koronavírus

Ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi járványkórház, mutatjuk a szerződéseket

Márciusban kezdték építeni, és nyár óta próbáltuk megtudni, kinek és mennyit fizettek a kiskunhalasi járványkórházért. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ költségtérítés után adta ki a szerződéseket november közepén. Ezekből többek között kiderült, hogy a ZÁÉV és a WHB húzta fel a létesítményt bruttó ötmilliárd forintért. A kiskunhalasi járványkórház a dolgozók szerint valóban világszínvonalú lett, az első betegeket október elsején fogadták. Annyi hiba mégis csúszott a kivitelezésbe, hogy az indulás után kellett megoldani a téliesítést.

Támogatási kampány

“Hány ágy van itt? 150 ágyunk van” – még áprilisban látogatott el a kiskunhalasi járványkórházba Orbán Viktor, erről videót is közzétettek a miniszterelnök közösségi oldalán. Orbán Viktor akkor még maszk nélkül sétált a kórházban. (Ma már valószínűleg ő sem tenné.) Az intézmény megépítéséről március 14-én döntött a kormány, a munkákhoz másnap hozzá is láttak – erről akkor beszámoltunk.

Kormánykedvenc építőipari cég kezdett neki a járványkórház építésének Kiskunhalason

Kidőlt tábla csonkja, balesetveszély Kidőlt tábla csonkja, balesetveszély VMSEVEN Kft. szerződések 2019.V.29 képviselőtestület rendkívüli zárt ülésének jegyzőkönyv részlete Kimaradt térkövezés Bánhorváti Jószerencse út pályázatának tartalék listára helyezés íratai . Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások KIM – támogatások KIM – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NFM – támogatások

A járványkórház a BVOP kiskunhalasi börtének a területén, de a börtöntől elválasztva épült fel. Április 21-én jelentette a koronavirus.gov.hu, hogy minden elkészült. Nyár óta próbáltuk megtudni – több más médiummal együtt -, hogy mennyiért. November közepén sikerült.

Türelem adatot terem

Először a BVOP-nak küldtünk közadatigénylést június elején, amely közölte, hogy nem ők az illetékesek. Ezután az EMMI-hez, a Miniszterelnökséghez és a Belügyminisztériumhoz fordultuk, de ugyanazt a választ kaptuk: nem rendelkeznek a kért információkkal. A szervezetek arra sem tettek utalást, ki lehet az adatgazda.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) augusztus 18-án nyújottuk be a közadatigénylést, ahonnan végül három hónap múlva kaptunk érdemi választ – költségtérítés ellenében. A kapott szerződéseket egyben innen lehet letölteni.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok alapjána az ÁEEK már a kihirdetés napján, azaz március 15-én kötöttek egy szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel: ebben a földmunkát rendelték meg 8 millió forintért. Pár nappal később, március 19-én írták alá a kivitelezési szerződést szintén ezzel a két céggel, nettó 3,9, bruttó 5 milliárd forintért. A szerződés szerint nem sok időt hagyott a kormány a cégeknek: a teljesítési véghatárideje 2020. április ötödike volt. A pontos műszaki leírást nem adta ki az ÁEEK.

A WHB-t, illetve a ZÁÉV-et talán már nem kell bemutatni: előbbi Orbán Viktor vejéhez köthető, utóbbi pedig Mészáros Lőrinc cége. De akad itt még más is.

Betegőrző monitorokra áprilisban szerződtek a MEDIREX Zrt.-vel, ők 108 gépet szállítottak 238 ezer 301 euróért – ez az szerződés időpontjában 85,6 millió forintnak felelt meg. A MEDIREX-ről júliusban írtunk, hogy

“egy olyan magyar orvostechnikai cég, amit egy 2016-os kartellezési ügy miatt idén 162 millió forintra bírságolt a versenyhivatal.”

Akkor kerültek fókuszba, amikor a Kínából – a kormány szerint állami megrendelésre – érkező szállítmányokon a Medirex neve felbukkant. A cég képviselője akkor emailben feltett kérdéseinkre előbb azt válaszolta, régi állami partnerként beszállított termékeik “többsége értelemszerűen állami intézményekhez kerül”. A válasz kifejtését kérő újabb emailünkre azonban nem válaszolt.

Egészségügyi kockázatokat rejthet a koronavírus elleni kormánybeszerzéseket övező titokrezsim

Az Orbán-kormány állami intézményeitől mindeddig nem kaptunk választ arra, hogy milyen orvosi és védőeszközöket vettek a magyar orvosoknak, mentősöknek, rendőröknek. Ezért alaposan átnéztük a sikerpropagandára használt képeket. Amíg az állami szervek válaszára hiába vártunk, a hozzáférhető egyetlen információforráshoz fordultunk: azokhoz a képekhez és képsorokhoz, amelyek a megszerzett eszközökről, vagy azok csomagolásáról készültek.

Szintén áprilisban szerződtek a Paramedical Kft.-vel kórházi ágyakra: a 138 ágyért 67,62 millió forintot fizettek. A konyhafelszerelés 18,7 millió forintba került, a mosogatógépekért 37,3 millió forintot fizettek az A.MeCoD Zrt.-nek.

Intenzív ágyakat is vettek, a 16 intenzív ágy a szükséges kiegészítőkkel együtt 314 millióba került, ezeket az Ultragel Hungary Kft. szállította, de egy másik számla szerint ugyanezen cég 100 millió forintért további ágyakat is biztosított, amiből 50 elektromos ágy biztosan Kiskunhalasra került, a Schröder ICU 4050 – ICU intenzív ágyakból 85 darabnak a helye “igény szerint később kerül meghatározásra”.

Őrzés-védelemre is szerződött az ÁEEK, méghozzá a T.O.M. CONTROLL 2001 Kft.-vel. A cég a szerződés szerint a “vállalkozó az általa teljesített feladatok ellátásáért vállalkozói díjra nem jogosult” és a “vállalkozó a teljesítésről a tételes óraelszámolást köteles Megrendelő részére leadni. Felek rögzítik, hogy az őrzés-védelem szerződésszerű teljesítése során felmerülő rezsi költségek (vízvillanyhasználat) Megrendelőt terhelik.” A cégről 2016-ban írtunk, amikor is kiderült, hogy ellenük költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A cég számos közpénzből gazdálkodó intézménytől is megbízásokat kapott.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le, aztán sittre került a stróman

Köpött a hatóságoknak, ezért bosszút álltak rajta. Ez a meggyőződése K. Attilának, akit miután milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról osztott meg információkat a rendőrséggel, elítéltek sikkasztás miatt. A férfi úgy véli, hogy emögött az a vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó milliárdos vállalkozás állhat, amelynek alvállalkozóit felnyomta a hatóságoknál.

A GE Healthcare Magyarország Kft. 27 millióért padlóröntgent, a Siemens Healthcare Kft. pedig 32 szeletes CT-t szállított 58,5 millió forintért. A Medipixel Kft.-től négy darab mobil röntgent vettek, összesen 95,2 millió forintért.

Műszaki ellenőrzésre 50 millió forint ment az Integrated Engineering Solutions Kft.-nek. A tervezést 14,9 millióért vállalta a Egészség Tervező Műhely Kft., bútorokat 22 millió forintért szállított a „BUFA” Budapesti Faipari Kft. Az öltözőben lévő szekrényekért és padért 2,1 milliót fizettek a Sopronkőhidai Kft.-nek, egyéb apróságokra – zászló, figyelmeztető táblák – 1,7 millió forintot költöttek.

 

A Kiskunhalasi Járványkórház nettó építési költségei az ÁEEK által közreadott szerződések alapján

A kiskunhalasi járványkórház az ÁEEK-tól kapott szerződések szerint összesen nettó 4,7 milliárd forintba került.

A szerződések jó részét az Országos Rendőr-főkapitányság jegyezte ellen, de hogy miért, az nem derült ki a dokumentumokból.

Az is látszik, hogy a teljesítésre a résztvevők szoros határidőt kaptak.

Egy, az építkezésre rálátó forrásunk azt mondta, hogy azért is eshetett a választás a WHB-re, mert a cég rendszeres partnere a BVOP-nak, azonnal reagáltak a megkeresésre. A kiskunhalasi járványkórház a dolgozók szerint valóban világszínvonalú lett, az első betegeket végül október elsején fogadták.

Annyi hiba mégis csúszott a kivitelezésbe, hogy az indulás után kellett megoldani a téliesítést. Erről a kormánypárti Magyar Nemzet azt írta, “a konténerek külső felületén olyan technikai, épületgépészeti eszközöket helyeztek el, melyeknek az időjárás-állóságát és állagmegóvását kell biztosítani a téliesítéssel”. Úgy tudjuk, ehhez csak a napokban kezdtek hozzá.

Segesvári Csaba

Fotó: A kiskunhalai járványkórház 2020 novemberében. A szerző felvétele. 

Megosztás