jogállamiság

Nem minden civil tag szavazta meg a Korrupcióellenes Munkacsoport első jelentését

A Transparency International Hungary, a K-Monitor és az Átlátszó delegáltja nemmel szavazott, két további civil tag tartózkodott az Integritás Hatóság mellett létrejött Korrupcióellenes Munkacsoport első éves jelentéséről szóló hétfői szavazáson. Az Átlátszó azért nem szavazta meg a rohammunkában készült jelentést, mert a kormányoldal nem támogatta az egyes kiemelt állami szervek sajtókapcsolatainak, pontosabban egyes sajtótermékek diszkriminációjának vizsgálatára vonatkozó javaslatunkat, és „civil álláspontként” jelenítette meg a közérdekű adatok megismerhetősége körében az elmúlt tíz évben sorozatosan megvalósított jogkorlátozásokat.

Szimbolikus jelentőségűnek tartja Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke, hogy a civil és kormányzati tagokból álló Korrupcióellenes Munkacsoport elfogadta első éves jelentését, és a korrupció visszaszorítása érdekében előremutató javaslatokat is tett mindkét oldal támogatásával. A három hónap alatt, megfeszített munkával készült jelentést a kormánynak nyújtják be – áll az Integritás Hatóság sajtóközleményében.

Az Integritás Hatóság mellett működő, civil és kormányzati tagokból álló testület tavaly decemberben tartotta meg alakuló ülését, és öt, folyamatosan működő almunkacsoportot hozott létre a közbeszerzés, az uniós és nemzeti támogatási programok, a közadatok nyilvánossága és transzparencia, a büntetőjogi és büntetőeljárási, valamint az ügyrend és monitoring területén. A Munkacsoportba civil szervezetként az Átlátszó is tagot delegálhatott.

Az Átlátszó is részt vesz az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjában | atlatszo.hu

Az Integritás Hatóságot nem önként hozta létre a magyar kormány, hanem az Európai Unió kényszerítette erre: egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amiket a Magyarországnak járó uniós források további folyósításához feltételül szabott az Európai Bizottság.

A civil és kormányzati tagokból álló munkacsoport a tavalyi évről szóló jelentésében a korrupció visszaszorítása érdekében javaslatokat fogalmazott meg: ezek egy része az állami és a civil delegáltak „konszenzusos” javaslataként, másik része pedig a civil delegáltak „nem konszenzusos” javaslataként került be a végleges szövegbe. Konszenzusos javaslatok születtek például a vagyongyarapodási vizsgálat alkalmazási körének bővítése, a vesztegetés, befolyással üzérkedés bűncselekmények elkövetésének gyanúja esetére.

A Munkacsoport néhány nem-kormányzati tagja mégsem szavazta meg a jelentés elfogadását: a Transparency International Hungary, a K-Monitor és az Átlátszó delegáltja nemmel szavazott, két további civil tag tartózkodott a hétfői szavazás során.

A nemmel szavazó civil tagok szerint a Munkacsoport kormányzati szerveket képviselő tagjai nem támogatták számos, a magyarországi korrupció súlyosságát bemutató megállapításnak a jelentésbe történő belefoglalását. Az ilyen megállapítások kizárólag a nem-kormányzati tagok álláspontjaként jelennek meg a jelentésben. Így például a jelentés „a civil tagok álláspontjaként” tünteti fel a vagyonnyilatkozatok körében tavaly óta tett kormányzati intézkedések hatástalanságát, és a közérdekű adatok megismerhetősége körében az elmúlt tíz évben sorozatosan megvalósult jogkorlátozásokat is.

Szintén nélkülözi a kormányzati tagok támogatását számos olyan civil javaslat, amelyek megvalósítása esetén ténylegesen számítani lehetne a korrupció mértékének valódi mérséklődésére, és  amelyek így mint „nem konszenzusos” javaslatok szerepelnek a jelentésben. Ez történt egyebek mellett az Alaptörvény közpénzügyi rendelkezéseinek felülvizsgálatára irányuló civil javaslattal. A kormányzati tagok az egyes kiemelt állami szervek sajtókapcsolatainak, pontosabban egyes sajtótermékek diszkriminációjának a vizsgálatára vonatkozó civil javaslatot sem támogatták, ahogyan azt sem, hogy közpénzből kötött szerződést csak annak teljes nyilvánosságra hozatalát követően lehessen kifizetni.

Ezzel szemben a jelentés elfogadására nemmel szavazó civil delegáltak a kormányzati tagok valamennyi javaslatát támogatták, a jelentés elfogadására adott nemleges szavazattal a fentiek miatt kialakult elégedetlenségüknek adtak hangot.

Bodoky Tamás

A szerző a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagja az Átlátszó delegáltjaként.

Megosztás