon nemzetközi piacszakértők, úgynevezett országspecialisták dolgoznak azon, hogy az adott országból érkező turisták számát maximalizálják. (…)

2019. március elején pedig a Turizmus.com-on jelent meg egy cikk arról, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége előtt bemutatkoztak az MTÜ országspecialistái. Ebben az anyagban Sarmon Zsuzsanna szerepel az USA és Kanada országfelelőseként, akit 2018. január 1-től bízott meg a feladattal a Turisztikai Ügynökség. A bejelentéséről szóló közleményben az is szerepel, hogy „állomáshelyét a felkészítési időszakot követően áprilisban foglalja el New Yorkban”, így minden bizonnyal neki bérelték a Hudson-parti lakást.

Sarmon Zsuzsanna egy amerikai online rendezvényen (fotó: MTÜ)

Sarmon életrajza szintén a Turizmus.com-on olvasható, eszerint először a Veszprémi Egyetemen szerzett szakirányú diplomát, majd a Széchenyi István Egyetemen szerzett Master fokozatot Tourism and Travel Services Marketing Operations szakon. Szakmai pályafutását a budapesti art’ otel-ben kezdte, 2004-ben, majd, 2009-től a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben folytatta. 2015-től assistant director of sales pozíciót töltött be a Kempinski zászlóshajójában, a berlini Adlon Hotelben. Budapestre visszatérve, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest sales manageri pozícióját töltötte be, 2017 végéig.

Átláthatóbbá tettük az MTÜ-t

Az már önmagában nagy eredmény és pozitív dolog, hogy adatigénylésünk nyomán a Turisztikai Ügynökség 3 hónap alatt nagy nehezen összeszedte, hogy mire is költötte a közpénzt 2018 eleje óta. Talán, ha nem kérdezünk rá a szerződéslistájukra, akkor sosem derül ki se az amerikai lakás, se a 320 ezer forintos darabárú podcastsorozat, se a többi kiadás.

Ráadásul nem csak simán elkészítették és átküldték a 80 oldalas listát, hanem úgy tűnik, hogy adatigénylésünk nyomán rájöttek, hogy törvényi kötelességük közzétenni a közérdekű adataikat. A tavaly augusztusihoz képest ugyanis jelentősen megváltozott az MTÜ honlapján az Üvegzseb menüpont, mégpedig előnyére. Havonta közzétették a legfrissebb információkat, a nagyjából 350 oldalas dokumentumok pedig a szerződéslistát is tartalmazzák – persze kereshetetlen, szkennelt pdf-ek, de ne legyünk telhetetlenek.

Közérdekű adatok az MTÜ honlapján 2023 március elején, szerződéslistákkal

Így derült ki az is, hogy mennyibe került a tavaly augusztus 20-i államalapítási ünnepség és az augusztus 27-én megtartott tűzijáték. Ezeknek a költségeit egy külön kis táblázatban tették közzé, és természetesen nem csak a rakéták 1,3 milliárd forintos áráról van szó, ahogy azt az MTÜ előzetesen közölte. A honlapjukon közzétett lista szerint nettó 10,3 milliárd forintot költöttek a 2022-es államalapítási programokra. Ebből a tűzijáték, valamint a hozzá és egyéb állami rendezvényekhez kapcsolódó szervezési és biztonsági feladatok összesen nettó 3,2 milliárd forintba kerültek.

A tűzijáték 3,2 milliárd, az összes augusztus 20-i program bő 10 milliárd forintba került | atlatszo.hu

Tavaly az augusztus 20-i tűzijátékot az Operatív Törzs elhalasztotta, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vihart jelzett előre, majd miután az mégsem következett be, Palkovics László miniszter kirúgta az OMSZ két vezetőjét. A látványosságot végül augusztus 27-én tartották meg, de a költségeit erősen titkolták.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2020. július 16-án. (fotó: MTI/Mohai Balázs)

Megosztás