Egyéb

Mészáros Lőrinc az úr a Dereszla borászatban, tokaji cégbirodalma is lett Felcsút urának

 

Személyesen vette át Mészáros Lőrinc annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása tavaly év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré a Dereszla Sparkling, illetve közvetve a Henye Borászat is – ezzel csinos tokaji borászbirodalma termett.

Egyre több cégnél vállalja arccal/névvel a befektetést Mészáros Lőrinc. Kisebb felbolydulást okozott például a tőzsdén, amikor a napokban 16,9 százalékot a nevére vett abból az Opimus Group Nyrt.-ből, amelyről minden tagadás ellenére nagyjából köztudott volt, hogy az ő érdekeltsége. Nemrég írtuk azt is: családi cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bevásárolt a szintén hozzá kötődő Békés megyei agrár-cégcsoportba.

Szintén a Búzakalász 66 volt a vevő tavaly november végén, amikor megszerezte a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t. Ez azonban csak a kezdet volt: a hvg.hu által tavaly májusban pedzegett felvásárlásból az év végére lett lepapírozott üzlet. A Dereszla Kft.-t nyomban meg is bízta a Földművelésügyi Minisztérium, hogy az 1956-os emlékév tiszteletére palackozza újra az 1956-os évjáratú aszút, az RTL Klubnak a birtokigazgató azt nyilatkozta, hogy önkéntes munkában.

Mészáros a napokban maga vette át a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t – ez a friss Cégközlönyben jelent meg. Visszanézegetve a cégadatokat, az is látszik, hogy az eddig a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos a közelmúltban.

 

 

A befektetés egyelőre inkább presztízsértékűnek tűnik, az átvett borászcégek ugyanis szerény, pármilliós profittal működtek. A Dereszla Mészárost megelőzően a francia Sopalia Holding-é volt, korábban, 2013-ig pedig érdekelt volt benne a Kulcsár-ügyben emlegetett betonutas üzletember, Dunai György is.

Nem ez az első eset, hogy az Orbán-rezsim a szívügyének tekintett Tokajban oligarchák fektetnek be. Az elsők között emlegették Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetet, aki Orbán feleségével, Lévai Anikóval is üzletelt közösen a Hegyalján. Tolt pénzt Tokajba a kegyvesztetté vált Töröcskei István is, újabban pedig Lázár János kancelláriaminiszter és sleppje sürgölődik a történelmi borvidéken.

Kapcsolódó cikkeink

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

Tizenegymillió dolláros borhamisítás: Oligarcha-háború a tokaji hadszíntéren

Átvilágítja a totális kudarcot vallott egykori Tokaj Kereskedőházat az állam

Rádi Antónia

Megosztás