Felcsút travel club

Beazonosítottuk, hol készülhettek Orbán Viktor horvátországi nyaralós képei

Nyilvános fotókon pózolt az elmúlt hetekben Orbán Viktor miniszterelnök, aki a képek alapján többhetes szabadságát Horvátországban töltötte. Hol egy étterem vezetője, hol Zoran Milanović horvát államfő, hol pedig Németh Zsolt fideszes politikus oldalán bukkant fel. A képeken látható apró részletek segítségével kinyomoztuk, feltehetően hol készültek az emlékezetes fotók. Ezek alapján Orbán Viktor több szigetet is bejárhatott, és olyan étteremben is megfordhatott, amely Horvátországban egyedül kínál bio húskülönlegességeket az Egyesült Királyságból.

A politikusok nyaralása alapvetően magánügy, kivéve, ha annak korrupciógyanús elemei vannak, illetve, ha az adott közszereplő maga oszt meg nyilvánosan felvételeket a különböző közösségi felületeken (esetleg a sajtóval).

Szijjártó Péter ominózus jachtozása sem azért vált közüggyé, mert arról posztolt fényképet, hogy éppen dolgozik, miközben az Adrián ringatózott, hanem azért, mert egy olyan vállalkozó jachtján tette ezt, aki cégeivel számtalan közbeszerzést nyert a magyar államtól az elmúlt években. És mivel egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak, nem állta meg a helyét Gulyás Gergely kancelláriaminiszter akkor tett nyilatkozta, amely szerint Szijjártó hajós kiruccanása magánügy.

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban? | atlatszo.hu

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Így egy közpénzekből meggazdagodott oligarcha máltai offshore cég mögé bújtatott luxusjachtján tölteni egy több tízmillió forintos pihenést bizony közügy.

Idén nyáron Orbán Viktor miniszterelnök horvátországi nyaralása ad(ott) témát a sajtónak. A miniszterelnök ugyanis vélhetően egy honvédségi luxusrepülővel ment vakációzni az Adriára – legalábbis a repülési adatok és a nyaralásáról publikált fotók erre engednek következtetni.

Orbán felbukkanásainak idejét és helyszíneit térképre tettük, hogy rávilágítsunk a lehetséges összefüggésekre. Cikkünk megjelenését követően levelet kaptunk Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, aki szerint „Orbán Viktor nem ment honvédségi géppel nyaralni Horvátországba”. Persze ezt és az ellenkezőjét sem igazolja semmi 100 százalékosan.

Orbán Viktor valószínűleg honvédségi luxusgéppel ment nyaralni Horvátországba | atlatszo.hu

A magyar miniszterelnök magyar idő szerint múlt csütörtökön egy konzervatív rendezvényen mondott beszédet Dallasban, szombat este viszont már egy horvát étterem Instagram-posztjában tűnt fel. A repülési adatok szerint Amerikába a Magyar Honvédség egyik luxuskategórájú repülője vitte, ami pénteken alig ért haza Dallasból, már repült is Horvátországba. Másnap a 607-es Falcon ismét elugrott Budapestről az Adriára, majd onnan Portugáliába, és hazafele megint megállt Horvátországban.

Impozáns öböl naplementével

Bár maga a miniszterelnök saját közösségi oldalain nem osztott meg semmit a szabadságáról, megtették helyette mások – hol egy étterem, hol egy horvát lap, hol más.

Ma délelőtt például „Horvátország, nyár, feltöltődés – Találkozás Orbán Viktorral!” – felütéssel posztolt közös képet a miniszterelnökkel Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

A Facebookon közzétett nyilvános fotó futótűzként terjedt el a sajtóban, és persze sokan találgatni kezdték, pontosan hol készülhetett a kép. Bár címet nem mellékelt a politikus, a fényképen több olyan részlet is van, ami elvezethet minket a helyszínig.

Az első Orbán Viktor pólójának mintája, ami nem egy Rorschach-teszt, hanem nagy valószínűséggel a horvátországi Lastovo sziget. Ez Korčula szigettől 14 km-re délre található az Adriai-tengeren, megközelíteni csak hajóval lehet Splitből – komppal és katamaránnal naponta egyszer. Lastovón van egy helikopter leszállóhely is Veli Hum közelében.

A Lastovo sziget. Forrás: Google Maps

Ha feltételezzük, hogy a miniszterelnök azért visel ilyen mintájú pólót, mert épp a szigeten tartózkodik (vagy járt ott a közelmúltban), tehetünk egy kísérletet arra, hogy megtaláljuk, a szigeten belül hol kattintották a képet. Ehhez szintén maga a fotó ad segítséget.

