Elátkozott építőipar

Megszüntetik az alvállalkozóival pereskedő, Orbán Áronnal hírbe hozott céget

November 30-án jelent meg cikkünk az Octopus Invest Kft.-ről, amely állami beruházásokat akasztott meg, és amely perek tucatjait folytatja az alvállalkozóival, akik állítják, nem fizették ki őket. Egy nappal később, december elsején pedig elindult a cég végelszámolására vonatkozó eljárás. Annak, hogy ez bekövetkezik, már voltak jelei. Mindeközben az alvállalkozók által emlegett Orbán Áron hivatalosan is szerepet vállalt két cégben, így már nemcsak szóbeszéd alapján, de cégszerűen is köthető az Octopus volt tulajdonosi köréhez.

Ahogy azt megírtuk: országszerte több városban is feljelentették alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért szerződött összegeket különböző állami beruházásokon. Egyes alvállalkozók elmondása szerint a cég először kormányközeli kapcsolataival biztatta, majd később fenyegette őket. Kezdetben fizetett is a megrendelt munkák után, de aztán pótmunkákra, újabb feladatokra kérte fel őket, de ezekért már nem fizetett, és szerintük a saját munkájuk előfinanszírozására kényszerítette őket.

Amikor az alvállalkozók jogi lépéseket tettek, hogy megkapják számláik ellenértékét, hibás teljesítésre, szerződésszegésre, és hasonló okokra hivatkozva az Octopus elutasította őket. Majd ezzel párhzamosan ők is benyújtották követeléseiket az alvállalkozókkal szemben hibás/nem megfelelő teljesítésre hivatkozva. A perek jelenleg is folynak országszerte, van, amelyik már két éve tart.

A visszatartott vállalkozói díjak összege a kalkulációk szerint az 1 milliárd forintot is meghaladhatja. Ezt az összeget a cég vitatja.

Második cikkünk megjelenése előtt megkerestünk a volt és jelenlegi cégvezetőket, valamint Orbán Áront is, akiről nemcsak az alvállakozók állították, hogy kapcsolatban áll az Octopus tulajdonosi körével, de egy érintett építkezésen Pécsett biztosan meg is jelent. A cégnyilvántartásban található elérhetőségeikre küldött levelekre az érintettek nem reagáltak, de cikkünk megjelenését követően volt, aki jogi lépéseket és pert helyezett kilátásba. Hivatalos helyreigazítási kérelem azonban a mai napig nem érkezett szerkesztőségünkbe.

„Elnyomnak, mint egy csikket” – a miniszterelnök rokonságát emlegetik állami beruházásokon kisemmizett alvállalkozók | atlatszo.hu

Pár hete megírtuk, hogy Tatabányán feljelentették az alvállalkozói, Pécsett pedig szerződést bontott a megrendelője a tendernyertes építőcéggel, az Octopus Invest Kft.-vel. Cikkünk megjelenését követően özönleni kezdtek az alvállalkozók panaszai: kiderült, hogy még számos más állami beruházás és alvállalkozó építőipari cég érintett.

Az Octopus tulajdonosa, Fekete Árpád Norbert a cikk publikálása után többek között azt írta nekünk:

„A cikkben érintett időszakban (hozzávetőleg három évben) az ügyvezetést, mint vezető tisztséget Szabó Ádám töltötte be és látta el érdemben. A vonatkozó jogszabályok alapján az ügyvezető felelősségi köre minden intézkedéssorozatra és döntéshozatalra egyaránt kiterjed, ezért javasoljuk, hogy a felmerülő kérdésekben nevezett felelős személyt szíveskedjenek felkeresni, ha még nem tették volna meg.”

Hozzátette, „egyeztetve a korábbi tulajdonosokkal tájékoztatjuk Önt, hogy Szabó Ádám által szándékosan visszatartott ill. elhallgatott információkra, továbbá a megmásított információk valótlan voltára hamarosan fény derítünk (…)”. Hangsúlyozták továbbá, hogy az írásunk „közérdeklődésre abszolút számot nem tartó” – aminek ellentmond, hogy az érintett beruházások mind közpénzesek voltak, a cikkünket pedig rengetegen olvasták.

Az Octopus Invest korábbi tulajdonosa, Németh Zsuzsa (pöttyös felsőben) és a cég akkori ügyvezetője, Szabó Ádám (a kép jobb oldalán) a tatabányai építkezésen 2022 júniusában. Fotó: Facebook

Pécsett egyébként január 17-én volt egy bírósági tárgyalás az ügyben, ahol szerettünk volna személyesen találkozni az Octopus képviselőjével. A kft.-től azonban senki nem jött el, a per emiatt jelenleg szünetel.

Orbán Áron közben az ügyvezetője lett a Multi Shoot Zrt.-nek, a Circle of Devils Kft.-nek pedig a tulajdonosa is. Mindez azért érdekes, mert előbbi résztulajdonosa a Bank Biztonság és Bizalom Zrt.-nek, amelynek volt igazgatósági tagja Járási Tamás. Járási emellett tulajdonosa az Embarcadero Development-nek, amelynek szintén a Multi Shoot Zrt. a tulajdonosa.

