Elátkozott építőipar

Újabb Fidesz-közeli, közpénzes megbízásokkal kitömött cég ment csődbe

Szeptember elején írtuk meg, hogy valami nincs rendben a fideszes kemecsei polgármester, Lipők Sándor fiának cégével. A Buda Híd Kft. ugyanis egymás után hagyott félbe közpénzes beruházásokat szerte az országban. A cégadatbázisból most kiderült, hogy a kft.-t fizetésképtelenség miatt felszámolják. Korábban hasonló sorsra jutott a tűzközeliként emlegetett Octopus Invest és a B Build & Trade Kft. is, amelyek szintén azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy nem teljesítettek több állami megrendelést.  Mi már hónapokkal ezelőtt megírtuk, hogy baj van.

Lapunk az elmúlt egy évben három olyan cégről is írt, amelyek kormánypárti (vagy annak mondott) kapcsolatokkal rendelkeztek, mégis felszámolást alá kerültek. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint első ránézésre az uniós források blokkolása és a megemelkedett építőipari árak állnak a háttérben, de a jelenség mögött ott húzódik a mélyen beivódott korrupciós rendszer is.

Először az Octopus Invest Kft.-t körüli botrányt mutattuk be. A céget országszerte több városban is feljelentették alvállalkozói, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért szerződött összegeket különböző állami beruházásokon. Egyes alvállalkozók elmondása szerint a társaság tulajdonosai először kormányközeli kapcsolataival biztatták, majd később fenyegették meg őket. Az Octopus Invest kezdetben fizetett a megrendelt munkák után, de aztán pótmunkákra, újabb feladatokra kérte fel őket, amelyekért viszont már nem fizetett. Ezzel – az alvállalkozók szerint – a saját munkájuk előfinanszírozására kényszerítették őket.

Amikor az alvállalkozók jogi lépéseket tettek, hogy megkapják számláik ellenértékét, hibás teljesítésre, szerződésszegésre és hasonló okokra hivatkozva az Octopus Invest elutasította őket. Majd ezzel párhuzamosan a cég is benyújtotta követeléseiket az alvállalkozókkal szemben hibás/nem megfelelő teljesítésre hivatkozva. A perek jelenleg is folynak országszerte: van, amelyik már két éve tart.

A visszatartott alvállalkozói díjak összege a kalkulációk szerint az 1 milliárd forintot is meghaladhatja. Ezt az összeget a cég vitatja.

Az erről szóló cikkünk 2022. november 30-án jelent meg, egy nappal később, december elsején pedig elindult a cég végelszámolására vonatkozó eljárás, amely idén tavasszal felszámolássá alakult.

Arra, hogy a céget megszüntetik, már cikkünk írásakor voltak jelek: az eredeti tulajdonosok ugyanis – látszólag potom pénzért – eladták a 2,9 milliárd forintos forgalmat bonyolító vállalkozást, amit ezután nem sokkal egy jól ismert budapesti cégtemetőbe, az Aranyeső utca 8. szám alá jegyeztek be. Az Octopus Invest ellen addigra 7 végrehajtás is indult, állami közbeszerzéseken pedig 2025-ig nem indulhatott volna, ugyanis kizárták hamis adatszolgáltatás miatt.

A cég maga kérte a felszámolását

Ezután idén nyár végén írtunk arról, hogy felszámolási eljárás indult a Fidesz-közelinek tartott B Build & Trade Kft. ellen. A cég több közpénzes beruházásban volt érdekelt, amelyek elakadtak a kft. likviditási gondjai miatt. Az egyik a Pogányban épülő 4 csillag superior besorolású Relax Hotel, amelyre 3,9 milliárd forint támogatást adott az állam. Az alvállalkozók jelentős része itt sem lett kifizetve, ők csak a felszámolási eljárás során juthatnak esetleg pénzhez.

