miskolc

NER-cégek oldalán felbukkanó vállalkozás építheti újjá a Diósgyőri várat nettó 12 milliárd forintért

Az Épkar Zrt. az eredetileg becsült 11,1 milliárd helyett nettó 12,7 milliárd forintért vállalta el a munkát egy másik céggel közösen. A beruházás uniós forrásból valósulhat meg 20 hónap alatt. Az Épkar korábban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-vel, de a tenderkedvenc WHB-val közösen is kapott már állami megbízásokat.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

 

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019 tavaszán írt ki közbeszerzést a Diósgyőri vár komplex és turisztikai fejlesztésére. Az uniós forrásból fedezett beruházáshoz tárgyalásos eljárás során választották ki a kivitelezőket.

Mindössze két ajánlat volt: az Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. és az FK-Raszter Építő Zrt. közösen, valamint a Peka Bau 2000 Kft. pályázott a munkára. Utóbbi 14 milliárd forintos árajánlatot adott, így alulmaradt az Épkar és az FK-Raszter kettősével szemben: ők az eredetileg becsült 11,1 milliárd helyett nettó 12,7 milliárd forintért vállalták a megbízást.

A szerződés időtartama 20 hónap, ezalatt a nyertes cégeknek a következő feladataik lesznek.

II. ütem Belső vár:

  • nyugati palotaszárny visszaépítése,
  • lépcsőházi torony visszaépítése a megkerülő rámpákkal,
  • palotaszárnyak magas tetőinek visszaépítése, a gyilokjárókkal és védőtetőkkel,
  • tornyok teljes rekonstrukciója, a gyilokjárókkal és toronyfedésekkel.

III. ütem Külső vár teljes rekonstrukciója:

  • négy bástyapár visszaépítése,
  • külső várfal visszaépítése (két szinten végigsétálható),
  • külső várteraszok létesítése, és funkcióval megtöltése,
  • régi konyhaépület rekonstrukciója,
  • cortinafalak (benne közlekedőkkel) rekonstrukciója,
  • Királynék kertje (fűszer- és gyógynövények)

Valamint a vár helyreállításához kapcsolódó falkutatások.

NER-cégekkel dolgoznak együtt

A miskolci székhelyű FK-Raszter Építő Zrt. korábban többek között elnyerte az encsi tanuszoda építésére kiírt közbeszerést 719 millió forintért, Kazincbarcikán egy tanműhely-műhelyiskolai csarnok kivitelezését 526 millió forintért, valamint egy 35 lakásos lakóépület kivitelezését a XIII. Kerületi Önkormányzattól 20 milliárd forintért (utóbbit éppen a most lemaradó Peka Bau-val közösen).

A miskolci céget a helyi szocialisták kedvenc cégeként emlegetik, és számos megbízást nyert már Borsodban. Éves forgalma az elmúlt években 3,6 milliárdról 9 milliárdra nőtt, és 511-900 milliós nyereséget termelt.

Mégis sokkal ismertebb az Építő-és épületkarbantartó Zrt.: a vállalkozás ugyanis gyakran tűnik fel NER-cégek mellett különböző nagy összegű beruházások során. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-vel sportcsarnokot építenek Rákosmentén, de érdekeltek voltak többek között az Operaház épületének megújításában a WHB Kft.-vel és a Laki Zrt.-vel közösen, a vizes vb egyes projektjeiben, és a West Hungária Bau-val – egy közös vállalkozáson, a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft-n keresztül – a dubaji világkiállításra szánt magyar pavilont is ők építik 10,6 milliárd forintért.

Közel 8 milliárd forintért építhet sportcsarnokot Rákosmentén a ZÁÉV és az Épkar

A két vállalkozás közösen nyerte el a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális csarnok tervezésére és kivitelezésére kiírt tenderét.

A jelenleg 157 főt foglalkoztató zrt.-nek 2016-ban 3,8 milliárdos éves forgalma volt, majd ez először 16 milliárdra, aztán 25,5 millárdra nőtt. 2019-ben ugyan csökkent kicsit a nettó árbevételük, 19,7 milliárdra, de az adózott eredményük még így is 2,8 millárd forintra rúgott.

A cég tulajdonosa a SZEIVOLT Holding Vagyonkezelő Kft., ami a Szeivolt-család tulajdonában van. Az Épkar Zrt. többségi részvényesének, Szeivolt Istvánnak a fiáról, ifjabb Szeivolt Istvánról a Heti Válasz korábban azt írta, hogy feleségével Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is ott voltak.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Diósgyőri vár télen. (Forrás: diosgyorivar.hu)

Megosztás