vizes vb

Egy évvel a vége után 27 millióval drágult a vizes vb

Ennyivel többe kerül „a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújítására irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátása”A Nemzeti Sportközpontok és a Főber Zrt. május közepén módosították a 2016-ban kötött szerződést, az áremelkedés most került nyilvánosságra.

Tavaly a közbeszerzési értesítőben közzétett szerződések alapján nyomon követtük, hogy az állam mennyit költött a Budapesten rendezett vizes világbajnokság rendezésére. Voltak meglepő kiadások és furcsa áremelkedések, de a 2017 júliusában lezajlott sportesemény költségei legutóbb 4 hónappal a vége után, tavaly novemberben növekedtek.

Azt hittük, ezzel vége is, de tévedtünk.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben 2018. június 22-én jelent meg a tájékoztatás arról, hogy a Nemzeti Sportközpontok és a Főber Zrt. május közepén módosítottak egy 2016-ban kötött szerződést, és ez 27 millió forintos drágulást jelent.

Az NSK 2016 júliusában bízta meg a Főber Zrt.-t a „FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításra irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok” ellátásával nettó 106,9 millió forint értékben.

Ezt a megállapodást módosították most a felek „tekintettel arra, hogy azt olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket a Megrendelő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre”. Az nem szerepel a hivatalos tájékoztatásban, hogy pontosan mi indokolja az áremelkedést, csupán annyi olvasható a dokumentumban, hogy „a Megbízott által elvégzendő feladatok kiterjednek Kiegészítő Kivitelezési Munkák2-re is”.

A szerződés értéke ezzel 106,9 millió forintról 133,9 millió forintra nőtt, vagyis 27 millió forinttal drágult.

A vizes vb szerződéseit nyilvántartó táblázatunk itt elérhető.

A Császár-Komjádi uszodát egyébként nagyjából 4 milliárd forintból újították fel az úszó-világbajnokságra, de az Index június elején készült fotói alapján ennek ellenére elég rossz állapotban van. A közel 2 milliárdból felújított Hajós Uszoda pedig csúnyán beázott tavaly novemberben.

Megosztás