veszprém

Közel 300 millió forintot adott hotelfejlesztésre az EKF-et szervező cég a saját főtanácsadója vállalkozásának

Jövőre Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa (EKF). Ennek kapcsán 800 millió forintot szórtak ki hotelfejlesztésekre. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. úgy osztotta ki a pénzeket, hogy abból nagyrészt egy szűk, a fideszes önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör részesült. Közel 300 millió forint landolt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatójának a többségi tulajdonában lévő szállodájánál. Mészáros Zoltán sietősen távozott a posztjáról még a pályázat kiírása előtt, de vezérigazgatói főtanácsadóként maradt a cégnél. Egy másik, helyi és EKF-es közbeszerzéseken sikeres cég pedig 272 millió forintot kapott.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Mivel időközben rájöttek, hogy nincs elég négycsillagos szoba Veszprémben, ezért három hotel összesen 800 millió forintot kapott kapacitásbővítésre az EKF-program költségvetéséből. Azon már nem lepődünk meg, hogy a pénzek nagy részét nem programokra, hanem beruházásokra szórják szét, – ugyanis ez történt 10 évvel ezelőtt Pécsen is. Azonban a hotelbővítési pályázat nyerteseinek a listája okoz némi megrökönyödést.

Ezeket a pénzeket ugyanis úgy osztották ki, hogy egy szűk, önkormányzattal jó kapcsolatot ápoló kör vitte el a pénzek nagy részét.

Százmilliók landoltak a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatójának többségi tulajdonában álló Oliva Hotelnél, illetve egy olyan vállalkozónál, aki sorra nyeri a helyi közbeszerzéseket.

A 111 milliárdra drágult programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg, ez a cég döntött arról is, hogy kik részesülnek a 800 millió forintból. A cég több mint 60 százaléka a fideszes vezetésű veszprémi önkormányzaté.

Az új szállodaépületek a tervek szerint még a 2023-as kulturális évre elkészülnek. A három szálloda bővítéséhez saját tőke is kellett, összesen csaknem 1,8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása.

Nem a programokról fog szólni a 2023-as EKF: 67 milliárdot szórnak szét a beruházásokra | atlatszo.hu

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A 88,5 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Most az Átlátszó tudomására jutott néhány eddig nem publikus költség: reklám- és propagandakiadásokra 1,5 milliárd forintot, személyi juttatásokra közel 3 milliárd forintot, utazási- és szállásköltségre 150 millió forintot terveznek költeni. Kíváncsiak voltunk, hogy megismétlődik-e a 2010-es pécsi eset, amikor a pénz túlnyomó részét megkérdőjelezhető fontosságú építési beruházásokra költötték. A válasz: igen.

A beruházók korábban elmondták, hogy a COVID-járvány okozta idegenforgalmi visszaesés miatt a szállodák továbbfejlesztésébe az EKF támogatása nélkül bele sem tudtak volna fogni. Az építkezések már folyamatban vannak, összesen 50 új négycsillagos szobát alakítanak ki. Veszprém négycsillagos szállodaszobáinak száma ennek eredményeképpen több mint 30 százalékkal növekszik.

A pályázati közpénzből részesülő szállodák a következők:

  • az Oliva Hotel és Étterem 18 szobával
  • a Hotel História Malomkert 17 szobával,
  • a Betekints Wellness és Konferencia Hotel 15 szobával bővül.

A volt vezérigazgató maradt tanácsokat adni a támogatásokat kiosztó cégnél

A három hotel közül a fent említett Oliva Hotel tulajdonosi köre a legérdekesebb. Az, hogy a szálloda tulajdonosai több száz millió forintot kaptak, jogilag nem meríti ki az összeférhetetlenség fogalmát, de nem is az etikus közpénzosztás mintapéldája. Mutatjuk, miért.

Az Oliva 2004 Kft. többségi tulajdonosa (51 százalék) Mészáros Zoltán, aki nem más, mint a százmilliós hoteltámogatásokat kiosztó Veszprém-Balaton 2023 Zrt. korábbi vezérigazgatója. Vagyis azon zrt.-é, amely eldöntötte, hogy ki kaphat támogatást. Mészáros 2020-ban hirtelen gyorsasággal távozott a posztjáról, a lemondás a többszázmilliós támogatás ismeretében más értelmet nyert.

Balról jobbra: Navracsis Tibor (EKF kormánybiztos), a lemondott Mészáros Zoltán, Markovits Alíz (új vezérigazgató) és Porga Gyula (polgármester) (forrás: Veszprém Balaton 2023/Facebook)

Távozásakor Mészáros időhiányra hivatkozott: „Mára egyértelművé vált, hogy a kulturális főváros feladatainak ezen fázisában már egy teljes embert kíván a feladat, olyat, aki minden figyelmét, erejét és idejét csak és kizárólag ezen feladatoknak képes szentelni, és be kellett látnom, hogy ez személyemben már nem áll fenn.” A döntés később százmilliókat hozott a konyhára, ugyanis a szállodája a támogatást nem nyerhette volna el, ha továbbra is ő a szervező cég feje.

