Nemzeti Együttműködés Rendszere

46 milliárdért épül a kőbányai gigasportcsarnok, a polgármester ingyen adta át a telket az államnak

Bár hivatalosan még nem jelent meg a tender eredménye, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára már felkerültek azok a dokumentumok, amelyekben szerepelnek a Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda kivitelezői. Azok pedig vérbeli NER-cégek: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt. és a Szíjj Lászlóhoz tartozó Közgép. A dolog pikantériája, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló telkeket D. Kovács Róbert kőbányai fideszes polgármester ingyen adta át az államnak a koronavírus első hulláma miatti vészhelyzet utolsó napját kihasználva egymaga döntött erről a képviselőtestület helyett.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Elsőként Paróczai Anikó, a Momentum XIX. kerületi képviselője, a párt Kőbánya-Kispest országgyűlési képviselőjelöltje tette közzé a Facebook-oldalán néhány napja, majd a Világgazdaság is megírta, hogy a több mint 13 000 m²-es Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda építését a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte el.

A közbeszerzési eljárást tavaly novemberben indította el az állami tulajdonú BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. mint a projekt lebonyolítója.

A kiírás szerint az eljárás tárgya a Budapest, belterület 38403/12 hrsz. alatti ingatlanon új sportcsarnok és parkolóház melynek nettó és egyben hasznos alapterülete 30 530,19 m² és 5 db felvonó berendezés, illetve a 38403/4 hrsz. alatti ingatlanon új uszodaépület melynek nettó és egyben hasznos alapterülete 15 137,18 m² és 2 db felvonó berendezés kivitelezése. Továbbá megépül egy 40,4 m fesztávú acélszerkezetű, közút feletti összekötő tető is.

Az ismertető szerint

  • a Sportcsarnok épületben mobil lelátókkal együtt összesen 3 068 fő ülőhely lesz, a FIBA-előírásoknak (a FIBA a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség a szerk.) megfelelően kialakított versenysportra alkalmas, sportpadló burkolatú küzdőtér területe 2235 m²;
  • a parkolóház 360 normál és 9 akadálymentes parkolóhelyet tartalmaz;
  • az uszodaépületben 500 fő ülőhellyel rendelkező lelátó lesz, és a FINA-minősítésű (a FINA a Nemzetközi Úszószövetség a szerk.), 50 m-es, I. osztályú sportrendezvények lebonyolítására alkalmas versenymedencével, bemelegítő és tanmedencével ellátott uszodakomplexum medencetér-területe körüljárókkal, közlekedőkkel 2 939 m².

A kivitelezés tájépítészeti és parképítési munkái tartalmaznak továbbá 3 990 m² zöldtető építést, 4 824 m² füvesítést és automata öntözőrendszer telepítést is.

A beruházás célja az utánpótlás-nevelés, egyúttal a sportolók edzési és versenyzési lehetőségeinek megteremtése. Ide költöznének át az ötvenéves Kőér utcai uszodából az úszóakadémia sportolói, a Budapesti Kosárlabda Szövetség pedig itt helyezné új alapokra a sportágat. A küzdőtéren a röplabda, a kézilabda és a teremfoci is helyet kap. Ezenkívül edzőtermeket alakítanak ki az ökölvívásnak, a birkózásnak és a szumó sportnak írja a projektről a kormányközeli Világgazdaság.

Együtt a NER három nagy cége

Bár hivatalosan még nem hirdettek győztest, a tenderre beérkező ajánlatok elbírálása már lezajlott és ennek dokumentációja a napokban felkerült az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR).

Az összegzés szerint a felhívásra mindössze két ajánlat érkezett be: az egyiket a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. párosa, a másikat a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. nyújtotta be.

A közbeszerzést nettó 46,9 milliárd forintos ajánlattal a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV duója nyerte. Az alvállalkozójuk a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. lesz.

Mindhárom cég a NER jólismert tagjainak érdekeltségébe tartozik: a ZÁÉV Mészáros Lőrinchez, a Magyar Építő Zrt. Paár Attilához, a Közgép pedig Szíjj Lászlóhoz.

A tenderen szintén induló Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a BMSK, mert a közbeszerzéseken rendkívül rutinos (és a fertődi Esterházy-kastélyon épp a ZÁÉV-val együtt dolgozó) FÉSZ meglepő módon kétszeri hiánypótlási felhívásra sem küldött be egy fontos dokumentumot.

Közel 3,2 milliárdért újítja fel a fertődi Esterházy-kastély egy részét a ZÁÉV és a FÉSZ

A fertődi Eszterházy-kastély múzeumi tömbjének belső felújítását az F-Z Esterházy-kastély Konzorcium, vagyis a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Zrt. fogja végezni nettó 3,198 milliárd forintért- derült ki az uniós közbeszerzési értesítő december 11-i számából.

