Felcsút travel club

33 millió euróért árulják Szíjj László két éve vásárolt luxusjachtját, a Seagull MRD-t

Új tulajdonosra vár a Seagull (azaz Sirály) MRD nevű luxusjacht, amit 2021-től használtak főleg kormányközeli vállalkozók. Az eddigi tulajdonos Szíjj Lászlónak látszólag nincsenek anyagi gondjai, így vélhetően nem a spórolás áll az eladás hátterében. A hajót 32,9 millió euróért, azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 12,5 milliárd forintért hirdetik. A Seagull ebben a szezonban már útnak sem indult, hónapok óta a horvátországi Rijeka kikötőjében áll. 

Itt az augusztus, amikor Orbán Viktor és miniszterei rendszerint szabadságra mennek. Ilyenkor a horvát vendéglősök felkészülnek a miniszterelnök fogadására, a Miniszterelnökség megírja az egysoros sajtóelhárító válaszokat Orbán Viktor nyaralásával kapcsolatban, az újságírók, valamint a jacht- és repülőgép-rajongók pedig a különböző applikációkat és a közösségi oldalakat bújják, hátha felbukkan valahol a kormány holdudvarában használt luxusjárművek egyike.

Mi is ezt tettük, de képek helyett egy hirdetésbe botlottunk, amely szerint visszakerült a piacra, vagyis eladóvá vált a Seagull MRD nevű luxusjacht. A nem mindennapi hajó két éve, 2021 nyarán bukkant fel a kormányközeli elit köreiben (többek között Mészáros Lőrinc fia is használta). Akkor megírtuk, hogy a jacht máltai zászló alatt járja az Adriát, és a máltai nyilvántartás szerint ugyanaz a cég, az L&L Charter a tulajdonosa, mint a Lady MRD szuperjachtnak. A vállalkozás végső tulajdonosa pedig nem más, mint Szíjj László kormányközeli üzletember.

Akkor 30 millió euróra, azaz kb. 10,5 milliárd forintra becsültük az értékét, nagyjából helyesen. Most ugyanis 32,9 millió euróért hirdetik az olasz gyártmányú hajót. A leírás szerint a Seagull MRD „kategóriájának egyik legújabb jachtjaként 4000 tengeri mérföldes hatótávolsággal büszkélkedhet, és mindössze 660 óra van a motorban.”

A medencés luxusjacht kívül-belül impozáns látványt nyújt. Fotó: navis-marine.com

A 2020-ban épített, 12 fős, acél vízkiszorítású jacht 6 kabinos elrendezéssel, nagy, modern belső térrel és két úszómedencével rendelkezik. A hirdető szerint a hajó kiváló lehet családoknak, pároknak és baráti társaságoknak is, akik most kulcsrakész állapotban, hajózásra készen vehetik meg.

A hirdetés már május óta aktív, azóta a luxusjacht Rijekában áll. Sőt, már márciusban is itt szúrta ki Párbeszéd egyik aktivistája. Mint írták, amikor néhány fotót szerettek volna készíteni a luxusjárműről, illetve egy „extraprofit” feliratú táblát akartak elhelyezni a jacht közelében, megérkezett a hajó biztonsági személyzete, elvették a táblát, majd elzavarták őket onnan.

🚤 Itt a tavasz, lassan kihajóznak a fideszes oligarchák luxusjachtjai – a Seagull MRD biztonsági személyzete elzavarta a…

Posted by Párbeszéd – Zöldek on Sunday, 19 March 2023

A Seagull MRD már márciusban is Rijekában vesztegelt.

Érdeklődtünk az egyik Szíjj László tulajdonában álló cégnél, hogy miért döntöttek a hajó eladása mellett, illetve van-e tervben egy másik megvétele, de nem reagáltak a megkeresésünkre.

A Lady MRD már elkelt

A NER előző kedvenc jachtját, amin Szijjártó Péter külügyminiszter is megfordult, már évek óta hirdették, de csak a 2022-es nyári szezon után talált új gazdára. A 14,9 millió euróért (kb. 5,6 milliárd forintért) meghirdetett, 2015-ös évjáratú, Benetti Crystal 140 típusú, 41,9 méter hosszú, ötkabinos, medencés jachton kormány holdudvarának számos tagja felbukkant az elmúlt években, mi is több cikkben foglalkoztunk vele.

A Lady MRD  útjai ráadásul gyakran keresztezték egymást egy osztrák magánrepülőével (OE-LEM), amit Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is használt. Bár tavaly már megvolt a nagyobb és még több extrával felszerelt Segaull MRD, augusztusban Szíjj Lászlót még a Lady MRD fedélzetén fotózta le egy olvasónk a horvátországi Split kikötőjében.

Akkor érdeklődésünkre az üzletember sajtósa azt közölte, hogy Szíjj magánszemélyként bérelte ki a jachtot, amit megtehetett, hiszen az eladásig is hasznosították a járművet. De még most is heti 186 ezer euróért (kb. 70,6 millió forint) hirdetik a bérlést, ami mellé további költségeket is felszámolnak.

Nem az anyagiak állhatnak a háttérben

Szíjj Lászlónak egyébként látszólag nincsenek anyagi gondjai, hiszen csak a cégcsoportjának zászlóshajója, a Duna Aszfalt Zrt. 214 milliárd forintos forgalmat bonyolított tavaly, és számos állami megbízást is kapott. Igaz, az adózott eredménye 11,8 milliárdra csökkent a korábbi 20 és 26 milliárdhoz képest.

Ez azonban önmagában valószínűleg még nem indokolná, hogy egyszerre két luxusjachttól is megváljon. Nagyobb a valószínűsége, a hajók használói a kéretlen figyelemtől szeretnének megszabadulni, és inkább más hajó(ka)t vesznek/bérelnek majd a jövőben.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Seagull MRD. Fotó. navis-marine.com

Megosztás