Járási jelenleg két olyan cégben is érintett, amelyben Sipos Péter, Orbán Áron állítólagos rokona is, illetve további két olyan cégben, ahol Némethék (az Octopus korábbi tulajdonosai) a tulajdonosok. Vagyis Orbán Viktor miniszterelnök fivére már céges kapcsolódási pontokon is köthető az ügyhöz, nem csak az alvállalkozók elmondása alapján.

Orbán Áron már céges kapcsolódási pontokon keresztül is köthető az Octopus Invest korábbi tulajdonosi köréhez. A cégadatok az Opten Kft. szolgáltatta. A kép kattintással nagyítható.

A cég végelszámolása kapcsán ismét megkerestük a Octopus tulajdonosát, Fekete Árpád Norbertet, hogy megtudjuk,

  • miért szünteti meg a kft.-t,
  • mi lesz a megkezdett állami beruházásokkal, amelyeknél még élő szerződésük van,
  • illetve, hogy hogyan sikerült neki és a Sunstrike Hungary-nak mindössze 15 millió forintért (ami a törzstőkével volt egyenlő) megvenni a tavaly 2,9 milliárd forintos forgalmat bonyolító céget.

Az is megkérdeztük, hogy miért nem jelent meg az Octopus képviselője a pécsi tárgyaláson. Cikkünk megjelenéséig a cég tulajdonosa nem válaszolt. Szintén nem reagált megkeresésünkre a miniszterelnök fivére, Orbán Áron.

Elakadt állami beruházások

Érdeklődtünk az Építési és Beruházási Minisztériumnál (mint a BMSK jogutódjánál) is, hogy mi a helyzet a csornai és a mosonmagyaróvári tanuszoda építésével, azonban Lázár János minisztériuma közadatigénylésünkre – jogsértő módon – egyáltalán nem reagált. Mindkét helyszínen az Octopus Invest volt a kivitelező.

A csornai tanuszoda és az úszást tiltó tábla. Forrás: Facebook/InfoRábaköz

A csornai beruházásról cikkünk nyomán az InfoRábaköz írt decemberben, majd év elején, amikor is valaki felszerelt egy „Úszni, fürödni tilos” táblát az építkezés kerítésére, majd a felvonulási épületként használt konténereket is elvitték.

Nagy István, a térség országgyűlési képviselője a mosonmagyaróvári tanuszodáról pedig azt nyilatkozta a Mosonmagyaróvár TV-nek, hogy nem volt elegendő a rendelkezésre álló összeg, ezért csúsznak a munkálatok. A kivitelezőket a fideszes politikus nem említette. A befejezést 2023 szeptemberére ígérik.

A kormány egyébként 2022 októberében többletforrásokat biztosított mindkét beruházáshoz: a mosonmagyaróvári tanuszoda építésére 1,1 milliárd forint helyett 1,4 milliárdot, a csornai tanuszoda építésére pedig 1,2 milliárd helyett 1,5 milliárd forintot szánnak.

A váci bölcsődéről nem tudni újabb fejleményeket, mivel e-mailünkre a váci önkormányzat cikkünk megjelenéséig nem reagált. Szintén nem kaptunk választ a balatonfüredi önkormányzattól, ahol az Octopus a Brázay Étterem építéséért felel a Falcon Globallal együtt.

A váci bölcsőde. Fotó: Facebook

Kosztkáné Rokolya Bernadett, Piliscsév polgármestere viszont kérdésünkre elmondta, a Piliscsév Általános Iskola energetikai felújítása jelenleg 50 százalékon áll, a 3. részszámlát (27,2 millió forintos összeggel) tavaly novemberben kiegyenlítették. Miután értesültek a kivitelező Octopus végelszámolásáról, a jogászok elkezdték vizsgálni a vállalkozói szerződés hatályosságát és érvényességét.

Csendben megszüntetik

Az Octopus Invest mindenesetre jogutód nélkül megszűnik, a végelszámolás kezdetét február 2-án bejegyezték. Azt, hogy a kft.-re ez a sors vár, már előző két cikkünkben megjósoltuk, miután kezdésként a céget egy jól ismert budapesti cégtemetőbe, az Aranyeső utca 8. szám alá jegyezték be (igaz, innen később továbbvitték).

A cég ellen az Opten adatbázisa szerint eddig 7 végrehajtás indult, állami közbeszerzéseken pedig 2025-ig nem indulhatott volna. A kft. tényleges pénzügyi helyzete azonban csak a 2022-es éves beszámolóból derül majd ki. 2021-ben a cég éves forgalma mindenesetre 2,9 milliárd forint, míg a nyeresége 109 millió forint volt.

Katus Eszter

Frissítés (2023.02.10.) Cikkünk megjelenését követően érkezett meg a váci önkormányzat válasza, amely szerint a váci Bauer utcában épülő bölcsőde korábbi kivitelezője (OCTOPUS Kft.) levonult a helyszínről, és az önkormányzat a beruházás befejezésére nyílt közbeszerzési pályázatot hirdetett, amely folyamatban van.

Nyitókép: A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Részlet a végelszámolás elindításáról szóló alapítói határozatból. Forrás: e-ugyintezes.birosag.hu

Megosztás