közbeszerzés

Szeszfőzdére, budira és a mari házra is jut a közpénzmilliárdokból

Három lépésben újul meg a Göcseji Falumúzeum, az állam eddig nettó 3 milliárd forintot áldozott a fejlesztésekre. A kivitelezésre a már jól ismert kormányközeli cégek jelentkeztek. A Mészáros-féle ZÁÉV az első körben alvállalkozóként, a másodikban fővállalkozóként nyert, és bevonta a munkába a Magyar Építő Zrt.-t. Annak egyik tulajdonosa, az Épkar Zrt. így hiába maradt alul kétszer is, közvetve mégis profitálhat a beruházásokból. A Szabadics Zrt. sem panaszkodhat: ők a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel közösen vehetik ki részüket a munkálatokból. Utóbbi több szálon is kapcsolódik a ZÁÉV-hez.  

Három fázisban újul meg a Göcseji Falumúzeum, most a második ütem kivitelezőjét jelentették be. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a pályázatot szeptember elején írta ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., és most, január végén hirdették ki a nyertest.

Eszerint a Göcseji Falumúzeum fejl. II. ütem kivitelezésére a ZÁÉV Építőipari Zrt. kapott megbízást nettó 1,2 milliárd forint értékben.

Az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) is pályázott, de ők drágábban vállalták volna a munkát. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV alvállalkozót is bevon a munkálatokba: ajánlatában a Magyar Építő Zrt.-t nevezte meg.

Ez különösen érdekes annak fényében, hogy a Magyar Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami viszont a West Hungária Bau Kft.-é és az Épkar Zrt.-é.

Vagyis úgy veszített az Épkar a tenderen, hogy a tulajdonában álló Magyar Építő Zrt. alvállalkozóként nyert.

A nyertes cégek feladata lesz: Cigányház, Iborfia, lopott tornácos porta, Iborfia parasztpolgári porta, Ozmánbüki porta, Szentgyörgyvölgyi porta és szeszfőzde építése összesen 938,5 m² kiállítási területen. Továbbá kertet és kültéri térfigyelő rendszert kell kialakítaniuk, valamint a környezetrendezést is el kell végezniük (gyepesítés 10851 m², fák ültetése 42 db, cserjék ültetése 198 db).

A szerződés opciós részt is tartalmaz, amely a Rámi iskolára vonatkozik. Az iskola alapterülete 165,01 m², ehhez jön a melléképület (budi, ól nettó össz. alapterülete 31,43 m²), plusz a kút, összesen 196,44 m². A dokumentum szerint „az épületről részletes felmérés készült, mely az eredeti helyén megmarad, a múzeumban épülő épület annak a másolata lesz. Az épületek falszerkezetét korhű anyagból kell megépíteni (tömör tégla), meghagyva a bruttó falvastagsági méreteket. A talajjal érintkező rétegrendek (nem látszó szerkezet), mai elvárásoknak megfelelő rétegrendűek lesznek, figyelembe véve a talajvíz állapotokat. A Rámi iskola építésénél a nyílászárók, padlásfeljáró lépcső, mozaik burkolat, födém, fedélszék, előtető csatolt szándéknyilatkozat alapján áttelepítendők. Budi nyílászárói, belső elválasztó falazata is áttelepítendők.”

Cégkeringő

A fejlesztés első üteméről decemberben írt a Magyar Építők: „a meglévő irodaépületet felújítják. A közel 800 négyzetméteres főépület szolgáltató, oktatási és vendéglátó funkciót lát majd el. A tervezett épület egy déli nyeregtetős szárnyból, egy központi fogadó és torony egységből, egy keleti nyeregtetős szárnyból és ehhez fűződő rendezvénypajtából épül fel. A főbejáratot toronykialakítással teszik hangsúlyosabbá.”

A Hencz-malom (forrás: Facebook)

A felújítás emellett érinti a skanzen emblematikus építményét, a Hencz-malmot is, amelyben „új őrléstechnológiát építenek ki, megújul a teljes malomberendezés, új alulcsapott vízikereket építenek, valamint új zsiliprendszert és hozzátartozó kezelőhidat alakítanak ki. Így a tervek szerint a vízimalom hamarosan újra gabonát őrölhet.”

A MAORT mérnöki házát és 11 MAORT-munkásházat újjáépítenek (eredeti anyagokból), a mari házat pedig, amely jelenleg a Finnugor Néprajzi Park részeként található a skanzen területén, a kivitelezés során elbontják, és egy másik helyszínen újra felépítik.

A nettó közel 1,79 milliárd forint értékű kivitelezést a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. konzorciumban végzi el.

Első körben ez a közbeszerés eredménytelen lett, miután a legkedvezőbb árajánlat (nettó 1,9 milliárd) is meghaladta a becsült 1,1 milliárdos összeget. Az Épkar ezen a közbeszerzésen is indult, de akkor is egy kicsivel drágább (nettó 1,86 milliárdos) ajánlatot adott. Itt azonban a nyertesek még nem őket, hanem a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t választották alvállalkozónak.

A beruházás harmadik ütemére vonatkozó eljárást egyelőre nem találtunk az ekr.gov.hu-n, de nem lenne meglepetés, ha ugyanezek a cégek indulnának rajta. A magyar építőipar nagyágyúi közé sorolt vállalkozásokról mi is gyakran írunk, miután számos közpénzes megbízást kaptak az elmúlt években az államtól.

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások | atlatszo.hu

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest. Megnéztük azt is, kik a folyamatosan dráguló állami építkezések legnagyobb nyertesei: néhány kormányközeli cégcsoportot találtunk.

A ZÁÉV a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége. 2020-ban az éves nettó bevétele 52,7 millird forint volt, amihez 7,1 milliárdos adózott eredmény társult.

A West Hungária Bau (WHB) Kft. a Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő Paár Attila tulajdonában van, akivel közös vállalkozást működtet Szeivolt István cége, az Épkar Zrt.: ez a Magyar Építő Zrt. Utóbbi éves forgalma 27,4 milliárd forint volt 2020-ban, az eredménye pedig 1,8 milliárd.

A Dunántúli Magasépítő Kft.-nek két tulajdonosa van: a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. és a TELONA Építő Zrt. 50-50%-ban. Előbbi többségi tulajdonosa a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt., amely a Mészáros család érdekeltsége. A Telona Boros László tulajdonában áll, aki korábban a ZÁÉV-nél dolgozott. A Dunántúli Magasépítő Kft. ezen túl is kapcsolódik a ZÁÉV-hez, hiszen a Pannon Speed Pro részvényes a ZÁÉV-ben, és közös projektjük is volt már. A Dunántúli Magasépítő éves bevétele 2020-ra (mindössze öt év alatt) 176 millió forintról 1,5 milliárdra nőtt.

Cégháló (forrás: Opten Kft.; a kép kattintással nagyítható)

A Szabadics Építőipari Zrt. igazgatóságában egészen 2022. 01. 01-ig ott ült Szabadics Zoltán, aki a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) igazgatóságának elnöke. Szabadics 2019-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől. A Szabadics Zrt. nettó éves árbevétele 27,8 milliárd forint volt 2020-ban, az adózott eredménye pedig 1 milliárd.

A felsorolt cégek gyakran indulnak párban vagy látszólag épp egymás ellen a közbeszerzéseken, és felváltva nyerik el a milliárdos állami tendereket.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Göcseji Falumúzeum januárban (forrás: Facebook)

Megosztás