A képet kinagyítva Orbán Viktor napszemüvegében láthatjuk egy part menti étterem teraszát, a féltetőt/napellenzőt és annak tartóoszlopait, valamint a háttérben egy öblöt és két szigetcsúcsot. A két férfi mögötti fal és a lábazat is jellegzetes, valamint a miniszterelnök jobb keze mellett is látható egy kék rács (ami egy szék támlája lehet).

Ha rákeresünk a Lastovón található éttermekre, a Tripadvisoron rögtön a Top 10-es lista elején áll a Triton étterem, amely az interneten található képek alapján nagy hasonlóságot mutat a Németh Zsolt által közzétett fotó egyes részleteivel. A Triton étterem két szigetcsúcsra néz, továbbá a fal és a lábazat is nagyon hasonló, akárcsak a napellenző:

Látszólag megegyeznek a részletek. Kép: Átlátszó-montázs.

A leírás szerint a Triton étterem Lastovo szigetének északi részén, a Zaklopatica-öböl közepén található, amely a sziget egyik legimpozánsabb öble, köszönhetően egyedi formájának. Ez amellett, hogy szélvédelmet nyújt, látványos naplementéknek ad otthont. Az exkluzív étterem halételek és más jellegzetes helyi termékek gazdag választékát kínálja.

Lapunktól függetlenül ugyanerre a következtetésre jutott az RTL Klub, és a 444 egy olvasója is, aki szintén ezt az éttermet azonosította be a fotó lehetséges helyszíneként.

Hús egyenesen egy díjnyertes biofarmról

Ahogy arra pénteki cikkében a Magyar Hang emlékeztetett: „a miniszterelnök már hetek óta Horvátországban nyaral. Először augusztus 7-én fotózták le egy virágos ingben egy horvát étteremben, később pedig arról lehetett hallani, lerobbant motorcsónakja, amiben feleségével és testőrével utaztak.”

A horvát, majd a magyar sajtót bejáró első eset a Brač szigetén található Milna településen, míg a második a Vis szigetén lévő Rukavac-öbölnél történt. Nem sokkal később (augusztus 19-én) Orbán Viktort Zoran Milanović horvát államfővel is lencsevégre kapták – akkor a Pakleni-szigeteken, Hvar városától nem messze.

A közös vacsora helyszínét pontosan nem adták meg, azonban a képek alapján véhetően ezt a helyszínt is sikerült beazonosítanunk. Ez az étterem egy kedvelt eskövőhelyszín, a Zori étterem, a Pakleni-szigeteken.

A vacsora lehetséges helyszíne, a Zori étterem. Kép: Átlátszó montázs

Itt is a napernyő, a tartóoszlopra ragasztott QR-kód, a székek, az étteremhez vezető rámpa, a korlát és a korlát kőoszlopai adják az egyezőséget.

Az étterem a honlapján található leírás szerint a vendégeinek felejthetetlen gasztronómiai élményeket ígér. „Étlapunk kiváló minőségű alapanyagokból, friss fenntartható termékekből, bio húskülönlegességekből, általában tenger gyümölcseivel kevert helyi halakból és ízletes desszertekből áll, amelyek felülmúlják a legmagasabb elvárásokat is.

A bio húskülönlegességeket az Egyesült Királyságban található, Rhua Estate néven ismert, sokat elismert és többszörösen díjnyertes biofarmról szerezzük be. (…)

Kizárólag a Zori az egyetlen olyan étterem Horvátországban, amely ezt a különleges biohúst kínálja

az aberdeen angus marhahús, a bárány, a bölény és a csirke mellett” – olvasható a tájékoztatásban.

Orbán Viktor két nappal később, augusztus 21-én már Korcula szigetén vacsorázott. Erről a Konoba Adio Mare Facebook oldalára feltöltött kép tanúskodik. Az étterem vezetője szerint a miniszterelnök hagyományos dalmát ételeket kóstolt náluk.

Hétfőn már itthon

Érdeklődtünk Havasi Bertalannál, meg tudja-e erősíteni vagy cáfolni, hogy Németh Zsolt Lastovo szigetén, a Triton étteremnél találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve, hogy a horvát sajtóban korábban közzétett fotók Zoran Milanović horvát államfővel valóban a Pakleni-szigeteken, a Zori étteremben készültek-e.

Cikkünk megjelenéséig a miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt.

Orbán Viktor nyaralása elvileg hamarosan véget ér, ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az eheti kormányinfón arról beszélt, a kormányfő jövő hétfőtől újra munkába áll.

Katus Eszter

Nyitókép: Térképen a fényképek lehetséges helyszínei (Átlátszó montázs)

Megosztás