Nemzeti Együttműködés Rendszere

Tarlós István szóbeli tanácsokat ad Orbán Viktornak, de a fizetését titkolják

Tarlós István korábbi főpolgármestert 2019. november 1-től az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. Tarlós 2021 őszén azt nyilatkozta, hogy többek között az M0-s körgyűrűről és a 4-es metró folytatási lehetőségeiről készít anyagokat a miniszterelnöknek. Közadatigénylésekkel próbáltunk meg utánajárni, hogy milyen tanulmányokat készített eddig, és mennyi jutattást kap a munkájáért, de csak annyit árult el a Miniszterelnöki Kormányiroda, hogy Tarlós személyesen ad tanácsokat – azt nem mondták meg, hogy mennyi fizetést kap. Egy miniszterelnöki megbízott maximum államtitkári fizetést kaphat, ami 2020 márciusa óta havi bruttó 1,75 millió forint.

Tarlós István (1948) mélyépítő mérnök az önéletrajza szerint 1989-ben belépett az SZDSZ-be, és 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként lett Budapest III. kerületének (Óbuda-Békásmegyer) polgármestere. 1994-ben „alapvető gondolkodási különbségek” miatt kilépett az SZDSZ-ből, és nem lépett be másik pártba, azonban őszintén bevallja, hogy valahova szorosabb szálak fűzik: „az nem titok, hogy a FIDESZ-KDNP gondolkodói köréhez tartozom”. Ennek megfelelően 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is független jelöltként, de a Fidesz támogatásával indult a választáson, és mindhárom alkalommal Óbuda polgármesterének választották a szavazók. 2006-ban a főpolgármesteri posztért indult, de alulmaradt, viszont a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként Budapest főpolgármestere lett, és 2014-ben újraválasztották.

Tarlós 2019-ben is elindult a főpolgármesteri címért, ám a szavazók az ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergelyt választották meg. A Fidesz azonban nem engedte el korábbi főpolgármestere kezét: a 2019. október közepén tartott önkormányzati választás után két héttel Orbán Viktor miniszterelnök országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Tarlós Istvánt.

„Budapest volt főpolgármestere Magyarország legtapasztaltabb és legsikeresebb önkormányzati szakembere, akinek tudására és javaslataira a miniszterelnök és a kormány is igényt tart” – állt a közleményben.

Azóta nem is nagyon lehetett hallani Tarlósról, aki főpolgármesterként gyakran került be a hírekbe szókimondó, sokszor bántóan nyers megszólalásai miatt. 2021 októberében azonban a volt főpolgármester interjút adott a Blikknek. Nem is akármilyet: a lap Volt egyszer egy politikus című interjúsorozatának vendégeként irodájában fogadta a Blikk munkatársait, és közel félórás videóinterjúban beszélt magáról és a munkájáról.

A főpolgármesterként töltött évek mellett szó volt a miniszterelnöki megbízotti pozícióról is, amiről Tarlós az alábbiakat mondta:

„Ha ironikusan akarok fogalmazni: ahhoz képest, amit csináltam, tudományos diákköri megbízatásnak élem meg a dolgot. Miniszterelnök úr számára készítek anyagokat, mérnökkamaráról, M0-s körgyűrűről, a 4-es metró folytatási lehetőségeiről, árvízvédelemről.”

Szerettük volna megismerni az említett anyagokat, ezért az interjút követően közadatigénylésben kértük ki őket a Miniszterelnökségtől – ám azt válaszolták, hogy ők nem adatgazdák a kérdésben. Ezt követően egy újabb közadatigénylésben a szövevényes államszervezet egy másik tagjától, a Miniszterelnöki Kormányirodától (MKI) kértük ki a Tarlós által írt tanulmányokat. Ez alkalommal sikerrel jártunk, az MKI-től érdemi, bár meglepő válasz érkezett:

„Tájékoztatjuk, hogy Tarlós István miniszterelnöki megbízott úr miniszterelnök úrnak személyesen, egyeztetések keretében ad tanácsokat.”

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A miniszterelnöki megbízottak a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény  értelmében maximum államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást kaphatnak, és mellé az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Kormányrendelet értelmében szintén legfeljebb államtitkári juttatásokat kaphatnak.

Az államtitkárok fizetése 2019-ben havi bruttó 1,3 millió forint volt, ami 2020-ban havi bruttó 1,75 millió forintra emelkedett, és azóta is annyi. Emellé kap(hat)nak hivatali lakást, szolgálati autót, üzemanyagkártyát, sofőrt és költségtérítést is.

Tarlós István tehát miniszterelnöki megbízottként szintén kaphat ennyi pénzt és ilyen juttatásokat, de szerettük volna megtudni a számára kifizetett pontos összegeket, ezért erre is rákérdeztünk a Miniszterelnöki Kormányirodánál egy adatigénylésben. Sajnos azonban hiába kértük ki évenkénti bontásban Tarlós illetményét és juttatásait, az MKI csak a fentebb már említett törvényt és kormányrendeletet idézte, és közölte, hogy a volt főpolgármester legfeljebb államtitkári díjazásban és juttatásban részesülhet.

A Miniszterelnöki Kormányiroda érthetetlen titkolózása miatt nem tudunk mást tenni, mint a maximum összeggel számolni Tarlós István fizetése tekintetében. Eszerint 2019. november 1-től 2020. márciusig (4 hónap) havi bruttó 1,3 millió forintot kaphatott, 2020. március 1-től pedig 2022. február elejéig (22 hónap) havi bruttó 1,75 millió forintot. Az bruttó 5,2 plusz bruttó 38,5 millió, vagyis összesen bruttó 43,7 millió forint, ami körülbelül nettó 25 millió. Majdnem havi 1 millió forint nettóban.

Az Orbán Viktornak adott szóbeli tanácsadás mellett Tarlósnak van egy másik megbízatása is: ahogy azt a Magyar Narancs megírta, a Fidesz volt főpolgármestere a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, ám nem válaszolt a lapnak, hogy kap-e ezért bármiféle juttatást. A Miniszterelnöki Kormányirodánál is hiába érdeklődtünk eziránt, azt a választ kaptuk, hogy ebben a kérdésben ők nem adatkezelők.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István akkori főpolgármester a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én. (forrás: Koszticsák Szilárd/MTI)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás