helyközi járat

Tokaji régió: bérlakások helyett szauna, szárnyas griff ivókút, zenepavilon

„Körpanoráma kerékpárút kiépítése, amely összekapcsolja a Zempléni-hegység természeti és kulturális desztinációit és megteremti a Trianon által megszakított összeköttetést Kassa és Tokaj között”, Kopasz-hegyi libegő, sátoraljaújhelyi gyalogos függőhíd, nosztalgia gőzös, több Bodrog-parti kikötő, sátoraljaújhelyi bortemplom… Rengeteg pénz áramlik Tokajba és környékére, a helyiek egy része mégsem tapsol állva a hirtelen jött pénzesőnek. Mészáros Lőrinc érdekeltsége azért itt is jól jár. Helyszíni riportunk második része.

Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, ömlik a pénz a tokaji régióba, ahol többnyire NER közeli vállalkozók pörgetik fel a térség építőiparát hatalmas szállodaépítési beruházásaikkal. Nemcsak szállodák épülnek azonban, hanem sok más – olykor értelmetlennek tűnő – létesítmények is, miközben a településen élők olykor csak nevetnek a projekteken, és inkább bérlakásokat vagy épp több beleszólást szeretnének.

Szőlőfajta-bemutató kerékpáros pumpapályával

Másfél milliárd forintot kapott a nagyjából 2200 fős Mád, hogy ott gasztronómiai központot és látogatóközpontot alakítsanak ki (GINOP-7.1.9-17-2018-00019) a volt tűzoltólaktanyából. „A projekt célja, hogy olyan attrakció jöjjön létre, ahol a múzeumi-kiállítói funkció mellett rendezvény-, multifunkcionális terek tudják a turisták, valamint a helyi lakosság igényeit maximálisan kiszolgálni. A fejlesztés által a desztináció kínálatában egy új, unikális kínálati elem jelenik meg. Az épület termei kettős funkciót töltenek be, részben kiállítótérként szolgálnak, a termek egy része emellett kulturális rendezvénytérként is hasznosítható. A projekt várhatóan 2022 első felében kerül átadásra” – írták a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács oldalán.

Ez lefordítva annyit jelent, hogy

a 10 éve felújított tűzoltólaktanyába kávézó, borszaküzlet, rendezvénytér kerül, az udvaron pedig szőlőfajta-bemutató és kerékpáros pumpapálya várja majd az érdeklődőket.

Bár korábban az MTÜ még 2020. szeptember 30-i befejezési határidőt írt kiadványában, a projekt megcsúszott, a közbeszerzés határideje nemrég járt le. A nyertes cég, az A-W Projekt Hungary Kft. nettó 508 millió forintért építheti meg a látogatóközpontot. A cégnek nem lesz idegen a település: 2020-ban az időskorúak nappali ellátóhelyét újították fel nettó 78 millió forintért. Építkezésnek egyelőre nyoma sincs, egy régi tábla árulkodik arról, hogy anno a Darányi Ignác Tervből is érkezett pénz a tűzoltóságra.

A település főutcája 250 m-es szakaszának részleges burkolat- és közműrekonstrukciója a Tűzoltóság előtt

A mádi főutca projekthez kapcsolódva (GINOP 7.1.6- 16-2017-00005) a látogatóközponttól a „Fő térig” eltűnnek a látható közművezetékek, megújul a közvilágítás, míg az utca valamint a járdák bazalt kővel, térkővel és aszfalttal lesznek borítva. Ezt a hosszan elhúzódó közbeszerzést a MENTO Kft. nyerte meg nettó 203 millió forintért vállalva a munkát.

Mészáros Lőrinc borászatához vezet az út

Kicsivel arrébb, az 1100 lakosú Bodrogkeresztúron – amely kemény évnek nézett elébe, tekintve a -484 221 799 forintos költségvetését – a falun áthaladó út végig fel van túrva. A földhalmok mellett haszid zsidók sétálnak, az egykor itt élt csodarabbi házához évente sok ezren zarándokolnak el a világ minden pontjáról.

A híres háztól néhány lépésnyire tisztára mosott kisbusz mellett támaszkodik néhány helybeli. Arra a kérdésre, hol a Fő tér, furcsán néznek rám. „Hát, talán ez itt mellettünk” – intenek egy beszögellésre. „Ahol a szárnyas griff szobor meg a zenepavilon állna” – próbálkozunk újra. Az egyik lakos rázza a fejét, majd telefonálni kezd.

„Józsi mindent tud, mi történik itt, megkérdezem.”

Kiderül, hogy Józsi sem hallott még a grandiózus tervről, a zenepavilon szóra többen röhögni kezdenek. Arra a megjegyzésre, hogy mennyi építkezés van a faluban, csak annyit mondanak: „a zsidók építenek itt mindent, itt a csodarabbi háza, oda jön mindenki”. Egyikük aztán gyorsan elnézést is kér, megjöttek az utasai, bőröndöt húzva maguk után.

Bodrogkeresztúron a másfél milliárdos beruházás keretében elektromos megálló és autótöltő létesül, Kincskereső turisztikai útvonalrendszer készül, Kincsestár helytörténeti kiállítást hoznak létre, a Főtéren pedig zenepavilon, köz- és sétányvilágítás lesz, valamint a Szárnyas griff ivókút fejlesztésére is sor kerül. Lesz egy parkoló és játszótér is a településen. Tarcal és Tokaj felé pedig Hop-On Hop-Off busszal lehet menni: a három buszt már be is szerezték: nettó 17 200 000 forintért, közbeszerzés keretében.

Mészáros Lőrinc az úr a Dereszla borászatban, tokaji cégbirodalma is lett Felcsút urának | atlatszo.hu

Mészáros a napokban maga vette át a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t – ez a friss Cégközlönyben jelent meg. Visszanézegetve a cégadatokat, az is látszik, hogy az eddig a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos a közelmúltban.

A Dereszla Pincészet előtti közterületet fejlesztik, amivel nem más, mint Mészáros Lőrinc jár jól. A közterület és a pincesori vigalmi negyed fejlesztése során ugyanis Mészáros borászatát gyalogos sétánnyal kötik össze a leendő kilátóponttal, a Hétvezér családbarát pihenőparkkal.

A Bodrog partra továbbá úszóstég kerül, és egy mobiltöltő pontként funkcionáló új zenepavilont is építenek oda. A Magyar Narancs tavasszal írta meg, hogy a közelben, a Bodrog partján hozza tető alá Mészáros Lőrinc a VIP borbárját. A létesítmény júliusban meg is nyílt, azóta több sajtóorgánum – köztük a Magyar Nemzet – is beszámolt az új „csúcsétteremről”.

„Bérlakás-program kéne, nem szauna”

Három település, három élményközpont, 500 millió forint. Az „élménypontok célja” a Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges klíma okainak és jellegzetességeinek, a Botrytis gomba-szőlő-klíma kapcsolatnak a bemutatása lesz.

Szegin bolyongva kerestük a Bodrog partot, ahol nemsokára „Ködfátyol élménypont” létesül. Egy rossz állapotú ház mellett kanyarodunk a novemberben üres Bodrog partra, ahol tábla figyelmeztet arra, hogy strandidőben fizetni kell a parkolásért. Néhány méterrel arrébb egy épület áll, a 2006-ban megépített Víziturisztikai bázis és kiállítótér.

Forrás: MTÜ

A ráccsal lezárt, lábakon álló épület belsejében vélhetően a falu karácsonyi dekorációi kaptak helyet, egy rénszarvasos mikulásszán várja, hogy felszereljék. „Az Összefogással Tokaj Világörökségéért Projekt keretén belül megvalósult fejlesztéssel a partszakasz alkalmassá vált túrahajók megállítására, számukra alapvető szolgáltatások nyújtására, így a víziturizmus kultúrjának növelésére” – olvasható a mellette álló táblán.

Az épületen két tábla is hirdeti az állami támogatást, az egyik a Darányi Ignác Terv keretein belül kapott pénzekre is utal. A Négy évszak a Bodrog partján című projektre 37 359 994 forintot kapott a Szegiért közalapítvány. Egy emelettel lejjebb, egy Széchenyi 2020-as táblán 151,52 millió forintos támogatás olvasható, „a Bodrog varázsa – hálózatos víziturizmus fejlesztése a Bodrog partján” címmel megvalósult projektre. Mint kiderül, az 5+1 települést érintő beruházásból nettó 8,9 millió forintból kialakítottak egy emeleti büfét, és a teljesen tönkrement falépcsőt cserélték ki. A teljes projekből jutott ide úszóstég, szezonban működő wifi is.

Stéget építenek a Bodrog partján 2021. áprilisában (forrás: Szegi Község Hivatalos Oldala/Facebook)

A 313 lakosú település, amely a helyiek szerint mindössze 100 főt számlál állandó jelleggel, most egy újabb attrakcióval bővül, a Ködfátyol élménypont és a szauna 100-150 méterrel arrébb kapott helyet. A Bodrog folyóra megálmodott szauna és mellette kiállítótér, borbár várja majd az érdeklődőket. A hatalmas, emberméretű, dézsákat formázó építmények közösségi térként is funkcionálnak majd.

Azt, hogy hány szegi lakos vagy turista fogja igénybe venni a szaunát, nehéz megítélni. Bár a projekt várható befejezésénél még 2020. 09. 30-i dátum szerepel, a közbeszerzést csak 2021 őszén írták ki, melyre két cég adott be ajánlatot. Egyikük nettó 44 047 288 forintért, másikuk nettó 46 877 189 forintért vállalta volna a munkát. A közbeszerzést eredménytelennek minősítették, mert „a rendelkezésre álló nettó 40 050 000,- Ft, azaz nettó negyvenmillió-ötvenezer forint nem elegendő a szerződés megkötéséhez a legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. A 2021 elején több mint 100 millió forintos hiánnyal számoló falunak nyilván jól jönnek a turisták, itt a háziorvos is csak heti egyszer másfél órában rendel.

Többen tőlünk hallottak először a Ködfátyolról, és nem voltak elragadtatva tőle.

„Marhaság! Minek? Ki fog szaunázni járni? Baromság úgy, ahogy van, itt bérlakás-program kéne, nem szauna!”

Más azt vetette fel, hogy a vízibázis sem képes kitermelni egy normál bért, honnan lesznek dolgozók, akik üzemeltetik a dolgokat, és miből fogja fizetni az önkormányzat a szaunát?

„Látja maga előtt, ahogy a háromfogú közmunkás a boros leheletével fogadja a szaunázni vágyókat? Vagy felszolgál a borbárban? Egyébként is, minek ide borbár? Itt, ha valami van, az a bor, tele van pincével minden, aki inni akar, odamegy.” Az is kiderült, hogy a polgármestereknek nem sok beleszólása van a dolgokba: „ha fent eldöntik, hogy szauna lesz, akkor szauna lesz, bármilyen hülyeség is ez”.

Két kiállítótér után egy újabb

A nyári fesztiválpörgésnek rég vége Erdőbényén, a borászatok kapui csukva, egy lélek nincs az utcán hétköznap délután. Az ezer fős településre is elérkezett az EU-s pénz: ebből kádár és egyéb kézműves hagyományokat bemutató műhelyt hoznak létre, illetve alkotóteret és ajándékboltot alakítanak ki. Emellett lesz egy kiállítótér is, ahol csapatépítő rendezvényeket lehet tartani, vagy akár egyéni barkácsórákon részt venni.

A kiállítótérként is működő emlékház (fotó: erdobenye.hu/Vavrek Veronika)

Az alkotótérbe kerül egy ajándékbolt és egy „souvenir gyár” is. Az Erdőbénye főutcáján kialakítandó tér akadálymentes lesz, és az ígéretek szerint mind autóval, mind biciklivel könnyű lesz ott parkolni. A településen már van egyébként két kiállítótér: a Szepsi Lackó Máté emlékház, amely kiállítótérként és rendezvényteremként működik, illetve van tájház is, amely hasonló funkciót lát el. A településen kádárműhelyek is működnek, ezeket szintén meg lehet látogatni.

„Ki bortúrázik gyerekkel?”

A 655 lakosú Hercegkútra látogatók két látványosággal találkozhatnak: a település két pincesora és egy kálvária csalogatta oda eddig a látogatókat – a pincészetek mellett. De ez most megváltozik: a Lugasház névre hallgató öko-játszóház és látogatóközpont várja majd a falu határában az érkezőket, interaktív kiállítással, játszóházzal, gyermekmegőrzővel, valamint szabadtéri grillezővel.

Ahogy a fejlesztési tanács írja: „erre az építészeti örökségre rezonáló, az ökotudatos gondolkodásmódot oktató látogatóközpont jön létre, amely ötven fő befogadására alkalmas és helyszínül szolgálhat időszakos eseményeknek, borkóstolóknak, kiállításoknak, workshopoknak”. Ez biztosan jól jön a 602 444 002 Ft-ból gazdálkodó településnek.

A Gombos-hegyi Kálvária Hercegkúton (fotó: szállás.hu)

A túraútvonal melletti létesítmény célja a kisgyerekes bortúrázó családok becsalogatása, és az, hogy a Tokaji Borvidéket ne csak az édes borairól, hanem az  emberekről, természeti értékekről, élményekről is ismerjék. A központra a közbeszerzést még nem írták ki, a település Erdőbényével és Szegivel osztozik 500 millió forint állami támogatáson.

A helyiek úgy látják, ha nem kell beletenni pénzt, akkor még előnyükre is szolgálhat a beruházás. Van, aki szerint azért jó, mert jót tehet a turizmusnak, ami egyébként nagy mértékben nőtt a COVID-járvány óta.

„Ki bortúrázik gyerekkel? Ez egy hülyeség, a feleség második nap fogja azt mondani, pakolj, megyünk haza!”

– véli más.

Volt, aki elmondta, hogy örül a beruházásnak, majd közölte, inkább nem akar belefolyni, ne jelentessük meg, amit nyilatkozott.

Braille-írásos információs táblák a kerékpáros pihenőkben

A sornak azonban nincs vége. A támogatásokból jut még a sárospataki Rákóczi-vár látogató útvonalára, visual-guide-ra, interaktív szobára. Boldogkőváraljára hamis pénzverő kerül, korabeli konyha-installáció, lovagterem fejlesztés, Sátoraljaújhelyen pedig látogatói útvonalakat alakítanak ki.

Számos helyen támogatják a kerékpáros turizmust, pihenőhelyeket alakítanak ki, kerékpárutakat fejlesztenek, sőt, még a vak biciklistákra is gondoltak, mert mindenhol Braille-írásos információs táblákat fognak telepíteni a pihenőhelyeken. Több helyen jön létre kerékpáros centrum is. A kerékpáros turizmus fejlesztésére 2 099 995 000 forintot szánnak.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Víziturisztikai bázis és kiállítótér Szegin (forrás: Átlátszó)

Ez a cikk hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

Megosztás