Cikkek

Mészáros Lőrincé lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság a népszavazásbalhé szívcsakrájában

Mészáros Lőrinc és felesége február elején szerezte meg a több ezer hektáron gazdálkodó egykori Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban tulajdonos Talentis Zrt.-t. A Zsámbéki-medencében található községben a kedélyeket egyelőre más balhék borzolják: a polgármesterhez köthető ügyek miatt elképzelhető, hogy feloszlik a helyi képviselőtestület. Az utolsó csepp volt a pohárban a polgármester felesége primadonna-szerepével zajlott minapi botrány a Nemzeti Választási Irodánál.

 

banner2_mozgo_2

 

Miért épp Herceghalom? – találgatja két napja a fél ország arra utalva, vajon hogyan csöppent a takaros és módos, de nem különösebben izgalmas település hírében álló község első embere a Nemzeti Választási irodánál történt balhéba. Erdősi László (független) polgármester felesége volt az, akit az FTC biztonsági cégével kapcsolatba hozható kopasz, kigyúrt fiatal férfiak kísértek az NVI épületébe, hogy kísérője útján pár pillanattal beelőzze az MSZP népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárvatartás ügyében.

A kérdésre – hogy miért épp Herceghalom keveredett a politikatörténet sötét lapjaira kívánkozó esetbe – cáfolhatatlan magyarázatot nem kaptunk ugyan kutakodásunk során, az azonban bizonyos: különleges dolgok történnek az utóbbi időben a Pest megyei községben.

Fidesz-közelből még fidesz-közelebbre

A település mindeddig leginkább a helyi „állami” gazdaságról ismert – amelyet ugyan ma is így emlegetnek sokan, pedig már a nevében sem állami: a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (HKG, jelenlegi nevén Agrosystem) a piszkos tizenkettőnek titulált gazdaságok között került Fidesz-közelbe az első Orbán-kormány idején.

Az akkori ügyletet főképp Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdoshoz, a Mammut-bevásárlóközpont fejlesztőjéhez szokás kötni, alighanem azért, mert ő álmodta meg a területre az úgynevezett Talentis-programot. A HKG-ban ugyanakkor már 1999-ben felbukkant igazgatósági tagként a felcsúti Flier János, akit töretlenül Mészáros Lőrinc egyik gazdasági „követeként” szokás emlegetni az Észak-Dunántúli régióban, a vezérigazgató pedig az Orbán-családdal utóbb ingatlanüzleteket kötő Bodnár Sándor lett.

Fontosabb cikkeink Mészárosékról, Flierékről

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Orbánisztán: csónakázótó is lesz Felcsúton

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Mágnások a G-nap után – Mészáros, Vajna, Szemerey, Spéder és Garancsi az oligarchatározóban

A magyar szílicium-völgyként emlegetett Talentis-elgondolásról pedig a Figyelő 2011-ben írta, hogy egyelőre nem tűnik többnek elegáns ingatlanfejlesztésnél, s ennél sokkal több jelenleg sem tűnik föl a program honlapján ismertetett megvalósult projektek alapján.

Többszöri cégátalakulások után 2013-tól a Talentis Group Zrt. lett az Agrosystem minősített többségi tulajdonosa. A Talentis egészen a közelmúltig az immár dubaji lakcímen élő Kenyeresé volt, a cégiratok szerint február 9.-én vette át a céget Mészáros és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix. A Mészáros-házaspár 50-50 százalékos részvényesek lettek.

 

 

Az ügylettel közvetlenül megszerzett Talentis sem rossz üzlet – 2014-ben saját tőkéje 1,8 milliárd forintot tett ki, eredménye csaknem 900 millió volt -, a Talentis-tulajdonú HKG/Agrosystem pedig legalább ilyen ígéretesnek tűnik: árbevétele és saját tőkéje is meghaladta az egymilliárd forintot, nyeresége 233 milliót tett ki. Területalapú támogatás címén tavaly 154 millió forintot kasszírozott a gazdaság, ami 2200 hektár termőföld-birtokot feltételez.

A privatizáció idején nem kapta meg a HKG az állami földek tulajdonjogát, „csak” azok 50 éves bérletét, igaz, az akkori hírek 4 ezer hektárról szóltak. Az ötvenéves bérletből még hátralevő idő azt jelenti, hogy ezek a bérelt földek hosszú időre gyakorlatilag Mészáros-birtokká váltak.

Áll a bál Herceghalmon

A tulajdonosváltozás alighanem érdekli majd Herceghalom közéleti szempontból aktív lakóit, a HKG ugyanis – a Tesco után – a második legfontosabb gazdasági szereplő a településen.

A helyi képviselők (négy fideszes és két független) azonban jelenleg inkább azzal vannak elfoglalva, hogy kezdeményezzék-e a testület feloszlatását, esetleg a polgármestert bírják lemondásra – a rendkívüli ülést szerda estére hívták össze. Információink szerint Erdősi nem ment el a rendezvényre, ezért érdemi határozat nem született, a testület azonban elhatárolódott tőle.

Nagy volt a felzúdulás már akkor is, amikor kiderült, Erdősi László 3,5 millió forintot utaltatott magának az önkormányzat kasszájából szabadságmegváltás címén – a NVI-botrány csak olaj volt a tűzre ezek után. Úgy tudni, a képviselőtestület éppen hétfőn döntött arról, hogy a pénzt a polgármesternek vissza kell fizetnie – ezt azonban Erdősi nem erősítette meg kérdésünkre (levelünket válasz nélkül hagyta egyelőre). A község honlapjára pedig még nem kerültek föl a hétfői ülés jegyzőkönyvei.

Erdősi elméletben nincsen jóban a Fidesszel. 2010-ben még a párt támogatásával lett polgármester, a viszony információink szerint akkor romlott meg, amikor a településvezető nem tett eleget egy háttéralkunak, miszerint a ciklus közben fokozatosan háttérbe vonul alpolgármestere javára.

A 2014-es önkormányzati választásokon már független színekben indult és nyert – beelőzve fideszes versenytársát is. Akadnak ugyanakkor a településen, akik úgy értelmezik a mostani felpezsdült hangulatot és a friss változásokat, hogy az egyébként nagy focirajongó hírében álló Erdősi éppenséggel egykori pártja rokonszenvének visszaszerzését is remélhette attól, hogy családja részt vesz egy olyan akcióban, amely blokkolja a Fidesz számára kockázatos kimenetelű népszavazást.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás