közpénzherdálás

Elszámoltat a főváros – egymilliárdos hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség a Csillaghegyi strand felújítása kapcsán

Karácsony Gergely főpolgármester október végén jelentette be, hogy feljelentésük nyomán rendőrségi nyomozás indult a Csillaghegyi strand 2017-es fejlesztésével kapcsolatban. Az Átlátszó birtokába került ez a feljelentés, aminek alapján a rendőrség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozni kezdett. A dokumentum alaposan részletezi a projekt körüli anomáliákat, a strandot kezelő fővárosi fürdőcég akkori vezetője szerint viszont Karácsony hazudik, a beruházással minden rendben volt. A kivitelezést végző Kalotherm Zrt.-t hiába próbáltuk reagáltatni: a 2020 novembere óta felszámolás alatt álló cég e-mail címe nem működik.

A beruházás idején a Fidesszel jó kapcsolatban lévő Tarlós István volt a főpolgármester, a Csillaghegyi strandot működtető fővárosi tulajdonú fürdőcég, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója pedig Szőke László volt. Szőkét 2020 elején váltotta le a 2019-ben megválasztott új főpolgármester, Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy a BGYH a választások környékén kiírt egy közpénzpazarló közbeszerzést. De kezdjük az elején.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő BGYH 2016 szeptemberében közbeszerzést írt ki az Árpád Forrásfürdő közismert nevén Csillaghegyi strand fejlesztésére. A nyílt tendert három ajánlattevő közül a Kalotherm Zrt. nyerte nettó 3,1 milliárd forintos árajánlattal, a BGYH 2016 decemberében kötött vele szerződést. A Kalotherm tulajdonosa akkor Szabó Lajos, a BGYH vezére Szőke László, a főpolgármester pedig a Fidesz-közeli Tarlós István volt.

A 2019-es választáson Tarlóst legyőzte az ellenzék jelöltje, Karácsony Gergely, az új városvezetés bizalma pedig hamar megingott a BGYH-t 2010 óta eredményesen vezető Szőkében. Kiderült ugyanis, hogy a rábízott fővárosi fürdőcég az önkormányzati választás környékén (a felhívást 2019. október 10-én adták fel, és két nappal a voksolás után, október 15-én jelent meg a közbeszerzési értesítőben) kiírt egy 200 milliós médiatendert, amit nonszensz módon a legdrágább ajánlat nyert volna. Emiatt 2019 végén a tendert a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, 2020 elején pedig a Főváros menesztette Szőkét.

Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester 2021. október 29-én jelentette be a Facebook-oldalán, hogy feljelentésük nyomán rendőrségi nyomozás indult a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő kialakítása miatt. A bejegyzéshez mellékelt rendőrségi irat szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak, Karácsony pedig megosztott néhány részletet: haveri vállalkozás végzett felújítási munkálatokat sokkal több pénzért, mint amennyi a szerződésben szerepelt, olyan alvállalkozókat fizettek ki, akik végül nem végeztek munkát”.

Bő 1 milliárdos kár érhette a BGYH-t

Az Átlátszó birtokába került a feljelentés, amit a Szőke tavalyi leváltása óta Szűts Ildikó vezetőségével működő BGYH tett a Csillaghegyi strand 2017-es fejlesztése ügyében. A feljelentést folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének és jelentős értékre elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt tette a BGYH a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) ismeretlen tettes ellen.

A 34 oldalas dokumentumban azonban szerepelnek nevek, többek között Szőke Lászlóé is, hiszen a kérdéses időszakban ő volt a BGYH vezére. Szőke egyébként Karácsony Gergely rendőrségi nyomozásról szóló bejelentése után a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott nagyinterjúban bizonygatta, hogy Karácsony hazudik, a fürdőfejlesztéssel minden rendben volt.

A BGYH jelenlegi vezetése azonban másként gondolja. A nyomozás alapjául szolgáló feljelentés szerint ugyanis

a fővárosi fürdőcéget összesen legkevesebb 1,1 milliárd forint kár érte a beruházással összefüggésben.

