közbeszerzés

Változtattak a terveken, 2 milliárddal drágul a Tisza-kastély felújításának első üteme

Tavaly ősszel a kormány minden indoklás nélkül 4 milliárd forinttal megemelte a geszti Tisza-kastály felújítására szánt keretet. Akkor nem lehetett tudni, hogy miért, de a közbeszerzési értesítőből most kiderült: módosítottak az eredeti terveken, és egy későbbre tervezett munkát előre hoztak. Ezzel azonban a kiadások is megnőttek, méghozzá 2 milliárd forinttal. Egyúttal a határidők is módosultak: másfél helyett nagyjából három évig tarthat az építkezés.

Eredetileg nettó 5,4 milliárd forintba került volna a létesítmény rekonstrukciójnak első fele, de már az is 252 millió forinttal drágább volt az eredetileg becsült árnál – írtuk meg 2021 júliusában. Most pedig további 2 milliárd forinttal nőttek a költségek. Így már nem csoda, hogy a nagy megszorítások és rezsiválság közepette tavaly ősszel a kormány – minden indoklás nélkül – 4 milliárd forinttal megemelte a beruházásra szánt keretet.

A kiírás szerint az első ütem a Tisza-kastély rekonstrukcióját tartalmazza, amelynek során a Tiszttartó házat és a kripta épületét újítják fel. Emellett a beruházás része a parkrendezés és a kiállítóterek létesítése is. A második ütemben szálláshelyet és konferenciatermet terveztek kialakítani a kastély mellett. Eredetileg a két ütemre összesen szántak 7 milliárd forintot, most viszont már csak az első ütem kerül ennyibe. Meglehet azonban, hogy a végső összeg mégsem haladja majd meg a kibővített 11 milliárdos keretet.

Az uniós közbeszerzési értesítőbe feltöltött dokumentum szerint ugyanis az első ütemben végeznek el egy olyan feladatot is, amit csak a második ütemben terveztek. Mint írják: „a Tisza-kastélyhoz tartozó Inaslak-Istálló épület, és az épületet a kastéllyal összekötő folyósóval kapcsolatos munkák a II. ütemhez kapcsolódó tervekben, és az ezek alapján kiírásra kerülő közbeszerzési eljárás alapján történő kivitelezésben jelentek volna meg.”

Geszt

A Tisza-kastély megújul Geszten! Most így néz ki, nézzük meg együtt!

Posted by Lázár János on Sunday, 2 June 2019

Lázár János miniszter szívügye a kastély felújítása

A II. ütem végleges kiviteli tervei azonban nem készültek el, miután „az építési engedély megadásához szükséges telekalakítási eljárások lefolytatására nem került sor”.

Tekintettel arra, hogy az Istálló/Inaslak és Tisza-kastély épülete eredetileg is összeköttetésben állt (és egy tűzszakasz határt képeznek a létesítmények), a beruházó úgy döntött, hogy az Istálló/Inaslak felújítását még az I. ütemben megvalósítja. Ez azonban pluszmunkát jelentett az eredeti tervekhez képest, és megemelte a költségeket is. Ezért módosítottak a szerződésen.

Látványterv. Fotó: dawstudio.hu

1080 napra nőtt a teljesítési határidő

Augusztus közepén a Magyar Narancs megírta, hogy a helyszínen található projekttábláról leszedték a befejezés dátumát, így azt sem tudni, mikor kellene elkészülnie az épületnek (az eredeti határidő 2023 februárja volt). A legfrissebb szerződésmódosításból most ez is kiderült.

Az eredetileg 600 napos határidőt először 871 napra tolták ki, majd most 1080 napra.

A tervezett 1,5 helyett tehát nagyjából 3 évig tart majd az építkezés. 

A beruházás egyébként a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként valósul meg. Az épület a felújítás után ingyen a református egyház kezelésébe kerül, ugyanakkor a Tiszántúli Református Egyházkerület a Magyar Narancsnak 2022-ben azt nyilatkozta, hogy „nem igényelte és nem szándékozik átvenni a geszti Tisza-kastélyt működtetésre.”

Kormányközeli kivitelezők

A kastély felújítását a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Build It Mérnökiroda Kft. párosa végzi.

A WHB évek óta sorra nyeri az állami közbeszerzéseket. Tavaly például az Állatorvostudományi Egyetem fejlesztésével bízták meg őket egy 5,2 milliárdos és egy 42,5 milliárdos tender keretében. Emellett további nyolc közbeszerzést nyertek el 2022-ben – ennek ellenére az éves bevételük és adózott eredményük mégis csökkent az előző évihez képest (82,9 milliárdról 78,9 milliárdra). Talán az idei számoknak jót tesz majd a kajak-kenu központ építése, ami 43,4 milliárdról 45,9 milliárdra drágult.

A West Hungária Bau Kft.-ről tudni kell, hogy többségi tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila, aki korábban megvásárolta a miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban. A legfrissebb összeállítás szerint 90 milliárdos vagyonával Paár az ország 15. leggazdagabb embere.

A BUILD IT Mérnökiroda Kft. sem ismeretlen a piacon. Nyertek már nettó 1,3 milliárdos megbízást kollégium építésére a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtokon, de ők kapták meg szintén Mezőhegyesen az oktatási főépület energetikai homlokzatfelújítását nettó 580 millió forintért. Továbbá részt vettek a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítási munkáiban, és ők nyerték el a móri piac építését is kétmilliárdért.

Katus Eszter

Nyitókép: 2021 szeptemberében kezdődtek meg a munkálatok a geszti Tisza-kastélynál. Középen világos öltönyben Lázár János. Fotó: Facebook

Megosztás