A vállalkozás környezetéből lapunkhoz eljutó információk szerint a céggel kapcsolatos gondok két olyan beruházásnál kezdődtek 2021-ben, ahol a B Build sem kapta meg a neki járó összegeket (több száz millió forintot). Állítólag a társaság korábban mindenkinek hitelezett, minden számlát időben kiegyenlített, a kieső bevételek miatt azonban erre az elmúlt egy évben már nem volt módja. Sőt, likviditási gondjai keletkeztek.

A Covid-járvány, az orosz-ukrán háború és a magas infláció csak tetézték a bajt, mivel minden költség jelentősen megnövekedett, amelyeket viszont egyik beruházásnál sem kompenzáltak a beruházók. Az építkezések ezért forráshiány miatt csúszni kezdtek, a vállalkozás pedig sodródott az anyagi csőd felé. Végül, amikor már a béreket sem tudták kifizetni, a cég maga kérte a felszámolási eljárás megindítását.

Erővel vették vissza az építési területet

Végül 2023 szeptember elején adtunk hírt a Buda Híd Kft. viselt dolgairól. A cég Császár községben és Ramocsaházán sem fejezte be a rábízott munkákat, azaz a bölcsőde és a kultúrház építését. Császár önkormányzata sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett, Érden pedig odáig fajult a helyzet, hogy erővel vették vissza az építési területet a kft.-től, miután az többször felszólításra sem adta vissza a félkész létesítményt az önkormányzatnak.

A Buda Híd Kft. 2022 márciusa óta a kemecsei polgármester fiáé, Lipők Zoltáné. A tulajdonosváltás után a cég székhelye átkerült egy budapesti céghelyszolgáltatóhoz, a Damjanich János utca 2.-be, a fióktelepeket pedig bezárták. A kft. tavaly már nem nyert közbeszerzéseket, és a 248 milliós forgalom mellett 92 milliós forintos veszteséggel zárták az évet. A cég ellen 11 végrehajtás indult tavaly október óta, ebből 3 jelenleg is hatályos.

Ahogy a két másik cég esetében, a Buda Hídnál is várható volt, hogy felszámolás alá kerül. Ez az Opten cégadatbázisa szerint 2023 október végén meg is történt.

Forráshiány és korrupció

„Nagyon sok olyan jelzést kapok, hogy nem csak a helyi csókos kismenők, hanem a nagy oligarchák cégei is bajban vannak, és nem fizetnek az alvállalkozóknak” – mondta a jelenséggel kapcsolatban Hadházy Ákos.

A független parlamenti képviselő szerint első ránézésre az EU-s források blokkolása és a megemelkedett építőipari árak állnak a háttérben, de a jelenség mögött ott húzódik a mélyen beivódott korrupciós rendszer is.

Az Átlátszó még nyáron forgatott az épülő kemecsei bölcsődénél

„Leginkább azért, mert egyrészt ha nem lopna szét mindent a Fidesz, nem függesztették volna fel a forrásokat. Másrészt normális országban ezek a beruházások már régen elkészülhettek volna az áremelkedések előtt. Csakhogy egy-egy fideszes képviselő körzetében a képviselők határozhatták meg, hogy kinek kell nyerni. Az adott cégnek azonban sokszor nem volt elég kapacitása ahhoz, hogy egyszerre felvonuljon minden települési beruházásnál. Meg hát a megbuherált közbeszerzések »lepapírozása« is időbe telik” – fogalmazott képviselő.

Hozzátette, „ha nem jöttek volna a válságok, nem lett volna ebből baj, csakhogy a megemelkedett árak miatt az eredeti árajánlatból már nem hogy a szokásos 30 százalékos »alkotmányos költség« nem jött ki, de az építkezést sem lehetett befejezni. Az újratervezések újabb csúszásokat és újabb áremelkedéseket hoztak – és a jelek szerint csókos cégek csődhullámát is.”

Katus Eszter

A nyitókép illusztráció. Átlátszó-montázs/Pixabay.com

Megosztás