közbeszerzés-figyelő

Előre szólunk: már a kiírás pillanatában irányítottnak látszó tenderekbe botlottunk

A magyar sajtó gyakran beszámol a korrupciógyanús közbeszerzésekről, de már csak az eredményhirdetés után. Pedig sokszor maga a felhívás is árulkodik arról, hogy „valami nincs rendben”. Ezért az Átlátszó most arra tesz kísérletet, hogy egy közbeszerzési szakértő segítségével már a feltételrendszer kiírásánál bemutassuk a korrupciógyanús pályázatokat. Ezzel természetesen nem állítjuk azt, hogy a szemlézett közbeszerzések jogsértőek lennének, de a felvázolt esetek alkalmasak lehetnek arra, hogy felhívják az érintettek figyelmét azokra a „trükkökre”, amelyek végső soron a tisztességes verseny korlátozásához és a közpénzek nem kellően hatékony elköltéséhez vezethetnek. Júliusi szúrópróbánk.

Újra kiírta a Miniszterelnökség a június végén visszavont, közbeszerzési tanácsadók kiválasztására kiírt jogsértő közbeszerzési eljárást. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal sem sikerült megugraniuk a mércét, és kétszer lépnek ugyanabba a folyóba.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Miniszterelnökség közbeszerzési szakértői tanácsadásra írt ki közbeszerzést május végén. Az összesen 470 millió forintos tendert azonban hirtelen visszavonták. Bár az okokat nem tüntették fel, a döntés azután született meg, hogy az egyik pályázó panaszt tett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert véleménye szerint jogsértő módon írták ki a közbeszerzést.

Az eset azért volt teljesen abszurd, mert éppen azokat a szakértőket keresték a felhívással, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna – többek között az uniós források felhasználásánál.

A pályázó többek között azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség „valamennyi közbeszerzési rész vonatkozásában jogellenesen határozta meg az alkalmassági minimumkövetelményeket”, továbbá

a kiírásban túl sok volt a tervezhetetlen elem, a kötbér pedig aránytalanul magas.

Annak a tendernek tehát nem lett eredménye, a Miniszterelnökség pedig most újra nekifutott a kiírásnak. Egy közbeszerzési szakértő azonban kiszúrta, hogy a megismételt kiírást láthatóan változatlan feltételekkel indították meg – talán abban reménykedve, hogy ezúttal nem támadják meg a pályázók.

Az első kiírásnál elismerte az egyik jogsértést a Miniszterelnökség. Részlet az előzetes vitarendezési kérelemre adott válaszból.

Ez a várakozásuk azonban eddig nem igazolódott be: a forgatókönyv ugyanis ugyanúgy zajlik, mint az előző tender esetében. Egy pályázó ismét előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, kifogásolva a kiírás jogsértő feltételeit, a Miniszterelnökség pedig ismételten elutasította azt. A kérdés most az, hogy vajon ezúttal is a Döntőbizottságon köt-e ki az ügy, vagy „átmegy” a kiírás – a kifogásolható előzmények ellenére.

Bár a cikkben ismertetett esetekben nem, de más, uniós forrást is felhasználó közbeszerzések esetén az Integritás Hatóság is felléphetne a gyanús tenderek ügyében. „Ha a Hatóság a hatósági ellenőrzés során csalás, korrupció, összeférhetetlenség vagy egyéb súlyos jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli (….) végzésben elrendelheti az európai uniós forrás bevonásával megvalósuló közbeszerzési eljárás két hónapot meg nem haladó időtartamra történő felfüggesztését” – olvasható a 2022. évi XXVII. törvényben (21. § (1)).

Az nyer, aki a leggyorsabb

De nemcsak a Miniszterelnökség, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. gépjármű beszerzése is megér egy misét.

A Lakitelki Népfőiskola tulajdonában lévő szervezet 40 db személyszállító gépjármű beszerzésére írt ki tendert. A közbeszerzési szakértő szerint a 40 darabos flotta nagy megrendelésnek számít a járműbeszerzési közbeszerzések piacán, amely valószínűleg a legtöbb értékesítő cégnek is felkeltette a figyelmét. A közbeszerzési hirdetményben szereplő feltételrendszer ugyanakkor aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy valóban nagy verseny várható-e a tenderen.

A kiíró ugyanis szokatlanul rövid, 60 napos szállítási határidőt határozott meg.

Emellett szintén kirívóan magas, 30-as súlyszámmal értékeli azokat az ajánlatokat, amelyekben ennél is rövidebb, akár 30 napos szállítást vállal a pályázó.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy egyes közbeszerzéseken pontosan ezzel a módszerrel tarol a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft.

Akkor rámutattunk, hogy az irreálisan rövid szállítási határidők előírása annak a cégnek kedvezhet, amelynek „véletlenül” pontosan ugyanolyan felszereltségű és mennyiségű gépjárműve van készleten, mint amit a kiíró a közbeszerzésben szeretne vásárolni.

Kilenc hónap és 2,8 millió forint

Az Európa Kulturális Fővárosa projektet koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzéseiről már többször írtunk – leginkább azt, hogy „házon belül” osztogatják a megbízásokat.

A cég most „előadóművészek és képzőművészek beszerzése” tárgyban írt ki tendert, amelyben több érdekes részletet is találtunk. A kiíró által megadott keretösszegek az alábbiak szerint alakulnak:

  • Előadóművészek: 126 400 000 Ft
  • DJ: 38 700 000 Ft
  • Kórusok, szimfonikus és kamarazenekarok: 59 360 000 Ft
  • Népzenei együttesek: 2 580 000 Ft
  • Képzőművészek: 30 960 000 Ft

Az viszont ismét kétséges, hogy hány ajánlat várható – az egyébként elég intenzív versenyt felmutató – rendezvényszervezői piacról. A referenciafeltételeket ugyanis patikamérlegen mérte ki a kiíró.

A pályázóknak az elmúlt három évből vagylagosan fel kell mutatni:

  1. legalább 90 db különböző hazai előadóművész és/vagy képzőművész fellépésének biztosításával, fellépők szerződtetéséhez kapcsolódó előkészítő feladatokban való részvételre vonatkozó referenciát, amely legalább 9 hónap időtartamú rendezvénysorozat keretében történt;
  2. vagy legalább 26 db különböző külföldi előadóművész és/vagy fellépő és/vagy képzőművész fellépésének biztosításával, fellépők szerződtetéséhez kapcsolódó előkészítő feladatokban való részvételre vonatkozó referenciát, mely legalább 9 hónap időtartamú rendezvénysorozat keretében történt,
  3. vagy legalább 13 db különböző, pályája elején járó (maximum 5 éves múlt, maximum 3 kiadvány/CD/kiállítás) előadóművész és/vagy fellépő és/vagy képzőművész fellépésének biztosításával, fellépők szerződtetéséhez kapcsolódó referenciát, mely legalább 9 hónap időtartamú rendezvénysorozat keretében történt.

A közbeszerzési szakértő szerint szinte biztos, hogy ezeknek a feltételeknek (lásd főként a 9 hónapos időintervallumot) kevés szereplő felel meg a magyar piacon. De nem serkenti a versenyt a 2,8 millió forintos ajánlati biztosíték sem, ami azt jelenti, hogy a pályázóknak az ajánlat benyújtása előtt letétbe kell helyezniük ezt a pénzösszeget, ellenkező esetben a kiíró kizárja a céget a tenderfolyamatból.

A tenderek eredményeiről beszámolunk majd.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült.

Nyitókép: Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszédet mond a Közbeszerzési Expó 2022 megnyitóján a Millenáris Parkban 2022. szeptember 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás