leányfalu

Kinőtte a borászatát, ajándékba kapott egy önkormányzati telket

Remek üzleti modell lehet egy szociális szövetkezet létrehozása, majd annak égisze alatt a saját biznisz működtetése. Mint teszi ezt egy, a helyi Fidesztől nem túl távoli szentendrei cég Leányfalun.

A leányfalusi Sorg-villa miatt régóta fáj a tulajdonos, Leányfalu Nagyközség Önkormányzatának feje. A műemléki védelem alatt álló 7 hektáros területen fekvő ingatlant esküvőkre, filmforgatásokra lehet kibérelni. Az önkormányzat akár el is adná az egykor szebb napokat látott épületet, melynek hatalmas kertjében üvegházak, kertészlak és termőföldek helyezkednek el, de eddig nem sikerült vevőt találni az egyre pusztuló épületre.

A melléképületek nagy része az elmúlt évtizedekben leromlott. Azok egy részét a helyi Szent Anna cserkészcsapat hasznosítja, tartja rendben, bizonyos részei viszont rettentő elhanyagoltak, életveszélyesek.

2019 elején a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet megkereste a leányfalui önkormányzatot, hogy kibérelné a terület egy részét, cserébe közfeladatokat vállalna át, mint például az egészséges életmódra nevelés.

A 2013-ban alakult szövetkezet tevékenységéről sok dolog nem derül ki, Facebookon megadott elérhetőségük Szentendre városának hivatalos oldalára visz. Megosztásaikból mindössze annyi látszik, hogy számos környékbeli vásáron vesznek részt borokkal, kerámiákkal és lekvárokkal.

Persze ezzel alapvetően nincs gond. A szociális szövetkezetek egyik célja ugyanis a hátrányos helyzetűek számára munkalehetőség teremtése, szociális helyzetük javításának elősegítése, ahogy ezt a 2006. évi X. törvény is rögzíti.

„A szociális szövetkezet olyan gazdálkodó szervezet, amely ötvözi a gazdasági társaságok és a társadalmi szervezetek előnyeit. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a szociális szövetkezet nem gazdasági társaság!”– írja a kormany.hu.

A Dunakanyar-Pilisnek a nyilvánosan elérhető adatok alapján munkavállalója nincs, a 2018-as bevétele 1.590.000 forint volt. 

És itt jön a csavar, amire a helyiek egy része berágott. A Leányfalusi önkormányzat gazdasági bizottságának áprilisi ülésén kiderült, hogy a szövetkezet egyik célja a szőlőfeldolgozás.

A szövetkezethez ezer szállal kötődik Hidegkuti Gergely, a helyben ismert Kőhegy borokat előállító cég közvetett résztulajdonosa. A férfi a leányfalui önkormányzat gazdasági bizottsága előtt szövetkezeti tagként aposztrofálta magát. A szövetkezet taglistája nem nyilvános adat, a tisztségviselők között Hidegkuti nem szerepel, az önkormányzat előtt mindenesetre ő vázolta a szövetkezet terveit.

A borászat pedig kinőtte a Szentendre belvárosában lévő üzemét.

Szintén tulajdonos a borászatban a szentendrei Solymosi András. Ő annak a Solymosi Helénának a férje, aki az önkormányzati választások előtt Szentendre város kommunikációs vezetője és a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője volt. Ennek azért van jelentősége a történetben, mert a Kerkaborum Kft. által gyártott Kőhegy borokat a helyi Tourinform irodától kezdve sok helyen promózták Szentendre-szerte.

Ráadásul a városnak dolgozott Hidegkuti Dorottya is, Hidegkuti Gergely felesége, aki Szentendre TDM Nonprofit Kft ügyvezetőjeként segített a város turisztikai felvirágoztatásában. Még szerencse, hogy ő a Kerkaborum egyik ügyvezetője is. 

A leányfalui gazdasági bizottság áprilisi ülésén megjelent többek közt Hidegkuti Gergely  is, aki elmondta, helyre lenne szüksége a bor feldolgozáshoz. Akkori ígérete szerint, ha a képviselő-testület rábólint a szerződésre, akkor „azonnal felvonul kilenc ember és egy 21. századi üzemet leraknak úgy, hogy figyelembe veszik a műemlékei területet.”

Jelenleg ebből annyi látható, hogy az egykori üvegházat alumínium lemezzel befedték, belülre pedig acéltartályokat helyeztek el, a bor érlelésére. 

A képviselő-testület igent mondott, és használatba-adási szerződést kötött a szövetkezettel. A szerződésben rögzítették, hogy a szövetkezet a rossz állapotban lévő üvegházakat kiüríti, a közvetlen életveszélyt elhárítja és egy kistermelői borászatot illetve gyümölcsfeldolgozót hoz létre a területen, cserébe ingyen kapja meg a területet.

A rendbehozatal és építés költsége  a bérlő által készített költségvetés alapján bruttó 5 millió 989 ezer 131 forint volt.  A szerződés öt évre szól, és ha azt az önkormányzat felmondja, akkor a beruházási költségeket időarányosan kell megtérítenie.

Kérdés, hogy egyébként épített volna-e az önkormányzat borászati üzemet a területre, milyen előnye származik abból a településnek, hogy egy vállalkozás itt készíti el a szőlőjét?

Hidegkuti a bizottsági ülésen úgy nyilatkozott, hogy éves szinten 150-200 hektoliter szőlőmustot és 15-20 hektoliter egyéb gyümölcsöt dolgoznak itt fel.

A szerződésben azt is rögzítették, hogy a szövetkezet önkéntesek bevonásával eseményeket szervez a területre, az ifjúság és a szépkorúak számára helyi termékeket, értékeket mutat be, melyek a természetvédelmet és fenntarthatóságot szolgálják, valamint részt vesznek a témába vágó helyi kulturális rendezvényeken.

Hogy ezekre sor került-e, nem tudni. Bár számos kérdést intéztünk a szövetkezethez, választ egyelőre nem kaptunk. De nem csak tőlük nem, Szentendre városa sem reagált megkeresésünkre. Az önkormányzat 2018 óta együttműködő partnere a szövetkezetnek.

Pedig Szentendrén elméletben új szelek fújnak: a fideszes vezetés megbukott, jelenleg a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület adja a polgármestert.

Szentendre városától azt szerettük volna megtudni, pontosan miben merül ki az “együttműködő partnerség”, mit tudnak a szövetkezet munkájáról, és kapott-e a szövetkezet kedvezményes vagy ingyenes árusítási lehetőséget a szentendrei vásárokon, fesztiválokon. 

Miért jó a szociális szövetkezetet létrehozni?

Több előnye is van. Az egyik, hogy a szociális szövetkezetekmek nincs meghatározott minimum tőkéjük, míg egy kft. indításához 3 millió forintra van szükség. A szövetkezetet nem terheli a szakképzési hozzájárulási költség, valamint az adóévben képzett közösségi alap 6,5 százalékát adókedvezményként veheti igénybe. A tagi munkavégzési jogviszonyban munkát végző tag után 4 évig a szociális szövetkezet – csökkenő mértékben – mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól; továbbá nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie. Ehhez képest a tagok felelőssége korlátozott.

Talán ez tetszett meg az Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezetnek is, akiket 2018 májusában vádoltak meg azzal, hogy 2,9 milliárd forintos uniós támogatással a hátuk mögött papíron foglalkoztattak 2800 hátrányos munkavállalót:

Vádat emeltek a milliárdos csalással vádolt szociális szövetkezet egyik volt főnöke ellen

A magányos elkövető elméletét preferálja a vádhatóság az Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet ügyében.


A vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat-felhasználásának vétsége. 

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Fotó: a szerző felvétele

Frissítés.

Cikkünk megjelenése után megkaptuk a Szentendrei Önkormányzat válaszait. Ebből kiderül, hogy Szentendre Városa több módon is segíti a szövetkezet munkáját, egyrészt az adventi időszakban a városi vendégházban vásárt tartanak a helyi alkotók és termelők, ezt térítésmentesen kapják meg, miként a városi fesztiválok során is. „A szövetkezet által szervezett konferenciák során továbbá örömmel a rendelkezésükre bocsátja Szentendre városa a Városházát: Megjegyezzük: fontosnak tartjuk a helyi civil kezdeményezéseket, és ezeket a lehetőségeinkhez mérten támogatjuk is.” – írták válaszukban. A levélből az is kiderült, az önkormányzat semmilyen tevékeny szerepet nem vállal a szövetkezet életében, taggyűléseken és a döntéshozatali folyamatokban nem vesz részt.

 

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás