veszprém

Házon belül osztogatják a pénzt és a megbízásokat az EKF 2023 beruházásoknál

Nettó 2,2 milliárdért építhet Veszprémben parkolót a kormányközeli WHB és a szintén közpénzes megbízásokkal kitömött VEMÉV-SZER Kft. Utóbbi több másik beruházásban is érdekelt, ami az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozathoz köthető. Sőt, a tulajdonukban álló hotel is kapott közel 300 millió forintos támogatást a szervezéssel megbízott Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-től. Akárcsak Mészáros Zoltán cége, aki nem más, mint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatója, főtanácsadója. Hozzájuk sorakozott fel Fabó Péter, Balatonalmádi polgármesterének cége is, amely két megbízást nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzési pályázatain, miközben a balatonalmádi önkormányzat tulajdonosa is a zrt.-nek.

Előregyártott acél szerkezetű parkolóház megvalósítására írt ki közbeszerzési eljárást a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. tavaly júniusban. A tender eredménye most jelent meg az uniós értesítőben. A beruházást Veszprémben, a Mártírok útján valósítják meg a nemrég elstartolt Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat megvalósítása keretében.

A nyertes cégek feladata lesz az épület megvalósításához szükséges engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció elkészítése, kivitelezése, és az ehhez szükséges engedélyek beszerzése. A 174 férőhelyes fedett parkoló a tervek szerint 5256 négyzetméteres lesz, fizetőautomata- és beléptető rendszerrel.

A két cég nettó 2,2 milliárd forintért dolgozhat a parkolóházon.

A kiírásra rajtuk kívül még hárman jelentkeztek: a SWIETELSKY Magyarország Kft., a DRYVIT PROFI Építőipari Szolgáltató Kereskedelmi Kft., valamint az EB Hungary Invest Kft.

A VEMÉV-SZER jól megszedi magát az eseményből

A WHB igazi nagyágyú, évek óta sorra nyeri az állami közbeszerzéseket, legyen szó kajak-kenu központról a Velencei-tónál, járványkórházról Kiskunhalason, vagy épp az Állatorvosi Egyetem bővítéséről Budapesten. A kft. forgalma tavaly 83 milliárd forint volt, a nyereség pedig 14 milliárd. A WHB többségi tulajdonosa Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila, aki korábban megvásárolta a miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban. A Forbes legfrissebb összeállítása szerint 49,1 milliárdos vagyonával Paár az ország 34. leggazdagabb embere.

47 milliárd forintért bővítheti az Állatorvosi Egyetemet a kormányközeli WHB | atlatszo.hu

Az „Állatorvostudományi Egyetem kampuszának komplex infrastrukturális fejlesztése – I. ütem” és az „Új Épület építése és Lábas házak korszerűsítése” elnevezésű közbeszerzési eljárások eredményét hirdették ki pénteken. Az uniós közbeszerzési értesítőbe feltöltött dokumentumok szerint mindkét beruházást a West Hungaria Bau Kft. (WHB) nyerte.

A veszprémi VEMÉV-SZER sem új szereplő a porondon. A cég csak tavaly 8 közbeszerzést nyert, főként Veszprémben, és az elmúlt években a korábbi 5 milliárd körüli forgalmát 10 milliárd forintra tornázta fel. Lapunk is többször írt már az építőipari vállalkozásról.

Legutóbb akkor, amikor kiderült: a tervezett összeg nem lesz elegendő a szintén az EKF kapcsán tervezett digitális múzeumra, ezért a területen egy parkoló épül 2023-ban. Az úgynevezett Digitális Élményközpontra kiírt feltételes közbeszerzést ugyanis szintén ők nyerték el, párban a SWIETELSKY Magyarország Kft.-vel nettó 9,4 milliárd forintért. A VEMÉV-SZER emellett részt vesz a Gyárkert Kultúrpark vagy épp az Acticity tervezésében és kivitelezésében is, melyek szintén az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében valósulnak meg.

EKF: 22 milliárd plusz mellett sem futja digitális múzeumra, parkoló lesz helyette | atlatszo.hu

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A 88,5 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Most az Átlátszó tudomására jutott néhány eddig nem publikus költség: reklám- és propagandakiadásokra 1,5 milliárd forintot, személyi juttatásokra közel 3 milliárd forintot, utazási- és szállásköltségre 150 millió forintot terveznek költeni.

Magukhoz húz a döntéshozók keze

Ahogy arról többször beszámoltunk, 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa címet. Az erre szánt rengeteg közpénz nagy része azonban nem programokra, hanem infrastrukturális beruházásokra megy el.

A 111 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Főként ez a cég és a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. írja ki a kapcsolódó beruházásokról és szolgáltatásokról szóló közbeszerzéseket, és ők döntenek a támogatások kiosztásáról is. Nem is akárhogy.

Tavaly júniusban írtuk meg, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. három hotelnek összesen 800 millió forintot adott kapacitásbővítésre. A legtöbb pénzt, 288 millió forintot Mészáros Zoltán cége kapta. Ő pedig nem más, mint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatója, főtanácsadója.

Közel 300 millió forintot adott hotelfejlesztésre az EKF-et szervező cég a saját főtanácsadója vállalkozásának | atlatszo.hu

Jövőre Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa (EKF). Ennek kapcsán 800 millió forintot szórtak ki hotelfejlesztésekre. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. úgy osztotta ki a pénzeket, hogy abból nagyrészt egy szűk, a fideszes önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör részesült. Közel 300 millió forint landolt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatójának a többségi tulajdonában lévő szállodájánál. Mészáros Zoltán sietősen távozott a posztjáról még a pályázat kiírása előtt, de vezérigazgatói főtanácsadóként maradt a cégnél. Egy másik, helyi és EKF-es közbeszerzéseken sikeres cég pedig 272 millió forintot kapott.

Navracsicsék szerint nincs összeférhetetlenség

Az esettel kapcsolatban Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, amit a legfőbb ügyészség feljelentésként értékelt. A Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya azonban végül a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

De nemcsak a Mészáros Zoltánhoz köthető hotel és a mögötte álló cég, hanem a VEMÉV-SZER tulajdonában álló Új Pajtakert Kft., és azon keresztül a Hotel História Malomkert is kapott 272 millió forint támogatást.

És a sornak ezzel nincs vége. A napokban a 24.hu írta meg, hogy

Fabó Péter, Balatonalmádi polgármesterének cége többször is nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzési pályázatain,

miközben a balatonalmádi önkormányzat tulajdonosa is a zrt.-nek. Fabó cége, a Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzést is behúzott: rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd konzorciumban 581 millió forint értékben.

Fabó Péter polgármester és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztosa. Fotó: Facebook

A lap az aggályosnak tűnő pályázatok ügyében megkereste Fabó Pétert, aki viszont közölte, nem látja összeférhetetlennek, hogy cége annak a társaságnak a tenderén lett befutó, amelyben az általa irányított város tulajdonosi jogokkal bír. A polgármester a 24.hu-nak azt nyilatkozta, ő átadta a céget a családjának, és nem volt döntési pozícióban egyik oldalról sem.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos hasonlóan látja a kérdést. Szerinte „Fabó Péter személyével kapcsolatban nem áll fenn összeférhetetlenség, hiszen nem vett részt semmilyen, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás előkészítésében és nem volt olyan feladata, amely a közbeszerzési eljárások előkészítését, eredményét bármilyen módon befolyásolta volna.”

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Porga Gyula polgármester (b-j) a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nyitóhétvégéjének vasárnapi, a magyar kultúra napjához kapcsolódó programjait ismertető sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. január 19-én (fotó:MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás