Elátkozott építőipar

Dömötör listája: kormányközeli cégekhez vándorolt a kulturális felújításokra szánt források több mint fele

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég egy 50 tételből álló listát tett közzé arról, hogy milyen kulturális beruházásokat köszönhet az ország a Fidesz-kormánynak. A parlamenti képviselő ezzel szándékozott bizonyítani, hogy sokat tesznek a magyar kultúra védelméért és erősítéséért. Megnéztük ezért a felsorolt beruházások költségét, valamint azt, hogy mely cégek voltak a kivitelezők. A fellelhető dokumentumok és cikkek alapján az említett ötven beruházás összesen 255 milliárd forintot tesz ki, miközben csak a Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Az is kiderült, hogy a megbízások jelentős része és az arra fordított állami adóforintok több mint fele kormányközeli cégeknél landolt. 

„Ma a magyar kultúrát ünnepeljük. S ha már így teszünk, feltehetjük a kérdést, mit tesz a kormány kultúránk védelméért és erősítéséért? 50 példa annak bizonyítására, hogy nem keveset” – erről posztolt közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője január 22-én.


A magyar kultúra napjára időzített listára a politikus 50 db kultúrával kapcsolatos kormányzati beruházást gyűjtött össze. A felsorolás nemcsak építkezéseket tartalmaz, hanem műtárgyvásárlást is.

Összegyűjtöttük, hogy a kirakatba szánt beruházások mennyibe kerültek, és hogy a kivitelezésüket mely cégek végezték. Dömötör listájának sorrendjét oly módon változtattuk meg, hogy a legdrágábbtól a legolcsóbb felé haladva tekintjük át a beruházásokat. Nem minden felújításról áll rendelkezésre nyilvános adat, ott az N/A szerepel. Fontos: az összehasonlíthatóság érdekében minden összeget bruttósítottunk.

A listában szereplő értékeket egyrészt politikusok, intézményvezetők nyilatkozataiból, másrészt közbeszerzési dokumentumokból gyűjtöttük ki. Azért tettünk így, mert adatgyűjtési munkánk közben feltűnt, hogy sok beruházás „láthatatlan drágulásokat” is tartalmaz. Azaz: a közbeszerzésekben található összegek nem mindig egyeznek meg azzal, amit a kormány vagy az adott illetékes hivatalosan kommunikál.

Jó példa erre a Magyar Állami Operaház felújítása. Erről Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója tavaly ősszel a privatbankar.hu-nak azt mondta, „az üzemház és az Opera együtt 52 milliárd forintba kerül majd, az Eiffel Műhelyház pedig további 33 milliárdot emésztett fel”. A közbeszerzésekben viszont ennél kisebb összeget találtunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a beruházás kevesebbe kerül(t), hiszen számos kiegészítő, esetleg más néven futó projektelem is tartozhat az adott beruházáshoz.

A fellelhető adatok alapján a lista bruttó 255,3 milliárd forintnyi beruházást, vásárlást tartalmaz.

Nem kevés, de sportra sokkal több jutott

Bár ez alapján valóban „nem keveset” költött kultúrára a Fidesz-kormány, már nem is tűnik olyan magasnak az összeg, ha egy pillantást vetünk néhány sporttal kapcsolatos projektre. Itt van mindjárt a Puskás Aréna, amiről 2016-ban még azt írtuk, 100 milliárdba fog kerülni, ám végül bruttó 190 milliárd forintért épült fel.

Vagyis egyetlen stadionra majdnem annyi közpénzt fordított a kormány, mint 50 kulturális beruházásra együttvéve.

Nem sajnálták a pénzt a 2022-es férfi kézilabda EB-re és a 2017-ben megrendezett vizes VB-re sem. Előbbihez 128 (bruttó 162) milliárdot költött a kormány stadionokra, míg utóbbira nettó 107 milliárd forintot (bruttó 135,8 milliárd Ft) áldozott. Bár Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10–15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon, a tervezett összeg 4 év alatt közel tízszeresére nőtt. Hasonlóan nőttek a költségei a vizes VB-nek is, ami még egy évvel a vége után is képes volt drágulni 27 millió forinttal.

