A helység kalapácsa

Az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja a korrupciógyanús érdi óvodaépítéseket

Az Átlátszó 2019-ben kezdte feltárni az akkori fideszes városvezetés által kiírt óvodaépítési közbeszerzések körüli kartellgyanús ügyeket. Információink szerint az önkormányzat belső vizsgálatának lezárulta után Érd ellenzéki polgármestere nemrég bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, ami befogadta azt. Megtudtuk, hogy a korábbi hírektől eltérően nem két, hanem nyolc érdi óvodaépítési projekt miatt tett feljelentés alapján folytat nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is. 

Az Átlátszó 2019-ben kezdte feltárni az érdi óvodaépítési közbeszerzések körüli botrányokat. Az érintett óvodák 2017-2019 között épültek, T. Mészáros András akkori fideszes polgármester ideje alatt. Az ügy alaposan felkavarta a 70 ezer lakosú Pest megyei város közhangulatát. Az újonnan megválasztott Csőzik László ellenzéki polgármester vezette önkormányzat belső vizsgálatot indított az ügyben, a jelentéseket 2022 márciusában zárták le.

Csőzik ezután 2022 nyarán feljelentést tett a rendőrségen, az ügyben kartellezés gyanúja miatt indult nyomozás, ugyanis a vizsgálati jelentés szerint több cég is összejátszott az óvodaépítésekre kiírt közbeszerzéseken. Az Átlátszó friss értesülései szerint az ügy eljutott az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is, ami szintén vizsgálódni kezdett.

„Csőzik László érdi polgármester megtette a nyáron a rendőrségi feljelentést követően a bejelentést is, és kaptunk visszajelzést arról, hogy az OLAF [az Európai Csalás Elleni Hivatal] befogadta azt” – nyilatkozta László Ferenc városházi kommunikációs vezető lapunknak.

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden | atlatszo.hu

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

700 millió forintnyi uniós pénz miatt vizsgálódik az OLAF

Az OLAF vizsgálatára azért kerülhet sor, mert a nyolc projekt közül három esetében uniós pénzekkel támogatták a projekteket. A Fácán, a Napsugár és az Érdőszéle nevű óvodák esetében a VEKOP, vagyis a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásaiból összesen 700 millió forintot nyert el a fideszes önkormányzat 2016-2017-ben.

Az érdi óvodaügyek nemzetközi kiteregetése különösen kényes téma lehet azután, hogy továbbra sincs döntés Magyarország uniós támogatásáról. Az OLAF dolgozza ki a Bizottság csalás elleni politikáját, továbbá kivizsgálja azokat az eseteket, amikor felmerül az EU költségvetésének kárára elkövetett csalás, illetve korrupció gyanúja – vélekedett az érdi óvodaügyekre rálátó forrásunk.

Ha magyar hatóságok komolyan a végére akarnak járni az érdi óvodaügyeknek és ennek megfelelő jelét adják, az fontos és hasznos adalék lehet ahhoz, hogy a kormány bizonyítsa, hatékonyan fellép a korrupciógyanús ügyekben – tette hozzá a forrás.

A Fácán utcai óvoda ügyében az alvállalkozó tiltott bevonása már korábban feltűnt az uniós ellenőröknek. A súlyos szabálytalanság az adófizetők 70 millió forintjába került.

Fácán utcai óvoda (fotó: T. Mészáros András / Facebook)

A korábbi értesüléseinkhez képest most az is kiderült, nem kettő, hanem az érdi önkormányzatnál lefolytatott nyolc óvodaberuházás ügyét érinti a rendőrségi nyomozás. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik.

Kartellezés gyanúja miatt nyomoznak egy 280 millió forintos érdi óvoda-közbeszerzés ügyében | atlatszo.hu

Alapesetben ezért a bűncselekményért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A már az alapesetért kilátásába helyezett kemény büntetőjogi fenyegetés nyilván arra is jó, hogy a potenciális elkövetőket gondolkodóba ejtse. Maga a Btk. 420. paragrafus, de a Büntető Törvénykönyv általános rendelkezései megfelelően honorálják a bűnbánó, az eset körülményeit feltáró elkövetőket (például egyezség és vádalku révén).

 

A közbeszerzéseken még a látszatra sem adtak

Az önkormányzat által lefolytatott belső vizsgálat legfontosabb megállapításai a következők:

  • Volt olyan közbeszerzés, ahol a polgármesteri hivatal által becsült költség és a későbbi nyertes cég költségvetése megegyezett egymással.
  • A pályázatokat kiíró önkormányzat pár eltéréstől eltekintve ugyanazokat a cégeket hívta meg a közbeszerzési eljárásokra.
  • Az óvodaépítési közbeszerzések nyertese és legnagyobb haszonélvezője az a cég, amelyhez köthető a fideszes volt óvodaügyekért felelős alpolgármester.
  • Az érdi kartell közös pályázatírói még a legszembeötlőbb külsőségekre sem ügyeltek: volt olyan közbeszerzési eljárás, amelyben a benyújtott ajánlatok borítójának szövegtördelése csaknem teljesen megegyezett.

Más esetekben csak a pályázati CD-k metaadatait kellett megnézni, hogy kiderüljön: az ajánlatokat ugyanaz a személy írta.

Érdi botrány: egyvalaki írta a „versengő” óvodai közbeszerzési ajánlatokat | atlatszo.hu

„(…) tájékoztatjuk, hogy polgármester úr 2022. június 13-ai keltezésű feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást” – írta az Átlátszónak a rendőrség kommunikációs osztálya 2022. június 24-én.

Egykori NER-kedvenc céget is érint a feljelentés

Az óvodaprojektek pályázatainak fő nyertese a General-Invest Bau Kft., ez a cég köthető a város fideszes volt alpolgármesteréhez, Bács Istvánhoz, miközben ő felügyelte az érdi óvodaberuházásokat.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy Csőzik László érdi polgármester rendőrségi feljelentése egy tanácsadó céget is érint. Mégpedig a NER egykori kedvenc, roppant sikeres közbeszerzési cégét, amely korábban az Ész-Ker Kft.-t, jelenleg a WIT Zrt. nevet viseli.

A közbeszerzési tanácsadó cég a feljelentés szerint akkora összeget kapott az önkormányzattól, ami mellett ilyen visszásságok nem történhettek volna meg.

Kutakodásunk során azt találtuk a közbeszerzési adatbázisban, hogy két érdi óvodaberuházás dokumentumai között mutatható ki a WIT Zrt- vel kapcsolatban álló személy közreműködése közbeszerzési szaktanácsadóként (jogszabály szerinti neve: felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, rövidítve: FAKSZ). Ezek egyike a már említett Fácán utcai projekt, a másik az Erdőszéle óvoda. Az érintett FAKSZ-ot nem sikerült elérnünk, a WIT. Zrt. pedig válasz nélkül hagyta megkeresésünket.

Állami turisztikai cégeknek dolgozik mintegy kétmilliárd forintért a Fidesz egyik kedvelt cége | atlatszo.hu

Az Ész-Ker 2017 szeptemberétől működik zrt.-ként. A cég vezérigazgatója, egyben többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek másik ismert vállalkozása az Eupro Projektmenedzsment Kft., mai nevén a Szepro Projekmenedzsment Kft. A cégben 2014 szeptembere és 2018 novembere között tulajdonos volt Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre is.


Mint írtuk, a Káblán Bau Kft. is részt vett az óvodaépítési pályázatokban, két ízben nyert – ezekkel a projektekkel szintén foglalkoznak a Pest megyei rendőrség nyomozói. Az érdi közbeszerzési csodacég a tatabányai cégtemetőben landolt.

Hiába kérdeztük a volt alpolgármestert

Az érdi óvodaprojektre részleteire a legszélesebb rálátással nyilván Bács István volt alpolgármester és Konkoly Zita rendelkezhetnek.

Konkoly több minőségében is érintett: közbeszerzési kapcsolattartóként és felelős akkreditált közbeszerzési szakértőként járt el a projektek némelyikében. Később jegyzőként – első körben – ő vizsgáltatta ki az óvoda-projekteket. Ám azt a jelentést a megrendelő polgármester lesöpörte az asztalról. Konkoly nem sokkal később távozott az érdi polgármesteri hivatalból, aztán Budakeszin lett jegyző.

Bácsot és Konkolyt már többször kérdeztük az óvoda-projektekről, a mostani kérdéseinkre sem reagáltak. T. Mészáros Andrást is hiába kerestük.

Bács István miközben épp egy érdi játszótéren üldögél (fotó: Bács István / Facebook )

Kis Zoltán

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: T. Mészáros András (balra) és Bács István (középen) (fotó: T. Mészáros András / Facebook)

Megosztás