Egyéb

Újabb két borászatot szerzett meg a felcsúti polgármester családi cége, megint Demján Sándortól

 

A zánkai Tihanyi Borászati Kft. és a Tihany-Vin volt most a célpont. A borászatok a közelmúltig Demján Sándor érdekeltségébe tartoztak. Két hete is Demjántól szerzett Mészáros.

Két veszteséges Veszprém megyei borászcéget vett át Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármester családi érdekeltsége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft.

A Tihanyi Borászati Kft. és résztulajdonosa, a Tihany-Vin Kft. inkább presztízs-befektetésnek tűnik: mindkét cég évek óta veszteséges. A Tihany-Vin-ről ugyanakkor ezt írja a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület honlapja, hogy az úgynevezett apátsági pincéje a félsziget talán legszebb természeti környezetében, a Belső-tó partján helyezkedik el.

A Tihanyi Borászati Kft.-ben március végéig volt érdekelt a ciprusi Lapoma Company Ltd., amely számos Demján-érdekeltség tagjegyzékében feltűnt/feltűnik. A Lapoma kiszállása után egészen a közeli napokig a Tihany-Vin volt a kft egyetlen tulajdonosa, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. július végén lépett be társtulajdonosnak. A Tihany-Vin pedig májusig volt Demján és üzleti köre érdekeltsége. Ekkor ők kiszálltak, és a magyar állam maradt az egyedüli tag.

A magyar állam örökösként jutott az üzletrészhez, miután „Bartha Ferenc ismeretlen örökösei” kiszálltak a cégből. A törvényes örökösök – a családtagok – elutasították ugyanis az örökséget Bartha Ferenc volt jegybankelnök után.

A hagyatékban egyébként más vagyontárgyak, egyebek mellett mádi termőföldek (vélhetően szőlők) is voltak. Akadt viszont tetemes, százmilliós hagyatéki teher is. Köztük a Népszabadság hóhéraként leírható – a kiadót pedig Mészáros kezére játszó -, csalásért és hűtlen kezelésért Ausztriában nemrégiben elítélt osztrák üzletember, Heinrich Pecina cégének követelése.

A Vienna Capital Partners a 2015-ös hagyatékátadó végzés szerint 320 ezer euróra jelentett be hagyatéki igényt, amit a magyar állam el is fogadott.

Bartha Demján régi üzlettársa volt, a rendszerváltás idején a jegybank elnöke. 2012-ben öngyilkos lett tihanyi villájában.

Az örökös magyar állam mellé szintén július végén érkezett tagnak Mészárosék cége, így mindkét borászat a Búzakalász 66 Felcsúté lett.

Két hete írta meg a Zoom, hogy Mészáros megszerezte Demján szintén zánkai Canter Borház Kft.-jét. A milliárdos-toplistán is megközelítette a felcsúti polgármester a régi idők oligarcháját: Demján az ötödik leggazdagabb magyar volt a Napi kiadványa szerint 160 milliárdos vagyonnal, a fénysebességgel gyarapodó Mészáros pedig a hatodik helyen (120 milliárddal) már a nyakában liheg.

Kapcsolódó cikkek:

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

Kis Oligarchatározó: Demján Sándor

Mészáros Lőrincék vadásztársasága tovább terjeszkedik Alcsútdobozon

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége egy év alatt megháromszorozta bevételeit

Rádi Antónia

Megosztás