cikkünk nyomán

A kormány szerint minden rendben volt a szegények túlárazott uniós csomagjaival

Lőcsei Lajos momentumos országgyűlési képviselő kérdezte a Parlamentben Pintér Sándor belügyminisztert cikkünk nyomán a szegényeknek uniós pénzből biztosított élelmiszercsomagokról. Azokról, amelyekben a termékek rendkívül túlárazottak voltak, egy 159 forintos tej például 516 forintba került. A kormány szerint ezzel nincs semmi baj.

Többkörös adatigénylés, hosszas titkolózás és pereskedés után adta csak ki a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az Átlátszónak, hogy milyen árakon rögzítették 2017-ben a szegényeknek osztogatott csomagokba szánt élelmiszerek árait. Az idén májusban végre megkapott adatok döbbenetes túlárazásról tanúskodnak: mintha 6 évvel ezelőtt az idei árakon vásárolták volna az élelmiszereket.

„A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál indult-e belső vizsgálat a jelentős túlárazás ügyében?” – kérdezte írásban Lőcsei Lajos (Momentum) Pintér Sándor belügyminisztert május végén a Parlamentben. Az ellenzéki képviselő azért fordult Pintérhez, mert a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) évekig titkolta és megtagadta, hogy kiadja az RSZTOP-4.1.1. keretmegállapodás kötelező elemeként jegyzett záradékot, amelyben tételesen felsorolják, hogy milyen termékkel, milyen áron pályáztak a nyertes cégek.

Az emiatt indított adatpert 2021 végén megnyertük elsőfokon, majd 2022 májusában jogerősen, másodfokon is, és május 19-én megírtuk: „a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei. Ezekben rögzítették 2017-ben, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a rászorulóknak szánt csomagba tett élelmiszereket. Brutális túlárazást mutatnak a számok.”

Az SZGYF-től kapott táblázatokból kiderült, hogy a szegényeknek (általában fideszes politikusok által) osztott élelmiszercsomagban 2017-ben 1 333 forintért árazták be az étolajat, ami akkor 489 forint volt akkor a kiskereskedelemben. A KSH szerint 137 forintos kilós liszt 343 forint lett, míg a 266 forintos kilós cukor 693 forint volt a csomagokban.

A kormány szerint minden rendben volt

Emiatt kérdezett rá Lőcsei Lajos momentumos országgyűlési képviselő cikkünk után az SZGYF felettes szervénél, a Belügyminisztériumnál arra, hogy indult-e a szervezetnél belső vizsgálat a jelentős túlárazás ügyében. A személyesen Pintér Sándor belügyminiszternek címzett kérdésre Rétvári Bence belügyi államtitkár válaszolt a képviselőnek.

Rétvári azt közölte, hogy „Az irányadó szabályok többek között a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (Xl. 5.) Korm. rendeletben, valamint a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapról szóló 223/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben találhatók. A többszintű ellenőrzés eredményeként a hazai kormányzati és független szervek vizsgálatán túl az Európai Unió által akkreditált hatóság is vizsgálta a projektet.”

Lőcsei nem elégedett meg ezzel, visszakérdezett:

  • Az üggyel kapcsolatos vizsgálatok milyen jellegűen voltak, és milyen eredménnyel zárultak?
  • Az eljáró szervek milyen intézkedéseket tettek, így különösen alkalmaztak-e pénzügyi jellegű szankciókat?

Erre Pintér Sándor helyett ismét Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára reagált. Válaszában arról tájékoztatta a momentumos képviselőt, hogy a „223/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglaltak alapján történtek a vizsgálatok. Az RSZTOP-4.1.1 keretmegállapodáshoz kapcsolódó

közbeszerzési eljárás valamennyi eljáró hatóság által jóváhagyásra került, illetőleg az ellenőrzések intézkedést nem igénylő megállapításokkal végződtek.”

Vagyis a kormány szerint minden rendben volt a túlárazott csomagokkal.

Tasó László fideszes országgyűlési képviselő (jobb oldalon) osztja az uniós pénzből vett, ám kormányzati címkével ellátott élelmiszercsomagokat 2018. február 6-án (fotó: a képviselő Facebook-oldala)

A NAV és az Integritás Hatóság még vizsgálódik

Szerintünk viszont nem így van, ezért májusi cikkünk megjelenése után a nyilvánvaló túlárazás miatt a Transparency International (TI) Magyarország és az Átlátszó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához fordult. Úgy véljük ugyanis, hogy a jelentős túlárazás sérti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodás követelményét és ezáltal veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekeit, ezért a NAV illetékes igazgatóságán költségvetési csalás gyanújával feljelentést tettünk.

Ezzel párhuzamosan az Integritás Hatósághoz (IH) is fordultunk, bejelentésünkben az ügy kivizsgálását kérve. Közös bejelentésünkben felhívtuk Bíró Ferenc figyelmét a szegényeknek vett élelmiszercsomagok brutális túlárazására, ami véleményünk szerint „sérti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodás követelményét és ezáltal veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekeit”. Bejelentésünkben megkértük az Integritás Hatóságot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt jogsértések orvoslása és a felelősök elszámoltatása érdekében.

Az Integritás Hatóságtól még semmilyen választ nem kaptunk a bejelentésünkre, és a NAV is csupán annyi tájékoztatást küldött egyelőre, hogy a feljelentésünket a Bűnügyi Főigazgatóság a Központi Nyomozó Főosztályra továbbította.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltsége által, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében adományozott segélycsomagok átadóján Szobon, a József Attila Művelődési Ház és Szabadidőközpont előtt 2020. június 22-én. Rétvári 2022 májusa óta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztás