Elátkozott építőipar

Erővel vették vissza az építési területet a fideszes polgármester fiának cégétől Érden

Újabb településen szerezte vissza az önkormányzat az építési területet a Buda Híd Kft.-től, amelynek tulajdonosa Lipők Zoltán, Kemecse fideszes polgármesterének a fia. Ahogy azt lapunk kiderítette, a cég több közpénzes beruházást is megakasztott, miután nem készült el határidőre a rá bízott feladatokkal, majd szinte teljesen elérhetetlenné vált. Most Érden léptek fel határozottan a kft. ellen, és a zárat felfeszítve vették vissza a félig elkészült Présházat.

Pár napja írtuk meg, hogy több közpénzes beruházás is megakadt a kemecsei fideszes polgármester, Lipők Sándor fiának cége miatt. A Buda Híd Kft. többek között Császár községben és Érden hagyott hátra félkész épületeket. A császári önkormányzat már korábban lépett: miután felmondták a céggel a kivitelezői szerződést, visszavették a bölcsőde építési területét, majd feljelentést tettek sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt, és polgári peres eljárást is indítottak a kft. ellen. Most Érden is látványos fejlemény történt: felfeszítették a zárat, hogy bejussanak a lezárt épületbe.

Érden a Présház kivitelezését nyerte el a Buda Híd Kft., amelynek Érd Ófalú városrészében kellett volna megépítenie a közösségi házként funkcionáló épületet nettó 189,7 millió forintért. Az önkormányzat elmondása szerint azonban a Lipők Zoltán vezette céggel nehezen ment a közös munka: a kft. rövid időn belül pótmunka igényeket jelentett be arra hivatkozva, hogy a partfal-állékonysággal gond van. Az önkormányzat két szerződésmódosításba is belement, hogy tarthatóak legyen a határidők, ám a munkálatok így sem haladtak egy idő után.

Miután a társaság hónapokon keresztül nem jelent meg a munkaterületen, 2023. június 6-án az önkormányzat szerződést bontott a céggel. A szerződésbontáskor 50 százalékos volt a projekt készültsége. A Buda Híd azonban nem adta vissza a munkaterületet, és az átutalt előleggel sem számolt el. Az érdi önkormányzat ezért drasztikus lépésre szánta el magát: erővel vették vissza a területet.

Az Érdmost.hu videója az eseményekről

Az Érdmost.hu beszámolója szerint Csőzik László polgármester szeptember 7-én egy független igazságügyi szakértő bevonásával, a város illetékes szakembereinek, illetve az önkormányzat jogi képviselőjének jelenlétében megpróbálta visszaszerezni a munkaterületet.

A hatósági bejárásra meghívást kapott a vállalkozó is, viszont „a többszöri kérdésre, mely szerint birtokolja-e az épületet, nem volt hajlandó válaszolni, így a tulajdonos, azaz az önkormányzat megkísérelte a bejutást a saját ingatlanába. Ez nem ment egyszerűen, mert

a kivitelező széttárta a karját és azt állította: az épület kulcsa elveszett.

Így aztán az önkormányzat munkatársai csak erővel tudtak benyomulni az önkormányzat tulajdonolta épületbe” – írta az önkormányzati lap.

Mindenről feljegyzés készült a helyszínen. Fotó: Érdmost.hu/Youtube

A helyszíni riportból kiderült az is, hogy a helyszíni felmérést követően az igazságügyi szakértő állapítja majd meg, milyen minőségű munkát végzett a kivitelező, meddig jutott el, illetve milyen munkálatokra van még szükség a befejezéshez.

Csőzik László továbbá elmondta, az érdi önkormányzat is büntető feljelentést tesz a cég ellen. „Össze kell fognunk a károsult településekkel, egyházakkal, hiszen ha közösen pereljük a Buda Híd Kft.-t, akkor eredményesebbek lehetünk az igazságszolgáltatás során” – nyilatkozta a polgármester.

A korábbi cikkünknél megkerestük a cégvezetőt, hogy megismerjük az ő álláspontját is. Lipők Zoltán levelünkre annyit reagált, hogy „a projektek éppen lezárás alatt állnak”, és amíg az érintett önkormányzatokkal ezeket nem viszik véghez, addig nem áll módjukban nyilatkozni.

A Buda Híd Kft. sorsa egyébként nagyon hasonlít az Octopus Investéhez és a B Build & Trade Kft.-éhez: a Fidesz-közelinek tartott cégek szintén félbehagyott állami beruházásokat hagytak maguk mögött, főként fizetésképtelenség miatt.

Katus Eszter

Nyitókép: Felfeszítették a zárat, hogy az igazságügyi szakértő bejuthasson az épületbe. Fotó: Érdmost.hu/Youtube

Megosztás