Felcsút travel club

Nem adták el: Szíjj László kibérelte a saját cégétől a Lady MRD luxusjachtot

Bár a magyar sajtó egy része arról írt augusztus elején, hogy a Duna Aszfalt tulajdonosa eladhatta a leghíresebb jachtját, amin Szijjártó Péter külügyminiszter is nyaralt már, ez nincs így. A Lady MRD és az azt tulajdonló máltai cég még mindig Szíjj László birtokában van. A kormányközeli üzletembert augusztus 18-án olvasónk lencsevégre kapta a fedélzeten. Szíjj sajtósa érdeklődésünkre megerősítette, hogy ő tartózkodott a jachton.

2018 július elején a Mércén jelent meg egy fotó, amin Mészáros Lőrinc az olaszországi Porto di Ischia kikötőjében üldögélt a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén. Attól kezdve elkezdtük figyelni a hajó útvonalait, és hosszas kutatómunkával kiderítettük, hogy a jacht sokszor együtt mozog egy osztrák magánrepülővel, amit Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is használt már.

A hajó fedélzetén levideóztuk Szíjj Lászlót, majd 2020-ban lefotóztuk Szijjártó Péter külügyminisztert, és egy új uniós szabálynak köszönhetően azt is kiderítettük, hogy Szíjj a Lady MRD tulajdonosa egy máltai offshore cégen keresztül.

Szíjj László a Lady MRD és az Artemy jachtokat birtokló máltai offshore cég valódi tulajdonosa | atlatszo.hu

Szíjj László a Lady MRD és az Artemy jachtokat birtokló máltai offshore cég valódi tulajdonosa

A Lady MRD egy 2015-ös évjáratú, Benetti Crystal 140 típusú jacht, amelynek hosszúsága 42, a szélessége pedig 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Az alábbi videó megtekintése közben néhány percre mindenki nyaraló kormánytagnak vagy állami megrendelésekben dúskáló üzletembernek érezheti magát:

A luxusnak persze ára van: a jachtot 2017-ben 20,9 millió euróért (akkori árfolyamon kb. 6,8 milliárd forint) hirdették. Az eladás után az eredetileg Lady M néven, kajmán-szigeteki zászlóval közlekedő jachtot 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady MRD néven. Ekkoriban kerülhetett Szíjj tulajdonába, majd 2020 februárjában a jacht ismét eladósorba került: megírtuk, hogy akkor több helyen is hirdették 16,9 millió eurórért, vagyis akkori árfolyamon körülbelül 6 milliárd forintért.

A hajó még most is eladó, ám az ára lejjebb ment:

már „csak” 14,9 millió eurót (400-as árfolyammal kb. 5,9 milliárd forintot) kérnek érte.

Idén augusztus elején a Telex arról írt, hogy bár sok hirdetés még aktív, egy német kereskedőcég honlapján eladottként szerepel a jacht, vagyis lehetséges, hogy sikerült megválnia tőle Szíjjnek. Erről azonban szó sincs: már a 2020 meghirdetéskor közölték, hogy az Arcon Yachts nevű ügynökség árulja a hajót a horvát Navis Marine hajókereskedés segítségével, és mindkét cég honlapján a mai napig elérhető a Lady MRD.

A Lady MRD hirdetése az Arcon Yachts oldalán 2022. 08.29-én

Heti 70 millióért bérelhető

Arról már 2021 júliusában írtunk, hogy 14,9 millió eurórért árulják a Lady MRD-t, és jól mutatja a magyar pénz romlását, hogy akkori cikkünkben ezt az összeget 5,2 milliárd forintra számoltuk át. Arról is beszámoltunk tavaly nyáron, hogy az eladásig is hasznosítják a jachtot, több oldalon ugyanis bérelhetőként hirdetik – a kölcsönzési díja heti 176 ezer euróról (kb. 70 millió forint) indul + költségek.

2021 őszén a Partizánon jelent meg Németh Dániel és Rádi Gábor kisfilmje, ami bemutatta, hogy Mészáros Lőrincék és egyéb kormányközeli figurák nyaraltak Szíjj jachtjain. A bérlés azonban nagyon jó módszer arra, hogy a hírességek feltűnése ne szüljön kellemetlen kérdéseket.

Szíjj László éppen erre hivatkozott a Portfoliónak adott interjújában tavaly decemberben: a lap Szijjártó Péter jachtozására vonatkozó kérdésére közölte, hogy „egy jacht bérbeadásával foglalkozó cég tulajdonosaként nincs közvetlen befolyásom arra, hogy kik és mikor bérlik ki azt, vagy, hogy éppen ki a bérlő vendége”.

Szíjj László kibérelte a saját cégétől

Idén augusztus 18-án egyik olvasónk a horvátországi Split kikötőjében fotózta le a Lady MRD nevű hajót, amelynek fedélzetén akkor maga a tulajdonos Szíjj László tartózkodott. A nyaraló Szíjjt ábrázoló fotót a személyiségi jogai miatt nem tesszük közzé, de kértük a Duna Aszfalt sajtósát, erősítse meg, hogy az üzletember volt a jachton a kérdéses időpontban.

A sajtószóvivő az alábbi választ küldte megkeresésünkre:

„Mint az a portfolio.hu számára is elhangzott, Szíjj László a jacht üzemeltetésével és bérbeadásával foglalkozó cégétől esetenként magánszemélyként bérel egy hajót. Nem történt ez másképp 2022. augusztus 18-án sem.”

Mivel az állami megrendelésekben dúskáló Duna Aszfalt csak tavaly 20 milliárd forintos nyereséget termelt a tulajdonosának, Szíjjnek bőven volt pénze kifizetni a saját jachtja bérleti díját a jacht üzemeltetésével foglalkozó cégének. (Plusz tavaly tudott venni egy újabb és nagyobb jachtot is, aminek a neve Seagull MRD.)

Augusztus 18. után a Lady MRD elhagyta Splitet, ahonnan először Zadarba, majd Korculára ment, ahol szintén lefotózta egy olvasónk. Onnan előbb Vis, majd később Hvar szigetére ment – jelenleg is ott horgonyoz Szíjj első, legkisebb jachtja, az Artemy mellett.

A Lady MRD Korcula kikötőjében 2022. augusztus 26-án (fotó: Olvasónk)

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A Lady MRD a horvátországi Split kikötőjében 2022. augusztus 18-án (fotó: Olvasónk)

Megosztás