médiaszereplés

A benzinárstopról beszélt kollégánk a Millásreggeliben és az Esti Gyorsban

Néhány napja megírtuk, hogy a NAV nem tudja megmondani, mennyi hatósági áras üzemanyag fogyott a benzinárstop idején. Ez persze nem meglepő, hiszen kiderült, hogy a benzinkutak ugyan beszkennélték a forgalmikat tankoláskor, de az adatokat nem kellett továbbítaniuk az adóhatósághoz. A részletekről kollégánk két rádióban is beszélt.

A Fidesz 2021 őszén fixálta az üzemanyagok árát 480 forintban, ami gyorsan ellátási zavarokhoz és emiatt vásárlási korlátozáshoz vezetett. 2022 május végétől már csak a magyar rendszámú autók tankolhattak hatósági áron, és a kutak beszkennelték a forgalmit a tankoláshoz, de az adóhivatal szerint ezen adatok továbbítására, tárolására valójában nem is kötelezte őket semmi.

Nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) közadatigénylésben próbáltuk megtudni, mennyi 480-as üzemanyag fogyott az árstop idején. Erre azonban azt válaszolták, hogy a kért statisztika nem áll rendelkezésükre.

Ez már csak azért is furcsa, mert a benzinturizmus miatt a kormány 2022. május 27-től csak a magyar rendszámú autóknak engedélyezte a hatósági áras üzemanyag vásárlását, a külföldieknek maradt a jóval magasabb piaci ár. Ennek ellenőrzése érdekében pedig a kutak minden tankolásnál leolvasták a járművek forgalmi engedélyén lévő vonalkódot, és enélkül nem is adtak üzemanyagot, ahogy azt a MOL is bejelentette 2022 májusában.

Rákérdeztünk, hogy ha a MOL-, Shell-, OMW-hálózatban csak forgalmival lehetett tankolni, aminek a vonalkódját be is szkennelték, akkor ezek az adatok eljutottak-e az adóhatósághoz. A jelek szerint nem. A NAV az Átlátszó kérdésére ezt írta: „A hatósági üzemanyagáras jogszabály a rendszám rögzítésére nem kötelezte az üzemeltetőket, az csupán egy lehetőség volt.”

Cikkünk szerzője, Segesvári Csaba a témáról először a Klubrádió Esti Gyors című műsorának szeptember 25-i adásában beszélt, majd másnap reggel a Radiocafé Milliásreggeli című műsorában (31:02-től) is elmondta az ügy legfontosabb részleteit.

Megosztás