Ingyen adta a telkeket az államnak a polgármester

A tender eredményéről Paróczai Anikó számolt be először. Paróczai a Momentum önkormányzati képviselője Kispesten (XIX. kerület) és a párt parlamenti képviselőjelöltje a fővárosi 9. számú, Kispest-Kőbánya választókerületben. Korábban átláthatósági tanácsnok is volt Kispesten, de erről a tisztségről 2021. január 18-án lemondott, mert a DK-MSZP többségű kerületvezetés nem volt partner a munkájában. A kőbányai sportcsarnok ügyében kutatgattak politikustársával, a szintén momentumos Stemler Dianával, aki Kőbányán (X. kerület) önkormányzati képviselő és kiderítettek egy nagyon fontos dolgot a beruházásról:

D. Kovács Róbert, a X. kerület fideszes polgármestere ingyen adta át az államnak a területet 2020. június 17-én. A koronavírus miatti vészhelyzet adta törvényi lehetőséget kihasználva a polgármester egymaga döntött erről a képviselőtestület helyett.

A kőbányai önkormányzat honlapján elérhető az erről szóló dokumentum:

D. Kovács Róbert határozata az érintett területek ingyenes átruházásáról

A fenti linken elérhető a vagyonátadási megállapodás is, ami a polgármesteri döntés előtt csupán néhány nappal, 2020. június 4-én megjelent 1285/2020 számú kormányhatározatra hivatkozik előzményként. Abban az áll, hogy „a Kormány a főváros, valamint Budapest Főváros X. kerület Kőbánya sportéletének támogatása, a sportcélú nevelési feladatok ellátásának elősegítése érdekében végzi el a beruházást.

Arról egyébként senki nem kérdezte meg a kőbányaiakat, hogy akarnak-e sportcsarnokot, vagy esetleg valami másnak nagyobb hasznát vennék a téren. Megalomán, a részvételiséget kizáró, az olimpiai álomba és a stadionmániába beillő projekt lesz ez, ami jól jellemzi a Fidesz beruházásait írta erről Paróczai Anikó.

A Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat január végi közleményében szintén arról írt, hogy az utóbbi hónapokban napvilágra került, Budapesten megvalósuló kormányzati nagyberuházások jó része azonban nem nagyon magyarázható mással, mint az újratöltött olimpiai vágyálommal. Ebbe a sorba nem csak az atlétikai centrum és a kézilabda csarnok megépítése tartozik, de a Ráckevei-Dunán tervezett evezőspálya, a ma Déli Városkapu projektnek nevezett beruházás és a Galvani híd megépítése is”.

2016-ban vásárolta vissza ugyanez a polgármester

A kőbányai sportcsarnoképítés további érdekessége, hogy a beruházásnak helyet adó területet, amit tavaly D. Kovács Róbert fideszes polgármester ingyen átadott az államnak, 2016-ban vásárolta meg/vissza a X. kerületi önkormányzat, amit akkor is ő vezetett. A kőbányai újság 2016. decemberi számában meg is jelent erről egy féloldalas hurráoptimista cikk, amiben idézték a polgármestert, aki a területet korábban eladó MSZP-t szidta:

„Egy »történelmi« aláírás pillanatai. Kedves Kőbányaiak! Örömmel jelentem be, hogy aláírtuk a Mázsa téri ingatlanok adásvételi szerződését. Ezt az ígéretünket is teljesítettük. A Mázsa teret 2005-ben az akkori, MSZP vezette önkormányzat eladta. Az új tulajdonos terveiből semmi nem valósult meg, a terület hosszú évek óta az enyészeté. Dr. György István kormánymegbízott és Révész Máriusz kormánybiztos urakkal együttműködésben évek óta dolgozunk a terület helyzetének rendezéséért. Bár még hosszabb ideig nem lesznek látható jelei a változásnak, azonban e nélkül nem gondolkodhatnánk kerületünk »kapujának« további sorsáról. Az első lépést, ami minden továbbinak az alapja, ezzel megtettük” írta D. Kovács a visszavásárláskor.

A Mázsa tér visszavásárlása a kőbányai újság 2016. decemberi számában

Tenderbajnok kivitelezők

A kőbányai sportcsarnok és uszoda kivitelezését elnyerő cégekről lassan regényeket lehetne írni: együtt és külön-külön is milliárdokat profitálnak a közpénzes megbízásokból.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV számtalan közbeszerzést nyert az utóbbi években. A vállalkozás korábban olyan állami tendereken lett befutó, mint a 26 milliárdról 32 milliárd forintra dráguló új Néprajzi Múzeum építése, a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya kivitelezése, a Puskás Aréna környékének fejlesztése vagy épp a Közszolgálati Egyetem műemléképületének átépítése. Legutóbb az atlétikai stadionra (150 milliárd) és a Citadella felújítására kiírt közbeszerzést nyerték el.

A sok állami megrendelés meglátszik a ZÁÉV mérlegein: a cég értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben 35 milliárd, 2018-ban 71,9 milliárd, 2019-ben pedig 72,8 milliárd forint volt. 2019-ben a nyereség 6,7 milliárdot tett ki, osztalékként pedig 5 milliárdot fizettek ki a részvényeseknek.

8 milliárd forintért fejlesztheti a Puskás Aréna környékét a Magyar Építő és a ZÁÉV

A közbeszerzésen a két cég együtt indult és rajtuk kívül más jelentkező nem is volt. A Nemzeti Sportközpontok által kiírt munka a 2020-as labdarúgó-Eb megrendezéséhez kapcsolódik.

Nem panaszkodhat a Magyar Építő Zrt. sem. A Körösaszfalt Mélyépítő Zrt.-n keresztül a West Hungária Bau Kft. (WHB, ami a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Paár Attila tulajdonában van) és az Épkar Zrt. által tulajdonolt cég 2018-ban 49 milliárd, 2019-ben 46 milliárd forint árbevételt ért el. Adózott eredménye 2018-ban 3,6 milliárd forint, 2019-ben pedig 2,6 milliárd lett. A tulajdonosok csak 2018-ban 2,5 milliárd forintot vettek ki osztalékként.

A növekedő bevételekbe itt is besegített több nagy összegű, állami beruházás:

A becsült ár négyszereséért újítja fel a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét a Magyar Építő Zrt.

Eredetileg mindössze 2,5 milliárd forintot szántak a beruházásra, a Magyar Építő Zrt. azonban 8,9 milliárdért vállalta el a munkát. A NER-cégek oldalán gyakran felbukkanó vállalkozásnak nem ez az első állami tendere, évek óta a piac meghatározó szereplője: ők építették például a ZÁÉV-vel a Puskás Arénát.

Az újraéledő Közgépről pedig épp a napokban írtunk. A szebb időket látott vállalat egykor szinte mindent vitt: 2014-ben még döbbenetes, 129 milliárdos forgalmat bonyolított. Aztán jött a cégtulajdonos Simicska Lajos és Orbán Viktor miniszterelnök szakítása, és a cég mélyrepülésbe kezdett.

Egy pályázati szabálytalanság miatt a Közgépet három évre kizárták az összes közbeszerzésből, és ez jól látható nyomot hagyott a cég bevételein. 2018-ban 1 milliárdos forgalom mellett mindössze 30 millió forint adózott eredményt ért el, bár ez 2019-ben hasonló árbevétel mellett már 72 millió forintra nőtt.

A kegyvesztett vállalkozás előbb Nyerges Zsolthoz, majd Szíjj Lászlóhoz, a NER egyik legerősebb gazdasági szereplőjéhez került. A Közgépet ezután elkezdték rehabilitálni: tavaly négy közbeszerzést is nyert, idén pedig már kettőt.

Újra menetel a Közgép: a cég több milliárd forint értékű közbeszerzést húzott be a „kukakirály” oldalán

Úgy tűnik, rehabilitálják a kegyvesztett egykori Simicska-céget: a most már Szíjj László érdekeltségébe tartozó Közgép tavaly négy közbeszerzést nyert és már idén is behúzott egyet. A nettó 4,1 milliárdos munkát a borsodi „kukakirály”, Hercsik István cégével, a Mento Kft.-vel közösen végzi majd Miskolcon, ahol többek között egy új szelektív hulladékválogató létesítményt alakítanak ki.

Tervezésre 700 millió, mérnöki munkára 1,1 milliárd

Bár a kőbányai gigacsarnok 46 milliárd forintos költsége már önmagában is rengeteg pénz, még ezt is lehet fokozni: a beruházást bonyolító, állami tulajdonú BMSK idén január elején külön közbeszerzést írt ki a kapcsolódó mérnöki feladatokra. Ennek eredménye még szintén nem jelent meg hivatalosan, de az EKR-ben már elérhető a beérkezett ajánlatok összegzése, amiből kiderül a lényeg.

A kőbányai csarnok építéséhez kapcsolódó mérnöki feladatokat nettó 1,1 milliárd forintért a FŐBER Zrt. és az Útadó Kft. párosa fogja elvégezni. Alvállalkozójuk a P+F 2005. Kft. lesz.

Rajtuk kívül pályázott még a munkára a TSPC Mérnökiroda Kft. és a CÉH Tervező Zrt., de mindketten hiányos ajánlatot adtak be és a hiánypótlási felhívásoknak sem tettek eleget.

A Mázsa tér a Google műholdképén

A Mázsa tér hányatott sorsáról az Építészfórum írt tavaly egy részletes cikket. A sportcsarnok és uszoda ötlete már 2018-ban előkerült: akkor a 24.hu beszámolója szerint a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. írt ki közbeszerzést a tervek elkészítésére. A tendert a TSPC Kft. és a Kreatív Magyar Mérnök Kft. párosa nyerte nettó 710 millió forintos ajánlattal, de a 2020 elején bemutatott terveket végül a Kreatív Magyar Mérnök Kft. (ami a FŐBER Group tagja) készítette el.

Erdélyi Katalin — Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda látványterve (forrás: D. Kovács Róbert polgármester Facebook oldala)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás