cikkünk nyomán

Feljelentést tett a Transparency és az Átlátszó a túlárazott élelmiszercsomagok miatt

Hosszas pereskedést követően, a jogerős bírósági döntés után kaptuk meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, hogy milyen termékeket milyen áron tartalmaztak azok az élelmiszercsomagok, amelyeket európai uniós támogatásból osztott a kormány a rászorulóknak. Az adatok döbbenetes túlárazásról tanúskodnak: mintha 2017-ben az idei árakon vásárolták volna az élelmiszereket. Emiatt a Transparency International Magyarországgal közösen feljelentést tettünk a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál, az Integritás Hatósághoz pedig kivizsgálást kérő bejelentéssel fordultunk.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében beszerzett csomagokban az akkor 159 forintos tej 516 forintba, a 488 forintos étolaj 1 333 forintba került. Hasonló, sokszoros túlárazás volt a többi élelmiszer, a rizs, a tészta, a cukor, és a liszt esetében is.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által koordinált, 2018-ban indult projektről sokáig hiába próbáltunk meg információkat szerezni. Az SZGYF ugyanis nem volt hajlandó elárulni, hogy a közel 10 milliárd forint európai uniós támogatásból vásárolt, általában fideszes politikusok által kiosztott élelmiszercsomagokba milyen termékeket tettek.

Az állami szerv üzleti titokra hivatkozva megtagadta, hogy kiadja az RSZTOP-4.1.1. keretmegállapodás kötelező elemeként jegyzett záradékot, amelyben a három nyertes cég tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Emiatt adatpert indítottunk, amit 2021 végén megnyertünk első fokon, majd 2022 májusában jogerősen, másodfokon is.

Ezután nagy sokára végre megkaptuk a kért táblázatokat is, amelyekből kiderült, hogy a közbeszerzés során nyertesnek kihozott cégek, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt. többszörösen túlárazva szállította az élelmiszereket a csomagokba. Például egy liter tejet az egyik cég 516 forintért, a másik 684 forintért, a harmadik pedig 781 forintért adott – holott akkor a KSH szerint 205 forint volt az átlagár, de bizonyos üzletekben 159 forintért is kapható volt. Hasonló a helyzet a többi termék, a liszt, a cukor, az étolaj, a tészta és a rizs esetében is: mindegyiket idei, szuperinflációs 2023-as áron szállították le 2017-ben a kiválasztott cégek.

A szegényeknek vett uniós csomagban a 159 forintos tej 516 forintba került | atlatszo.hu

A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős döntésében mindenben nekünk adott igazat: az Átlátszó a valóságnak megfelelően, kellő pontossággal tájékoztatta a nagyközönséget.

A nyilvánvaló túlárazás miatt a Transparency International (TI) Magyarország és az Átlátszó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához fordult. Úgy véljük, hogy a jelentős túlárazás sérti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodás követelményét és ezáltal veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekeit, ezért a NAV illetékes igazgatóságán

költségvetési csalás gyanújával feljelentést tettünk. 

Ezzel párhuzamosan az Integritás Hatósághoz (IH) is fordultunk, bejelentésünkben az ügy kivizsgálását kérve. Ezt a korrupcióellenes hivatalt tavaly év végén hozta létre a magyar kormány, hogy megfeleljen az Európai Unió elvárásainak, és minél előbb megkapja a befagyasztott EU-s pénzeket. Az Átlátszó és a Transparency Magyarország az Integritás Hatóság mellett működő, a hatóság vezetője, Bíró Ferenc által elnökölt Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagja.

Közös bejelentésünkben felhívtuk Bíró Ferenc figyelmét a szegényeknek vett élelmiszercsomagok brutális túlárazására, ami véleményünk szerint „sérti az európai uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodás követelményét és ezáltal veszélyezteti az Európai Unió pénzügyi érdekeit”. Bejelentésünkben megkértük az Integritás Hatóságot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt jogsértések orvoslása és a felelősök elszámoltatása érdekében.

Megosztás