börtöninterjú

Technikai okokra hivatkozva félbeszakították az Átlátszó Portik Tamással készített börtöninterjúját

20 perc sem telt el a 60 percesre tervezett, a börtönparancsnokság által engedélyezett interjúból, amelyben épp a róla megjelent, az Átlátszón részletesen bemutatott kötetben szereplő állításokról kérdeztük a ’90-es évek alvilági gyilkosságai (a Fenyő-, és a Prisztás-ügy, az Aranykéz utcai robbantás) miatt 2012 óta börtönben ülő Portik Tamást. A részben még folyamatban lévő bírósági ügyekről is kérdeztük volna Portikot, de a beszélgetés 19. percében besétált a helyiségbe egy Főfelügyelő Úrnak szólított egyenruhás férfi, aki technikai okra hivatkozva leállította az interjút. Hiába kérdeztük, mi a technikai ok, mert a Skype-videó kapcsolat kép- és hangminősége kiváló volt.

Miután az Átlátszón részletes elemzés jelent meg a Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című kötetről (amely cikkben Pintér Sándor szerepére, felelősségére is kitértünk) interjút kértünk Portik Tamástól. A Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokának  általános helyettese, Rózsahegyi Tamás büntetés-végrehajtási ezredes, büntetés-végrehajtási főtanácsos végül 2023. július 31-én 11 és 12 óra között engedélyezte a Skype-beszélgetést. Hozzátéve: az interjú az intézet sajtóreferensének jelenlétében valósul meg, a hívást ő fogja kezdeményezni.

Ez így is történt, nem sokkal 11 után a bv-százados sajtóreferens és Portik Tamás ott is voltak a videókapcsolat másik végén, a börtön egyik helyiségében. Pár perc előzetes beszélgetés után a Dezső András által írt könyvről, illetve a benne szereplő, vele kapcsolatos állításokról kérdeztük Portikot. Aki válaszolt is. A beszélgetésről készült hangfelvétel 18. percében belépett a helyiségbe egy Főfelügyelő Úrnak nevezett egyenruhás férfi, és közölte:

„Technikai okok miatt meg kell szüntetnünk az interjút.” Aztán ismét azt mondta: „Kérem, szakítsák meg.”

Mármint a videókapcsolatot, amely kiváló minőségű volt. Hiába kérdeztük, mi az oka a megszakításnak, nem kaptunk választ: „Nem mondtak semmit, csak ennyit tudok” – mondta a főfelügyelő. A később telefonon, majd SMS-ben megkeresett sajtóreferens is technikai hibával indokolta a megszakítást. Ami furcsa, hisz a videó kiváló minőségben ment, minden látható és hallható volt. Kérdeztük, ma tudjuk-e folytatni, de a válasz nemleges volt. Hogy akkor mikor folytathatjuk az interjút, és pontosan mi a technikai hiba, arra egyelőre nem kaptunk választ.

Az Átlátszónak adott korábbi, 2015-ös interjújában golyófogónak mondta magukat, a kilencvenes évek éjszakai életének ismert alakjait Portik Tamás. Üzleteik hasznát 70-80 százalékban a politika fölözte le – állította. Nem érezte kétségbeesett, üres vagdalkozásnak, hogy beállt azoknak a sorába, akik minden sötét ügy mögött a magyar bűnüldözést a rendszerváltás óta különböző posztokon irányító Pintér Sándor belügyminisztert látják, de utalt más felső kapcsolatokra is nyolc évvel ezelőtt.

Papp László Tamás

Címlapfotó: Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. MTI/Balogh Zoltán

Megosztás