Salgótarján

A becsült árnál kétmilliárd forinttal drágábban épülhet meg a salgótarjáni onkológiai centrum

A becsült értéknél jóval drágábban: 3,6 milliárd forint helyett 5,6 milliárdért építhetik meg Salgótarjánban az új onkológiai központot. Az egyik kivitelező (milliárdos állami megbízásoknak is köszönhetően) tíz alatt megszázszorozta a bevételét, de felbukkant a kormányközeli West Bau Kft. oldalán is.

Salgótarjánban, a Füleki út 54–56. szám alatt épülő ój onkológiai centrum kivietelezésére írt ki közbeszerzést a Szent Lázár Megyei Kórház. A tendert – három pályázó közül – az EB Hungary Invest Kft. és a System Bau Trade Korlátolt Felelősségű Társaság párosa nyerte el – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A cégek feladata lesz a meglévő kilencemeletes főépület és a négyemeletes gyermekgyógyászati épület közé foghíj beépítéssel (azokhoz csatlakozva, alapjaikat megerősítve, valamint a területen futó közműveik kiváltása után a talajvizes területen) az új onkológiai központra vonatkozó kiviteli tervek elkészítésének tervezési és kivitelezési munkálatainak elvégzése. Kihívás lehet, hogy a föld alatti bunkernek orvostechnológiai és sugárvédelmi követelményeknek is meg kell felelnie. A kivitelezés a kórház folyamatos működése mellett, téli időjárási viszonyokat is figyelembe véve valósítandó meg – köti ki a szerződés.

Talán utóbbi két tétel is közrejátszott abban, hogy az eredeti 3,6 milliárdos becsült érték helyett végül egy 5,6 milliárd forintos ajánlatot fogadott el a kiíró.

Bár az összeg jelentős, ennél sokkal komolyabb drágulások is előfordultak a Modern Városok Program keretén belül megvalósítandó projektek között. Ezeket és a legdurvább túlárazásokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest.

Potyogtak az állami beruházások

Az onkológiai centrum építésének két nyertese közül az EB Hungary Invest Kft. ismertebb, nem véletlenül.

A Kft. több megbízást is kapott már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től, mielőtt a neve 2014-ben felbukkant a West Bau Kft. odalán. Akkor a két vállalkozás konzorciumban – versenytárs nélkül – megnyerte az energiahivatal V. kerületi irodaházának belső felújítására kiírt 1,2 milliárdos tendert.

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Bau népszerűsége azóta is töretlen az állami tendereken, de az EB Hungary-t sem kell félteni.

A budapesti székhelyű társaságot 2004-ben 3 millió forint jegyzett tőkével alapította Erdei Z. József és Búvár Attila. A cég árbevétele a 2009-es 89 millióról 2018-ra 8 milliárdra nőtt, vagyis tíz alatt nagyjából megszázszorozta az éves forgalmát.

A Kft. az elmúlt években több (gyakran milliárdos tételű) állami megbízást is kapott, így például a tatabányai „Tulipános ház” felújítását,  a Füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztését, vagy épp a budapesti kormányhivatal Kőrösi Csoma Sándor út 53-55. szám alatti épületének felújítását és átalakítását.

A 2011-ben bejegyzett, mindössze hatfős System Bau Trade ennél jóval szerényebb bevételekkel rendelkezik: a cég nettó árbevétele 2016-ban 66 millió forint volt, ez 2017-re 837 millióra nőtt, majd tavaly 181 millióra esett vissza.

Katus Eszter

Fotó: Google Maps.  A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás