Egyéb

Újabb százmillió forint uniós pénz a Lázár János kedvenc tokaji borászfalujában tevékenykedő Régiók Fejlesztéséért Egyesületnek

 

Ezúttal több mint százmillió forint uniós pénzt nyert régi ismerősünk, a Régiók Fejlesztéséért Egyesület, akik Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter kedvenc borászfalujaként emlegetett Mádon, valamint Balatonvilágoson és Balatonfenyvesen fognak kertészkedni. Az egyesületről 2015-ben írtunk, akkor eléggé unióspénz-szivattyúnak tűntek.

Ha megfeszültünk, sem találtuk kézzelfogható eredményét azoknak a környezetvédelmi projekteknek, amelyekre 2009-től fogva nyert el összesen több mint 600 millió forint uniós forrás nyert a Régiók Fejlesztéséért Egyesület (RFE).

Szépen kicsinosított, ám munkaidőben „utcáról beesve” üresnek tűnő, nem látogatható, akkoriban ki sem nagyon táblázott környezetvédelmi központokat találtunk országszerte, illetve vitatható oktatási fejlesztéseket mutattunk be 2015-ben:

Tízmilliók szellemközpontokra, fideszközeli borászlobbi a háttérben. Újabb unióspénz-szippantót fogtunk?

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

A nem kifejezetten ismert nevű egyesület több szálon kötődik a Lázár János kedvenc borászfalujaként aposztrofált Mádhoz. A borsodi falu két dolog miatt érdemelte ki a címkét: Lázár családjának szőlője van a határban, a település pedig szomszédaihoz viszonyítva el van árasztva uniós fejlesztési forrásokkal.

A balatonakarattyai központú egyesületnek volt már korábban is mádi munkája, s új uniós projektjük is részben a Tokaj-hegyaljai faluban valósul majd meg az ígéretek szerint. A RFE október eleji döntéssel nyert a munkák 80 százalékának megfelelő pénzt, összesen 107,5 millió forintot arra, hogy kertészeti és gondnoki szolgáltatást vállaljanak, illetve ilyen képzéseket nyújtsanak két balatoni településen, illetve Mádon.

Rádi Antónia

Megosztás