közbeszerzés

Tíz milliárddal drágábban újíthatják fel a Heim Pál gyermekkórházat Mészárosék

Két rutinos pályázó nyerte a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet felújítására kiírt tendert. A közbeszerzésen ezúttal közösen induló cégek már jól ismertek a piacon: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Szeivolt-család Épkar Zrt.-je lett a befutó. Még úgy is ők nyertek, hogy a becsült összegnél 10 milliárd forinttal drágábban vállalták a munkát. 

A „Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet fejlesztés I. ütem: „B” épület: új gyermeksürgősségi baleseti sebészeti és fekvőbeteg ellátó tömb építése” tárgyú beruházás generálkivitelezői feladataira írt ki közbeszerzési eljárást a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet áprilisban. A jelentkezőknek egy hónapjuk volt, hogy beadják ajánlataikat. Három cég pályázott, a nyertesek nevét most tették közzé az uniós közbeszerzési értesítőben.

A ZÁÉV Építőipari Zrt. és az Épkar Zrt. a tervezettnél drágábban: 21 milliárd forint helyett 31 milliárdért végezheti el a munkát.

A kettős a SWIETELSKY Magyarország Kft.-t és a Laterex Építő Zrt.-t utasította maga mögé a versenyeljárás során. Ők még drágábban vállalták volna a feladatot: a Swietelsky nettó 32,2 milliárd forintos, a Laterex nettó 33,5 milliárdos ajánlatot tett. A projekt európai uniós alapokból finanszírozott (EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001).

A nyertesek feladata lesz a „Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (Gyermekkórház) fejlesztés I. ütem: „B” épület: új gyermeksürgősségi baleseti sebészeti és fekvőbeteg ellátó tömb építése” tárgyú beruházás generálkivitelezői feladatainak ellátása. „A kivitelezés a Gyermekkórház és a környező városrész folyamatos rendeltetésszerű működésének biztosítása mellett, az épületre és a környezetre és a városrészre vonatkozó munkaszervezési, műszaki ütemezési előírások betartásával valósítandó meg” olvasható a dokumentumban.

A felújítási beruházás alapparaméterei a következők:

  • pince, földszint, 7 emelet (tetőszinttel együtt): összesen 9 db használati szintű, új építésű egészségügyi ellátást szolgáló épület minden szakágra kiterjedő, rendeltetésszerű használatra alkalmas megépítése összesen 20 694 m² összes bruttó szintterülettel, összesen 16 731 m² nettó hasznos alapterülettel.

Az alagsorban kiszolgáló műszaki területek, gépészeti és villamossági központok létesülnek, a földszinten SBO és Trauma osztály lesz, CT, MRI, röntgen vizsgálókkal, elkülönítőkkel és kórtermekkel. Az első emeleten 8 db műtőt, valamint fekvőbeteg osztályokot építenek összesen 124 ággyal. A további szinteken: „2. em.: intenzív terápiás, 3. em.: traumatológiai, 4. emelet: sebészeti, 5. em.: fül- orr- gégészeti, 6. em.: urológiai osztályok. 6. emeleten központi sterilizáló, 7. emeleten lépcsőházi tetőkijárat építendő”.

A 7. emeleti tetőszinten Heliport (mentőhelikopter leszálló) is lesz komplett rámparendszerrel együtt 572,93 m² bruttó alapterülettel.

Az új épületet zártsorúan össze kell építeni és össze kell nyitni a meglévő „A” épülettel. A teljesítés véghatárideje a munkaterület átadásától számított 21 hónap.

A Heim Pál mellett több másik kórház is megújul. Az erről szóló határozat októberben jelent meg a Magyar Közlönyben. Akkor a Portfolio.hu azt írta, a kórházfelújítási program második üteméhez összesen 14,805 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre.

Van mit a tejbe aprítani

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV gyakran kap nagy összegű állami megbízásokat. Ők építhetik fel például nettó 5,4 milliárd forintért a szekszárdi interaktív könyvtárat és levéltárat, de a zrt. többek között részt vett a Magyar Építővel közösen a Puskás Aréna környékének fejlesztésében és a Közszolgálati Egyetem műemléképületének átépítésében is.

Szintén érintettek a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya építésében, emellett a Magyar Építő Zrt.-vel közösen az atlétikai stadionra kiírt 150 milliárdos közbeszerzést is ők nyerték el. Sőt, a 35 milliárd forintra drágult új Néprajzi Múzeum építésében is érdekeltek szintén a Magyar Építő Zrt.-vel együtt. Legutóbb a kaposvári 120 szobás, négycsillagos szálloda kapcsán írtunk róluk:

Mészárosék tizenöt évre kibérelték, majd közpénzből megépíthetik a superior hotelt | atlatszo.hu

A napokban felkerült az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára a döntésről szóló dokumentum, így már tudható, ki fogja megépíteni Kaposváron a régóta beharangozott 120 szobás, négycsillagos szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV. A cég nettó 12,9 milliárd forintért végezheti el a munkát. A dolog pikantériája, hogy az már korábban kiderült, ki fogja üzemeltetni a szállodát: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc. A beruházást az állam állja.

A ZÁÉV értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 72,9 milliárd forint volt, a nyereség 6,7 milliárdot tett ki, míg tavaly 52,7 milliárdos forgalom mellett 7,1 milliárdos adózott eredményt értek el.

Az Építő- és épületkarbantartó Zrt.-t (Épkar) sem kell azonban félteni. A cég szintén gyakran felbukkan a tendernyertesek között, néha éppen a ZÁÉV mellett. A zrt. többek között részt vett a Puskás Aréna kivitelezési munkálataiban, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális sportcsarnokának tervezési és kivitelezési munkáiból is részt vállalt. Emellett a dubaji világkiállításra készülő magyar pavilont a WHB Zrt.-vel alapított közösen alapított cégük építhette összesen 10,6 milliárdért. Szintén ők újíthatják fel a Diósgyőri várat nettó 12 milliárd forintért egy másik céggel közösen.

Közel 8 milliárd forintért építhet sportcsarnokot Rákosmentén a ZÁÉV és az Épkar | atlatszo.hu

A két vállalkozás közösen nyerte el a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális csarnok tervezésére és kivitelezésére kiírt tenderét. A beruházás keretében a két cég egy multifunkciós sportcsarnokot épít meg mászófallal, valamint a közvetlenül hozzá kapcsolódó csapatöltözőkkel, raktárral, sportszertárakkal, továbbá kialakít egy fitnesz-zónát. A háromszintes csarnoképület tervezett hasznos alapterülete mintegy 7 727 négyzetméter lesz.

A jelenleg 181 főt foglalkoztató zrt.-nek 2016-ban 3,8 milliárdos éves forgalma volt, majd ez először 16 milliárdra, aztán 25,5 millárdra nőtt. 2019-ben ugyan csökkent kicsit a nettó árbevételük, 19,7 milliárdra, de az adózott eredményük még így is 2,8 millárd forintra rúgott. Tavaly 24,4 milliárdos forgalom mellett 3 milliárd forintos adózott eredményt értek el.

A cég tulajdonosa a SZEIVOLT Holding Vagyonkezelő Kft., ami a Szeivolt-család tulajdonában van. Az Épkar Zrt. többségi részvényesének, Szeivolt Istvánnak a fiáról, ifjabb Szeivolt Istvánról a Heti Válasz korábban azt írta, hogy feleségével Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is ott voltak.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet infektológiai osztályának felújítás alatt lévő épülete az egészségügyi intézmény fővárosi Üllői úti telephelyén 2020. október 2-án (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

 

Megosztás