Kecskemét

Az önkormányzati cég vezetője saját munkaadójától nyert közbeszerzést vállalkozásával

Ladányi Kovács Zoltán az önkormányzati tulajdonú fesztiválszervező cég ügyvezetője. Saját cégével nyert az önkormányzattól megbízást – immár másodjára – fesztiválszervezésre. Az önkormányzat nem reagált megkeresésünkre.

„Magyarország legdinamikusabban fejlődő városa Kecskemét, melynek megújult nagyvárosi fesztiválja a Hírös Hét Fesztivál” – ez áll a hiros7.hu oldalon, egyelőre még csak a 2021-es programokkal. Az oldal a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft.-é a domain kereső szerint, a cég önkormányzati tulajdon. A város honlapjára feltöltött dokumentum szerint a vállalkozás élére 2017-ben Ladányi Kovács Zoltánt nevezték ki, határozatlan időre.

Ladányi Kovács Zoltánról az ellenzéki hangvételű kecsup.hu írt hosszabban: az önkormányzati cégvezetés mellett ő a kecskeméti Hírös Hét fesztiválok igazgatója; a Mobil-Event Kft. tulajdonos-ügyvezetője; a Lovas-Show Kft. ügyvezetője.

Az immár önkormányzati tulajdonú fesztiválszervező cégről  (a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft.-ről) a portál megírta, hogy azt a cégtörténet szerint 2003-ban jegyezték be Fogathajtó VB 2004 Kecskemét Kft. néven. 2004-től az a 2020-ban elhunyt Mondok József vezette, aki uniós pénzből épített vadászházat saját használatra, ami miatt bíróság elé is állították. Mondok 2017-ig volt a cég élén.

Uniós pénzből épült vendégházak, ahol jól jártak a politikaközeli pályázók | atlatszo.hu

Összeállítást készítettünk azokról a részben vagy egészben uniós támogatásokból megvalósult vadász- és vendégházakról, amikhez a pénzt fideszes (vagy a kormánypártokhoz közeli) politikusok, polgármesterek, illetve családtagjaik nyerték el. Az összegyűjtött családi házaknak tűnő „falusi szálláshelyek” azért problémásak, mert azokban a gyanú szerint a politikusok saját magukat és barátaikat a kelleténél többször látták vendégül. Több esetben pedig csak a sajtóbotrányok után tették publikussá azokat az elérhetőségeket, ahol egyáltalán le lehet foglalni a szállásokat. Egyetlen olyan esetet sem találtunk, amikor a vissza nem térítendő EU-s pénzekkel való ügyeskedés miatt megbüntették volna a kormányközeli nyerteseket.

Ladányi Lovas-Show Kft.-je sok szállal kötődik kormányközeli üzletemberekhez, a cég a tulajdonosi körét – ahogy a kecsup.hu megírta – olyan ismert nevek alkották, mint a Lázár és Fiai kft. (ebből lett a CBA L és F Kft.), a Lázár-Holding kft., Lázár Zoltán és a Mondok Kft.

Ladányi önkormányzati cégben betöltött vezető pozíciója, a város kulturális életében betöltött szerepe azért érdekes, mert saját cégével is pályázott önkormányzati munkára.

Kecskemét önkormányzata tavasszal írt ki közbeszerzést „TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 projekt rendezvényszervezési feladatainak ellátására”. Ez az uniós pénzből zajló projekt nem más, mint A helyi identitás és kohézió erősítése Kecskeméten című pályázata – a város erre 517 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. Erről 2019-ben megírtuk, a rendezvénysorozat akkori őszi önkormányzati választások előtti programjaiban számos városrészi napot tartottak Kecskeméten, ahol felléptek a fideszes képviselők is.

Uniós pénzből fesztiváloznak a kampányban a kecskeméti fideszes képviselők | atlatszo.hu

Félmilliárd forintot nyert Kecskemét 3 éven át tartó közösségépítő, helyi identitást erősítő rendezvényekre. A őszi önkormányzati választások előtt számos városrészi napot tartanak Kecskeméten, és fellépnek a jelenlegi fideszes képviselők is.

Ezeknek a programoknak a szervezését nyerte meg Ladányi cége: a Mobil-Event Rendezvényszervező Kft. 47 millióért 59 rendezvényt vállalt, amiben benne van „16 db rendezvény esetében szükséges catering biztosítása mindösszesen 1745 fő részére”, valamint, „Színpadi csomag 1: maximum 2 alkalom”.

Saját céggel és az általa vezetett vállalkozással közösen nyert

És nem először nyert Ladányi úgy, hogy már az önkormányzati fesztiválszervező céget vezette. Ugyanennek a projektnek az első közbeszerzését 2019-ben írta ki az önkormányzat. Akkor a 123 milliós 3 évre szóló megbízást a Lovas-Show Sportrendezvényszervező Kft. a Mobil-Event Rendezvényszervező Kft.-vel közös nyerte el. A Lovas-Show Sportrendezvényszervező Kft.-nek ügyvezetője 2017 óta szintén Ladányi-Kovács Zoltán.

Vagyis a cégvezető saját tulajdonú cégével és egy általa vezetett másik vállalkozással közösen nyert az önkormányzattól megbízást.

Ladányi a tulajdonában álló Mobil-Event Kft.-ből sem kap fizetést, ott nincs alkalmazott, osztalékot 2021-ben nem vett ki. Az általa vezetett Lovas-Show Kft. a 2020-as 20 milliós veszteség után, 2021-ben immár 44 millió forint veszteséget termelt, 2 alkalmazott volt, a bérre összesen 10,4 millió forintot fizettek ki.

Írásban kerestük Kecskemét önkormányzatát, hogy szerintük elfogadható-e, hogy önkormányzati tulajdonú cég vezetője önkormányzati közbeszerzésen indul, de a több hete elküldött kérdésünkre semmilyen válasz nem érkezett.

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Ladányi-Kovács Zoltán nyilatkozik a Kecskeméti Televíziónak 2021 nyarán (forrás: Youtube/Kecskeméti Televízió)

Megosztás