A kultúra és a sport párharcából tehát egyértelműen utóbbi került ki győztesen, pedig csak a legnagyobb kiadásokra mutattunk rá, a lista messziről sem teljes. Ide sorolhatnánk még többek között a 65 milliárdos MotoGP pályát is, amit Hajdúnánás külterületén építenének fel, vagy a Nemzeti Atlétikai Stadiont, ami szintén folyamatban van bruttó 190 milliárd forintért. És bár se nem sport, se nem kultúra, a vadászati kiállításon sem spórolt a kormány: összesen 17 milliárd forintba került.

153 milliárdot vittek el a kormányközeli cégek

Még érdekesebbé válik Dömtör Csaba listája akkor, ha egy kicsit benézünk a kulisszák mögé is. Rögtön kiderül ugyanis, hogy a beruházások jelentős része NER-cégekhez került. A legdrágább fejlesztéseket figyelembe véve – a közbeszerzési dokumentumok alapján – a bruttó 255,3 milliárd forintból 153 milliárd forint kormányközeli vállalkozóknál landolt.

A közbeszerzések egyik nagy nyertese a Magyar Építő Zrt. A cég többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami viszont a West Hungária Bau Kft. és az Épkar Zrt. tulajdona. Előbbi a Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő Paár Attila tulajdonában van, míg utóbbi a Szeivolt család érdekeltsége. A Magyar Építő Zrt. éves forgalma 27,4 milliárd forint volt 2020-ban, míg 2019-ben 46,2, 2018-ban pedig 49 milliárd. Az adózott eredmény 1,8 és 3,6 milliárd forint között mozgott az elmúlt években.

Mindez nem meglepő, hiszen a cég a felsorolt kulturális intézmények, így a Magyar Zene Háza vagy a Román Csarnok mellett olyan egyéb milliárdos beruházásokban is érdekelt volt, mint a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása és 46 milliárdos kőbányai gigasportcsarnok.

46 milliárdért épül a kőbányai gigasportcsarnok, a polgármester ingyen adta át a telket az államnak | atlatszo.hu

Bár hivatalosan még nem jelent meg a tender eredménye, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára már felkerültek azok a dokumentumok, amelyekben szerepelnek a Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda kivitelezői. Azok pedig vérbeli NER-cégek: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt. és a Szíjj Lászlóhoz tartozó Közgép.

A West Hungária Bau Kft. (WHB) konzorciumi partnereivel együtt tarolt. A Paár Attila többségi tulajdonában álló cég öt év alatt 25,4 milliárd forintról 77,2 milliárdra tornázta fel éves árbevételét. A Várkert Bazár, az Operaház és a Zeneakadémia épületének felújítása vélhetően hozzájárult ehhez a sikerhez, akárcsak a Pénzügyminisztérium épületének 54 milliárdos rekonstrukciója a Garage Kft.-vel közösen, a járványkórház építése Kiskunhalason a ZÁÉV-vel vagy épp a kajak-kenu központ a Velencei-tónál 43,4 milliárd forintért. A tulajdonosok csak 2019-ben 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.

A ZÁÉV Építőipari Zrt. a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége hivatalosan 2019 óta. A cég szintén milliárdos összeghez jutott a kulturális beruházásokkal. A zrt. éves nettó bevétele az elmúlt években 15,4 és 72,8 milliárd forint között mozgott, az adózott eredmény pedig a 7,1 milliárdot is elérte. Sok másik állami tender mellett ehhez biztosan hozzájárult a Puskán Aréna (190 milliárd forintért) vagy az atlétikai stadion (nettó 150 milliárd forintért) megépítése a Magyar Építő Zrt.-vel közösen.

Stadionépítési láz a járvány idején: a sportarénák 2020-ban is nyelték a százmilliárdokat | atlatszo.hu

Budapest a válság idején is stadionépítési lázban ég, koronavírus ide vagy oda, a sportlétesítményeknek az előre eltervezett ütemben és számban kell épülniük. A fővárosban több nagy látványberuházás is gőzerővel folyik. A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra húzzák fel a közel bruttó 100 milliárdos multifunkcionális csarnokot a Népliget mellett.

