adatvizualizáció

Mutatjuk, kinek mennyi pénzt adtak Soros György alapítványai Magyarországon

A Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 óta legalább 28,5 millió dollárral – közel tíz milliárd forinttal – támogatott legalább 150 szervezetet Magyarországon. Augusztus 14-én hozta nyilvánosságra a szervezet a hírt, miszerint radikális stratégiai irányváltásról döntött, szinte teljesen kivonul az Európai Unióból. Infografikákon mutatjuk meg az OSF globális és Magyarországon betöltött eddigi szerepét.

Augusztus 14-én került nyilvánosságra, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) szinte teljesen kivonul az Európai Unióból. A szervezet közleményében azt állítja, hogy a vezetőség „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Az OSF indoklása szerint az európai uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket szánnak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség terén végzett tevékenységekre, melyek az OSF-nek szintén aktív területei.

A szervezet a Szabad Európa kérdésére azt válaszolta, hogy továbbra is támogatni fog európai civil szervezeteket, különös hangsúlyt fektetve azokra, amelyek az EU külpolitikájával vagy a roma közösségekkel foglalkoznak. Az emberi jogokért és a demokráciáért küzdő aktivistákat elsősorban Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon támogatják ezentúl.  Azt írják, a jövőben Európára csak „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. Az OSF válasza arra is kitér, hogy a szervezeti átalakítás legalább 40 százalékos leépítéssel jár majd az OSF apparátusában, a helyi szabályokat betartva.

Az európai kivonulással összefüggésben részletesen bemutatjuk a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatási tevékenységét a 2016 és 2021 közötti időszakban a különböző kontinenseken. Kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy Magyarországon mely szervezetek részesültek támogatásban az OSF-tól, valamint ez a támogatás milyen célok mentén történt.

Több mint 11 milliárd dollárnyi támogatás

A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) Soros György üzletember által alapított nemzetközi pályázatokat kiíró szervezet, több országban bejegyzett jogi személyiségekkel. Célja az élénk és befogadó demokráciák kialakítása, amelyekben a kormányok elszámoltathatóak polgáraik felé. A támogatások túlnyomó részét szervezeteknek nyújtják, ugyanakkor korlátozott mértékben magánszemélyeket is támogatnak ösztöndíjprogramjaikon keresztül. Olyan szervezeteket és egyéneket támogatnak pénzügyi segítséggel és ösztöndíjjal, akik tevékenységükkel elősegítik a nyílt társadalom értékeit.

Az OSF jelenléte 37 országban érezhető, beleértve regionális alapítványokat is, mint a Nyugat-Afrikai és Dél-Afrikai Nyílt Társadalom Kezdeményezések. A központ New Yorkban található. 1993-as alapítása óta az OSF több mint 11 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott globálisan.

A Nyílt Társadalom Alapítványok a weboldalán nyilvánosan közzéteszi a 2016 és 2021 között odaítélt támogatásokat. Az OSF törekszik arra, hogy minél teljesebb képet adjon a támogatásokról, azonban a személyes adatok védelme és a Nyílt Társadalom Alapítványok biztonsága miatt bizonyos adatokat kihagynak az adatbázisból. Néhány nemzeti és regionális alapítványuk helyi rendszerekkel kezeli a támogatások odaítélését; így ezek nem szerepelnek az adatbázisban, de az érintett alapítványok honlapjain rendszerint elérhetőek.

A Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 óta összesen legalább 4,7 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott világszerte. 2016-ban még csak 360 millió dollárnyi éves támogatást biztosított összesen a szervezet, majd 2019-ben már legalább 1,2 milliárd dollárt. Kiemelkedő összeg jutott Észak- és Dél-Amerikának a 2020 és 2021-es években. A legnagyobb összegű támogatást 2019-ben nyújtotta, 1,36 milliárd dollárt. Ebből a globális támogatás összege megközelítette az 1 milliárd dollárt, ami a Közép-európai Egyetem (CEU) 2019-es budapesti kiszorításával magyarázható. Ugyanis az OSF ekkor jelentős összeggel támogatta a CEU-t bécsi relokációjában, melyből a 632 millió dolláros támogatás

a 2016 és 2021 közötti legnagyobb, „általános támogatásra” nyújtott összeg volt.

Az európai régió a közzétett hat évben összesen 368 millió dollár (vagyis közel 130 milliárd forint) támogatást kapott a szervezettől, ami a világszintű támogatások, illetve az Észak- és Dél-Amerikának nyújtott összeg után a harmadik legnagyobb. Ezen belül a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítség 28,5 millió dollárt (nagyjából tíz milliárd forintot) tesz ki, ami a globális támogatási összeg 0,6 százaléka.

Legalább 150 magyar szervezetet támogatott

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működik Magyarországon, kezdetben Magyar Soros Alapítványként volt ismert. Még a kommunista időszak alatt ösztöndíjakat és támogatást nyújtott külföldi tanulmányokhoz és kutatásokhoz, illetve könyvtáraknak. A rendszerváltás után pedig a függetlenné váló civil szervezeteket és média csoportokat kezdte támogatni.

A rendszerváltás idején a Soros Györgyhöz fűződő szervezet számos fideszes politikust is támogatott, például az 1989. augusztus 26-i HVG-ben adott interjújában maga Orbán Viktor beszélt arról, hogy a Soros Alapítványtól kap ösztöndíjat. Korábban már beszámoltunk arról is, hogy Kovács Zoltán, az egykori kormányszóvivő életrajzában egy Soros- és több CEU-ösztöndíj is szerepel, melyek összegét eltitkolta.

Az alapítvány tevékenysége kibővült az oktatás és egészségügyi reformok támogatásával, valamint a gazdasági kihívásokkal küzdő magyarok segítésével. 2018-ban a kormány által bevezetett jogi korlátozások miatt regionális központjukat Budapestről Berlinbe helyezték át.

 

A Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 óta összesen legalább 28,5 millió dollárral (tíz milliárd forint) támogatott Magyarországon legalább 150 különböző szervezetet. A támogatási tevékenységet nézve kiderül, hogy a legnagyobb számú szervezetet 2018-ban támogatták, összesen 82-t, amelyre közel 4 millió dollárt (1,5 milliárd forint) fordítottak. Azok közül a civil szervezetek közül, amelyeket a kormányközeli média a Soros-hálózat tagjaiként emleget, 2016-ban többen még mintegy százmillió forintos nagyságrendű állami támogatásokban részesültek a magyar államtól, leginkább a Belügyminisztériumtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától is.

A későbbi években a támogatott szervezetek száma csökkent: 2019-ben 55, 2020-ban 57, majd 2021-ben mindössze 31 szervezet részesült támogatásban. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezeket a kisebb számú szervezeteket összességében nagyobb összeggel támogatták. Például 2020-ban közel 7 millió dollárt (2,5 milliárd forint), míg 2021-ben több mint 4,5 millió dollárt fordítottak rájuk.

A feltöltött adatok alapján megvizsgáltuk a harminc, legtöbb támogatásban részesülő magyarországi szervezetet. Az elmúlt években a Nyílt Társadalom Alapítványok Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta a legtöbb pénzzel, 2020-ban több mint 3 millió dollárral (1 milliárd forint). A főváros egészségügyi célokra és a fokozottan veszélyeztetett személyek vizsgálatának támogatására kapta az összeget a koronavírus-járvány idején.

Jelentős mértékű támogatásban részesült a Civil Kollégium Alapítvány, amely közösségek létrehozásán és megerősítésén dolgozik, valamint az emberi jogi fókuszú Emberség Az emberség erejével Alapítvány. A lista élén áll még a Helsinki Bizottság 2 millió dollár (703 millió forint) kapott támogatással és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közel 1,7 millió dolláros (600 millió forintos) támogatással.

2021-ben a TASZ kapta a legtöbb támogatást az OSF-től, mely összesen 820 ezer dollárt (közel 300 millió forintot) tett ki.

Az Átlátszónet Alapítvány és az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 és 2021 között összesen 437 ezer dollárnyi (150 millió forintnyi) támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól a működési költségek fedezésére. Ezzel az összeggel a legnagyobb támogatásokban részesült harminc hazai szervezet között a lista alsó részén helyezkedik el az Átlátszó, többek között a Direkt36 és a K-Monitor társaságában. Ezeket a támogatásokat kiadónk minden évben nyilvánosságra hozza a beszámolóiban.

A különböző támogatási kategóriákat megnézve az látható, hogy az OSF Magyarországon a legtöbb pénzt a demokrácia erősítését célzó pályázatokra szánta. A demokratikus gyakorlatot célzó pályázatokra összesen legalább 13 millió dollár (4,5 milliárd forint) támogatást adott. Ezzel szemben a legkevesebb pénzt az újságírói szervezetek kapták, alig 500 ezer dollárt, vagyis 175 millió forintot. A hazai támogatási célok között szerepelt az egészségügy, az emberi jogi mozgalmak, a megkülönböztetés elleni harc és az oktatás is.

Számítani lehetett a kivonulásra

Bodoky Tamás, az Átlátszó alapító-főszerkesztője az Index megkeresésére azt nyilatkozta, hogy nem volt váratlan a hír, mivel az elmúlt években egyre többször lehetett hallani arról, hogy az OSF profilváltáson megy át, aminek lehet olyan következménye, hogy végül kivonul Európából. A Nyílt Társadalom Alapítványok az Átlátszó alapítása óta rendszeresen támogatja szerkesztőségünk munkáját. A büdzsé legjelentősebb részét azonban nem tőlük vagy más donor szervezettől, hanem az olvasóinktól kapjuk egyszeri vagy rendszeres támogatások, illetve SZJA 1 százalék felajánlások formájában, ezért elsősorban nem az intézményi támogatóinkon, hanem az olvasóinkon múlik az Átlátszó fennmaradása.

Szabó Krisztián – Pete Luca

Borítókép: Átlátszó montázs/Wikimedia

Megosztás