Szekszárd

Közel 5 milliárd forint támogatást kapott a pincészet, ahol Lázár János ünnepelt

Először Szijjártó Péter külügyminiszter, most pedig Lázár János parlamenti képviselő irányította rá a figyelmet a szekszárdi Bodri Pincészetre, amelynek egyik végső résztulajdonosa Dunai György Sándor, Magyarország 44. leggazdagabb embere. Kíváncsiak lettünk a híres borászatra, ezért megnéztük, mennyire megy jól az üzlet. Kiderült, hogy csak a Bodri Pincészet Kft. 4,9 milliárd forint állami és uniós támogatást kapott az elmúlt 10 évben. 

Igen népszerű a fideszes politikusok körében a szekszárdi Bodri Pincészet. 2020 szeptemberében például Szijjártó Péter külügyminiszter helikopterezett el a borászat elegáns Optimus éttermébe, most pedig Lázár János vette át parlamenti mandátumát az illusztris létesítményben. Mindkét eseményre Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet.

Az országgyűlési képviselő 2 éve arról írt, hogy egy szemtanú szerint Szijjártó Péter külügyminiszter Tolnára ment egy propagandaeseményre helikopterrel, de nem Őcsényben szállt le, hanem a szekszárdi Bodri borászat lóistállójának karámjában. „Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében” – tette hozzá a képviselő.

Szijjártó később elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték, de kikérte magának, hogy szórakozásból használná a rendőrségi helikoptert.

Mint mondta, nem szórakozásról volt szó, hanem munkáról, a tárca pedig azzal érvelt, hogy Szijjártónak feszes volt a programja: 140 kilométert kellett rövid időn belül megtennie, ezért utazott rendőrségi helikopterrel Tolnára, ahová utána ment a szolgálati autója is, hogy az érkezése után már közúton közlekedhessen.

Milliók a milliárdosnak

A Bodri Pincészet Kft. az Orom Holding Kft. (40%), a DBI Ingatlanhasznosító Kft. (10%), Bodri Orsolya (5%), Bodri István Géza (35%), Bodri István Gézáné (5%) és Greiling-Bodri Zsófia (5%) tulajdonában van. Az Orom Holding – az Optimus Vagyonkezelő Kft.-n keresztül – Dunai György Sándoré, Magyarország 44. leggazdagabb emberéé.

A Bodri Pincészet (forrás: Bodri Pincészet Szekszárd Facebook-oldala)

Ahogy a Forbes írja 2021-es összefoglaló bejegyzésében: a 36,5 milliárdos becsült vagyonnal bíró Dunai leginkább az EuroAszfaltról ismert, de vannak turisztikai érdekeltségei is, például a Thermál Hotel Visegrád vagy a Bodri Pincészet. A lap szerint az EuroAszfalt gyakran konzorciumi partnere Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek, így a cégeik együtt dolgozhatnak víziközmű fejlesztések kivitelezésén is összesen közel 50 milliárd forint értékben, de a Duna Aszfalttal közösen is dolgoztak már, például egy 52 milliárdos útépítési tenderen.

És bár Dunai cégei nyilván kevéssé voltak rászorulva, jutott nekik is a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vissza nem térítendő állami támogatásaiból. A Kisfaludy-pályázatok nyerteseinek listája szerint a multimilliárdos üzletember két cégét is támogatta az Orbán-kormány: a szekszárdi székhelyű Bodri Pincészet Kft. és a Vendégház-Csötönyi Kft. összesen 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

Ennél sokkal több jutott azonban a Bodri Pincészet Kft.-nek az elmúlt 10 évben.

Az Opten és a palyazat.gov.hu adatai alapján a borászat 2012 és 2022 között összesen 4,9 milliárd forint állami és uniós támogatáshoz jutott.

A Bodri Pincészet legjobb éve egyébként 2019 volt, amikor 1 milliárdos forgalmat bonyolított. A legmagasabb összegű támogatást tavaly nyerte el a cég, a 2021. évi beszámolók azonban még nem érhetőek el.

Lázár János „egyetlen forint közpénzt” sem költött el ott

Hadházy Ákos kedden tette közzé Facebook-oldalán, hogy Lázár János a szekszárdi Bodri Pincészetben vette át a mandátumát. A megbízólevelet a Csongrád-Csanád megye 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság elnöke, Feketéné Dr. Szemző Margit adta át neki.

Hadházy arra is rámutott, hogy az eseményről készült fotókat többen is megosztották, még a Makói Híradó is beszámolt róla, csak azt „felejtették el” megírni, hogy mindez 200 kilométerre volt Lázár János választókerületétől.

A Magyar Hang az esettel kapcsolatban megkereste a hódmezővásárhelyi fideszes politikust, hogy megtudják, miért nem a saját választókerületében ünnepelt, és mennyibe került a Bodri pincészetben megtartott rendezvény, amennyiben az ünnepséget közpénzből finanszírozták.

Lázár János sajtófőnöke, Göbl Vilmos a lapnak elmondta, hogy „húsvét vasárnap Lázár János a barátainak, támogatóinak és azoknak a vásárhelyi, makói és a térségben élő polgároknak mondott köszönetet, akik az elmúlt években segítették a munkáját, vagy tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy az országgyűlési választásokat megelőző kampány sikeres legyen.

Az aktivistákat, segítőket és támogatókat Lázár János, valamint helyi vállalkozók közösen vendégelték meg, egyetlen forint közpénz felhasználására nem került sor.”

Göbl még azt is elárulta, hogy a képeken látható supermanes pólót a képviselő a munkatársaitól kapta.

A sajtófőnök szerint „Lázár János a vásárhelyi és makói térségben élő választópolgároknak nem egy ünnepséggel, hanem négy év kemény munkával hálálja meg, hogy bizalmat adtak neki az itt élők parlamenti képviseletére a következő ciklusban is.”

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Lázár János átveszi mandátumát. Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Megosztás