Az összeférhetetlenség némi gyanúját azért még felveti, hogy távozásakor a volt vezérigazgató azt is kifejtette, tanácsadóként továbbra is marad a csapat része:

„Ezt követően főtanácsadó minőségben, az előző négy esztendő tapasztalatait felhasználva, arra építve, az elkezdett projektek fejlesztéseit és megvalósításait, valamint utódomat és az egész EKF alap célkitűzésit támogatva maradok az EKF csapat része.”

Mészáros 2022 februárjában vezérigazgatói főtanácsadóként volt a köztévé vendége.

Youtube, képernyőfotó

A hotelbővítési felhívásra egy évet sem kellett várnia, azt 2021 februárjában közzétették. A pályázat szövegében egyértelműen leírják, hogy a szakmai bírálatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. végzi el.

A neten kutakodva megtaláltuk azt a dokumentumot is, ami a támogatási összegek elosztását tartalmazza. Kiderült, hogy a legtöbb pénzt, 288 millió forintot Mészáros cége kapta.

Továbbadott támogatások (forrás: veszprembalaton2023.hu)

Mészáros már régóta jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, helyi szinten ismert vállalkozó, ő a VeszprémFest főszervezője. A hotel többi részét tavaly újították fel, szintén részben közpénzből, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében. A szerződött támogatás összege akkor közel 100 millió forint volt. Az Oliva 2004 Kft. tavaly közel 14 milliós nyereséget ért el, az értékesítés nettó árbevétele pedig közel 240 millió forint volt.

EKF-es közbeszerzéseken sikeres cégnél 272 millió landolt

Megnéztük a Hotel História Malomkert honlapját, ahol azt találtuk, hogy üzemeltető az Új Pajtakert Kft., aminek a cégadatbázis szerint 99,9%-ban a Vemév-Szer Kft. a tulajdonosa. A neten talált dokumentum szerint ők kapták a második legmagasabb támogatási összeget, 272 millió forintot.

Látványterv (forrás: veszprembalaton2023.hu)

A Vemév-Szer Kft. egy főként a közbeszerzési sikereinek köszönhetően gyorsan gazdagodó vállalat. Az EKF milliárdos beruházásaiból is kijutott nekik konzorciumi partnerként.

Az Acticity elnevezésű kulturális központ tervezése és kivitelezése több mint 13 milliárd forintba kerül. A kft. 1991-ben alakult az egykori Veszprémi Megyei Állami Építőipari Vállalat néhány vállalkozni kész dolgozója alapításában. A cég 1993-ig főként alvállalkozóként mozgott a piacon, de az azóta elhunyt Szűcs István alapító tag felismerte a közbeszerzésekben rejlő lehetőségeket.

Porga Gyula polgármester az Acticity épületében (forrás: Veszprém Balaton 2023/Facebook)

Az Opten cégadatbázisa szerint 2019 és 2020 között árbevétele közel kétszeresére nőtt, 2020-ra elérte a 10 milliárdot. A cég árbevétele 2021-ben is 10 milliárd forint volt, ami 1,3 milliárd forint nyereséggel társult. A Közbeszerzési Hatóság adatbázisa szerint a Vemév-Szer 2021-ben 16 közbeszerzést nyert, egy évvel korábban pedig 23-at.

A harmadik nyertes pályázatot a Betekints Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa, Márkus László nyújtotta be. A beruházás ellen online petíciógyűjtésbe kezdtek a helyiek.

Látványterv (forrás: veszprembalaton2023.hu)

Az online petíciót aláírók modernnek és ridegnek találják a Séd-völgyben megépíteni tervezett új hotelszárnyat, ami szerintük csorbítja a helyi értékeket, és nincs harmóniában a mellette álló egykori, nagy múltú malomépülettel sem, az épületet jegyző építész szerint ugyanakkor nincs realitása a tervek átdolgozásának. A beruházásra már van építési engedély, sőt, a kivitelezés is elkezdődött.

A hotel wellness részlegét korábban szintén állami segítséggel valósították meg, a fejlesztés 134 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Közép-Dunántúli Operatív Programtól.

EKF: 22 milliárd plusz mellett sem futja digitális múzeumra, parkoló lesz helyette | atlatszo.hu

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viselheti Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A 88,5 milliárdos programsorozat megszervezésével a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t bízták meg. Most az Átlátszó tudomására jutott néhány eddig nem publikus költség: reklám- és propagandakiadásokra 1,5 milliárd forintot, személyi juttatásokra közel 3 milliárd forintot, utazási- és szállásköltségre 150 millió forintot terveznek költeni.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Mészáros Zoltán Facebook oldala (forrás: Facebook)

Megosztás