közbeszerzés

Közel egymilliárdért bérel autókat az agrárkamara Mészároséktól

Miután korábbi konzorciumi partnerét kizárták a versenyből, a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. nyerte a Nemzeti Agrárkamara tenderét. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó társaság nettó 876 millió forintért 70 autót és egyéb szolgáltatásokat nyújt a kamarának három éven keresztül. A cég alvállalkozói szintén a Mészáros-családhoz köthetők. 

Nemrég még közösen nyertek közbeszerzést, most viszont egymás ellenfeleként indult a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. a Nemzeti Agrárkamara tenderén. A Mercarius azonban nem adott le időben egy hiánypótlást, így az ajánlata érvénytelen lett. A Mészáros-cég ezután könnyedén vette az akadályt, és elnyerte a 3 éves megbízást. Sőt, arról is tett, hogy a családi cégek is jól járjanak.

Gépjárművek bérletére és flotta üzemeltetésre, valamint kiegészítő szolgáltatások nyújtására írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara tavaly novemberben. A tender eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A kiírásra két cég, a Mercarius Flottakezelő Kft. és a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. jelentkezett. Mivel néhány dokumentumot nem adott le, a Mercarius Flottakezelő ajánlatát érvénytelenné nyilvánították, és így

a Mészáros M1 lett a befutó nettó 876,5 millió forintos ajánlattal.

A szerződés azonos gyártmányú gépjárművek tartós bérletéről és flottakezelésről szól, 36 hónapos időtartamra. A kamarának összesen 70 darab autóra (42 db kombi+  21 + 5 + 2 db SUV) lesz szüksége. A nyertes cégnek új, hiba- és sérülésmentes, nem javított, elsőként Magyarországon forgalomba helyezett gépjárműveket kell biztosítania.

Az autók várható futásteljesítménye maximum 50 ezer km/év lesz. A havi bérleti díjba a bérlet ellenértéke, a cégautó és gépjármű adó, a CASCO, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja, szervizszolgáltatások költsége, gépjármű segélyszolgálat és a cseregépjármű költsége számít bele.

A Mészáros M1 Autókereskedő megjelölte az alvállalkozóit, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-t, az Europ Assistance Magyarország Befektetési és Tanácsadó Kft.-t, a Mészáros Autó Javító Kft.-t, a Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, és a Herceghalom Interat Zrt.-t is. Ezek a cégek egy kivétellel (Europ Assistance) mind a Mészáros-család érdekeltségei.

Mészáros Lőrinc öccsének cégei tarolnak a közútkezelő tenderein | atlatszo.hu

Közel egymilliárd forintos tendert húzott be a Herceghalom Interat Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. – szúrta ki a K-Monitor. A cég azóta szárnyal a közbeszerzéseken, amióta Mészáros Lőrinc öccse, Mészáros János – egy másik cégén keresztül – megvásárolta 2017 februárjában.

Öt év alatt kilencszeresére nőtt a forgalma

Ahogy azt a neve is sugallja, a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. Orbán Viktor gyermekkori jó barátjának, Mészáros Lőrincnek az érdekeltsége. Egészen pontosan a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. tulajdonában áll, ami Mészáros Lőrincé.

A kft. látványos gyarapodáson ment keresztül az elmúlt években: a cég éves bevétele 2017-ben még „csak” nettó 504 millió forint volt, 2021-ben viszont már 4,6 milliárd. A nyereség a rekordforgalom ellenére mindössze 141 milliót tett ki két éve, viszont a vállalkozás eszközeinek értéke jelentősen megnőtt.

 

A társaság 2021 óta több nagy állami megbízást is kapott. Így például a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-től (konzorciumban a most kizárt Mercarius Flottakezelővel), a Nemzeti Sportközpontoktól, vagy épp a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től. Azt pedig az Mfor.hu írta meg, hogy a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. lett egyedüli részvényese a Takarékbank flottájának kezeléséért felelős MA-TAK-EL Zrt.-nek.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Agrárkamara rendezvényén 2022 márciusában. Fotó: Facebook

Megosztás