Az Építő- és Épületkarbantartó Zrt. (ÉPKAR) is többször lett befutó. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a cég szintén gyakran bukkan fel NER-cégek oldalán. A zrt. többek között részt vett a Puskás Aréna kivitelezési munkálataiban, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális sportcsarnokának tervezési és kivitelezési munkáiból vállalt részt. Szintén ők újíthatják fel a Diósgyőri várat nettó 12 milliárd forintért egy másik céggel közösen, a ZÁÉV-vel nettó 31 milliárdért dolgozhatnak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet B épületén, míg a Mészáros-gyerekek érdekeltségébe tartozó FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-vel a Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztésében vehetnek részt nettó 8,6 milliárd forintért.

Az ÉPKAR 2020-ban 24,4 milliárdos forgalom mellett 3 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A cég végső tulajdonosa a Szeivolt-család. Szeivolt István fiáról, ifjabb Szeivolt Istvánról a Heti Válasz korábban azt írta, hogy feleségével Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is ott voltak.

Milliárdos megbízás: a Mészáros-gyerekek cége is profitál a kórházfelújításokból | atlatszo.hu

Épp csak egy napja írtuk meg, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Szeivolt-család ÉPKAR Zrt.-je 21 milliárd forint helyett 31 milliárdért dolgozhat a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet „B” épületén, máris újabb tendert húztak be a két családhoz köthető cégek a kórházfelújítások kapcsán. Ezúttal a Mészáros-gyerekek FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-je kapott megbízást intézményfelújításra az Épkarral közösen.

Az EB Hungary Invest Kft. több megbízást is kapott már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től, mielőtt a neve 2014-ben felbukkant a WHB odalán. Akkor a két vállalkozás konzorciumban – versenytárs nélkül – megnyerte az energiahivatal V. kerületi irodaházának belső felújítására kiírt 1,2 milliárdos tendert.

A szentendrei skanzen bővítéséért felelős kft. az elmúlt években több (gyakran milliárdos tételű) állami megbízást kapott, így például az új salgótarjáni onkológiai központ megépítését nettó 5,6 milliárd forintért, a tatabányai Tulipános ház felújítását,  a Füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztését vagy épp a budapesti kormányhivatal Kőrösi Csoma Sándor út 53-55. szám alatti épületének felújítását és átalakítását.

A bevétele is szépen alakult: 2012-ben még csak 600 millió forint volt a cég éves forgalma, ez azonban 2020-ra 12,5 milliárdra nőtt. A kft. tulajdonosa Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft.-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.

A becsült árnál kétmilliárd forinttal drágábban épülhet meg a salgótarjáni onkológiai centrum | atlatszo.hu

A cégek feladata lesz a meglévő kilencemeletes főépület és a négyemeletes gyermekgyógyászati épület közé foghíj beépítéssel (azokhoz csatlakozva, alapjaikat megerősítve, valamint a területen futó közműveik kiváltása után a talajvizes területen) az új onkológiai központra vonatkozó kiviteli tervek elkészítésének tervezési és kivitelezési munkálatainak elvégzése.

A Laki Épületszobrász Zrt. neve többször is felbukkant milliárdos állami beruházásoknál – főként a WHB-val párban. Az Operaház épületeinek felújításán túl együtt dolgoztak a Csikós udvar revitalizációjában nettó 5,8 milliárdért, a Budai Vár Főőrség épületének és a Stöckl-lépcsőnek a teljes újraépítésén 3,5 milliárd forintért, valamint a 3,5 milliárd forintért újjáépülő királyi lovarda kivitelezésén is. A cég forgalma 2020-ban 6,9, 2019-ben 5,8, 2018-ban pedig 7,5 milliárd forint volt, az adózott eredmény 823 millió forintról 1,1 milliárdra nőtt.

A Homlok Építő Zrt. 2016-ban alakult, de már az első teljes üzleti évben (2017-ben) 649 millió forintos forgalmat bonyolított. 2020-ban a cég éves bevétele 7,5 milliárd forintra nőtt, míg az adózott eredménye 687 millióra. A cég vezérigazgatója Homlok Zsolt, többségi tulajdonosa pedig a Properitus Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság. A Properitus Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes közös vállalkozása.

Mészáros Lőrinc lányának és vejének cége – a listában szereplő Szombathelyi Képtár felújítása mellett – több állami megbízást kapott az elmúlt években. Nemrég írtuk meg, hogy ők végezhetik el többek között az M80 – Körmendi Mérnökségi teleppel kapcsolatos munkálatokat nettó 5,9 milliárd forintért, de építenek kültéri sportmedencét és gépészeti épületet Csongrád Városi Vízilabda Sport Egyesületének félmilliárd forintért, de térrendezést, látogatóközpont- és kilátóépítést is vállaltak a Bükben 1,7 milliárd forintért.

Mészáros Lőrinc vejének cége milliárdos állami megbízással indítja a új évet | atlatszo.hu

Jól indul az év a Mészáros családban. Mészáros Ágnes és Homlok Zsolt közös vállalkozása egy nettó 5,9 milliárdos állami megbízással gazdagodott. A Homlok Zrt. az M80 – Körmendi Mérnökségi teleppel kapcsolatos munkálatokat végezheti el.

A Böjtös Bau Kft. a Szolnoki Szigligeti Színház felújítását beruttó 4,8 milliárd forintért, míg a Szolnoki Művésztelep fejlesztését bruttó 840 millió forintért végezte el. A cég Nagy Róbert Ákos és Nagy Róbert Ákosné tulajdonában van. A kft. éves bevétele 673 millió forintról 5,7 milliárdra nőtt öt év alatt.

A siker kulcsát sokan Nagy Róbert Ákosné Fideszhez fűződő kapcsolatában látják. Nagy Róbertné korábban rendszeresen eljárt különböző választási bizottságokban a Fidesz nevében; de dolgozott az Országgyűlés hivatalának parlamenti titkáraként is – ebbéli minőségében a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. 2016-os cikkünkben azt írtuk, Nagyné kuratóriumi tag volt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványban és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványban. Ez utóbbiban például Hornyák Tiborral, L. Simon László korábbi kabinetfőnökével és a NER több, másodvonalbeli fontos emberével szerepel együtt. Az Mfor pedig 2021 januárjában írta meg, hogy Nagyné (2020 őszén) bekerült az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. felügyelő bizottságába.

A Dunántúli Magasépítő Kft. ugyancsak bruttó 2,3 milliárdos projektben kapott szerepet („Sümegi Püspöki palota turisztikai funkcióbővítő fejlesztése”) az SZ-L BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft.-vel közösen. Épp a napokban írtunk arról, hogy a cég részt vehet a Göcseji Falumúzeum fejlesztésében is nettó 1,79 milliárd forintért a Szabadics Építőipari Zrt.-vel konzorciumban.

Szeszfőzdére, budira és a mari házra is jut a közpénzmilliárdokból | atlatszo.hu

Három lépésben újul meg a Göcseji Falumúzeum, az állam eddig nettó 3 milliárd forintot áldozott a fejlesztésekre. A kivitelezésre a már jól ismert kormányközeli cégek jelentkeztek. A Mészáros-féle ZÁÉV az első körben alvállalkozóként, a másodikban fővállalkozóként nyert, és bevonta a munkába a Magyar Építő Zrt.-t. Annak egyik tulajdonosa, az Épkar Zrt. így hiába maradt alul kétszer is, közvetve mégis profitálhat a beruházásokból. A Szabadics Zrt. sem panaszkodhat: ők a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel közösen vehetik ki részüket a munkálatokból. Utóbbi több szálon is kapcsolódik a ZÁÉV-hez.

A Dunántúli Magasépítő Kft.-nek két tulajdonosa van: a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. és a TELONA Építő Zrt. 50-50%-ban. Előbbi többségi tulajdonosa a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt., amely a Mészáros család érdekeltsége. A Telona Boros László tulajdonában áll, aki korábban a ZÁÉV-nél dolgozott. A Dunántúli Magasépítő Kft. ezen túl is kapcsolódik a ZÁÉV-hez, hiszen a Pannon Speed Pro részvényes a ZÁÉV-ben, és közös projektjük is volt már. A Dunántúli Magasépítő éves bevétele 2020-ra (mindössze öt év alatt) 176 millió forintról 1,5 milliárdra nőtt.

Katus Eszter — Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt (b) a kinevezése előtti meghallgatáson, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. Mellette Dömötör Csaba államtitkár. (forrás: Máthé Zoltán/MTI)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás