Egyéb

Uniós pénzből újulhatnak meg Rókusfalvy Pál borospincéi

 

53,6 millió forintba kerül a Rókusfalvy-család etyeki borászatának kipofozása, a projektre EU-támogatást kértek.

Rókusfalvy Pál, akit leginkább rádiós műsorvezetőként ismer az ország, közel húsz éve borászkodni kezdett a Felcsút szomszédságában fekvő Etyeken, ahol ma a szőlőbirtok mellett egy fogadója is van.

Most fejlesztik a borászatot, vagyis felújítanak két pincét, és kialakítanak egy gépszínt. A munkálatok összköltsége nettó 53,6 millió forint, a kivitelező a Mikrontech Kft. lesz. Mindez a Közbeszerzési Értesítőből derül ki, és ott olvasható az is, hogy Rókusfalvyék uniós pénzt igényeltek a beruházásra, de „még nem született meg a támogató döntés”. Azt viszont leírták, hogy a VP3-4.2.2-16 számú, „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” nevű projekt keretében pályáztak EU-támogatásra.

Rókusfalvy egyébként a kezdetektől fontosnak tartotta a környék reklámozását, ezért eleinte Etyek Pincefesztivál, majd Etyeki Piknik néven szervezett turistacsalogató rendezvényeket. 2015 júniusában távlati terveiről beszélt a Válasz.hu-nak adott interjújában:

„Egy idő után a pikniket is el fogjuk engedni, és olyan gasztrosétányt akarunk kialakítani, ahol 20-25 pince kínálja a portékáját. Azt szeretném, ha Etyek olyan lenne, mint Ausztriában Wachau, Burgenland, Steiermark, ahol gyönyörű borutak vannak. Ehhez kell megteremteni az infrastrukturális hátteret: az európai uniós pályázatokat ilyen attrakciókhoz találták ki.”

Orbán Viktor miniszterelnök 2016. január 1-jétől a Szent László- és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki Tessely Zoltánt, Fejér megye országgyűlési képviselőjét. Felcsút és Etyek is ezen a területen fekszik.
2016 februárjában felmerült az ötlet, hogy a kormány egy össze-vissza kanyargó nyomvonallal elviszi a felcsúti kisvasutat Etyeken át Bicskéig. Rókusfalvy Pál akkor azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy ő erről nem tudott semmit, majd a Mandinernek beszélt az etyeki fejlesztési tervtanács elnökeként arról, hogy a település fejlesztésének igenis van értelme, és a kisvasút is fontos.

2016 júniusában a Népszabadság vette észre azt a kormányhatározatot, ami a Bicske-Tarján-Etyek közötti kerékpárútra és az Etyeki Gasztrosétányra 3,6 milliárd forintot irányzott elő.

A projekt lebonyolítója az NGM alá tartozó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, a kivitelező pedig az Útéppark Kft. és a Roneko Kft. kettőse. A Roneko tulajdonosa Nemes Ferenc és Nemes Károly, utóbbi tulajdonos az Útépparkban is. A Roneko már több stadion-kivilágítással kapcsolatos megbízást nyert, és legtöbbször a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt.-vel dolgozott együtt.

Az Útéppark-Roneko konzorcium Etyeken 1,26 milliárd forintért építi a kerékpárutat, és félmilliárdért a gasztrosétányt. A kerékpárúthoz további 300 millióból aluljáró készül az M1-es autópálya alatt, ezt a Sycons Kft. építi meg.

Nagyon úgy tűnik, hogy a „Pannónia Szíve” nevet viselő fejlesztési programban nincs megállás. Az etyeki önkormányzat 2017. április végén 299 millió forint EU-támogatást nyert „Integrált turizmusfejlesztés a fenntarthatóság jegyében az Etyeki dombság szőlőhegyein” címszóval, a részletes leírás szerint „A projekt keretében megvalósított fejlesztés legfőbb elemei: 300 m2 alapterületű modern turisztikai attrakció (Pezsgő múzeum); rendezvényterem, bemutatóhelységek; 15 m2 kerékpárkölcsönző és szerviz; kiszolgáló helységek; turisztikai információs rendszer.”

Tessely Zoltán, a terület miniszterelnöki biztosa néhány napja a kormányszócső Magyar Időknek lelkendezett arról, hogy Etyek és környéke újjászületik. Szavaiból kiderül, hogy számítani lehet még néhány furcsa fejlesztésre a térségben. Tessely ugyanis elmondta, hogy mivel Etyeknek termálvize is van, „szépségipari szolgáltatásokkal fűszerezett speciá­lis pezsgőfürdős helyeket is létrehoznánk”, a decemberben bezárt bicskei menekülttábor helyén pedig egy „autós és sportkemping” lehet, „amelyet organikus és hazai építészeti megoldásokkal kötnének össze a sztrádával”.

A Bors még májusban vette észre, hogy a Pannónia Szíve Programban hat új szállodáról (ebből egy hatcsillagos) álmodoznak, de szerepel az elképzelésekben egy planetárium is.

Erdélyi Katalin

 

Megosztás