Az összeg több tételből tevődik össze, és már külön-külön is minimum érdekes mindegyik. A nagyon alapos átvizsgálás alapján készült feljelentés szerint ugyanis a projektnél minden volt, ami csak egy nagy közpénzes projektnél előfordulhat: áremelkedés, kötbér-elengedés, duplának tűnő kifizetések, alvállalkozókkal trükközések, eltűnt csempék, hiányos papírok.

Fakivágásos előzmények

A fővárosi fürdőcég 2016 decemberében kötött szerződést a Kalotherm Zrt.-vel, majd 2017. január 26-án Tarlós István akkori főpolgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője és Szőke László, a BGYH akkori vezérigazgatója lerakta a 3,1 milliárdos beruházás alapkövét. Egy hónappal később, 2017. február végén elmentünk a helyszínre megnézni, hogy halad a beruházás. Azt láttuk, hogy az ünnepélyes keretek között, kamerák előtt lerakott alapkő mellett már csak egy szék van. Az építkezés akkor még nem kezdődött el, viszont az előkészületei már zajlottak: kivágtak egy csomó fát.

Látogatásunk előtt közadatigénylésben kértük ki a BGYH-tól a Kalothermmel kötött szerződést és a fürdőkomplexum terveit. Videóriportunk után néhány nappal megkaptuk a BGYH-tól a beruházással kapcsolatos dokumentumokat, melyekben 246 fa kivágásáról volt szó, és ezt közzé is tettük a videóval együtt.

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon | atlatszo.hu

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

Cikkünk megjelenése után a területileg illetékes Óbuda-Békásmegyer önkormányzat akkori sajtófőnöke felháborodott levélben közölte, hogy nem 246 fát vágnak ki a fürdőkomplexum miatt, hanem csupán 124-et. Ugyanis bár az önkormányzat adta ki a 246 fa kivágásával számoló építési engedélyt, ezt a mennyiséget az építtető önként lecsökkentette.

Már a közbeszerzés is vitás volt

Ahogy azt 2017-ben megírtuk, a Kalotherm viszonylag simán nyerte el a Csillaghegyi strand fejlesztésére vonatkozó közbeszerzést: rajta kívül ajánlatot tett még a West Hungária Bau (WHB) Kft. és a ZÁÉV Zrt. is, de mindkét céget hiánypótlásra szólította fel a BGYH. A dokumentáció szerint a WHB nem teljesítette ezt határidőben, ezért az ajánlata érvénytelen lett.

A ZÁÉV teljesítette ugyan a hiánypótlást, de így sem nyert, mert a Kalothermnél bő 400 millióval drágább, nettó 3,58 milliárd forintos ajánlatot tett. Ezután a ZÁÉV előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a BGYH-hoz arra hivatkozva, hogy a Kalotherm érvénytelen ajánlattal nyerte meg a tendert. Az Átlátszó megkeresésére a ZÁÉV azt közölte, hogy kérelmüket a BGYH két nappal később elutasította.

Menet közben megdrágult

A feljelentés szerint azonban a Kalotherm tendernyerésével nem volt minden rendben: a cég a munkát nettó 3,1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el, amiből 2,8 milliárd volt az alapprojekt ára, 50 millió az 1-es opciónak megjelölt napelemes rendszerre ajánlott ár és 245,8 millió volt a 2-es opcióként megjelölt gyermekparadicsom, szerkezetkész étterem és szaunavilág kialakításának ajánlati ára. Ez az utóbbi a feljelentés szerint 50 százalékkal olcsóbb volt, mint a többi pályázóé, és ez vezetett a Kalotherm győzelméhez a közbeszerzésen.

Viszont ahogy az nagyon gyakran előfordul közpénzes munkáknál a szerződést menet közben többször módosították, és végül jelentősen megnövekedett a projekt ára. Először csak a kötelező jogszabályi változásokat vezették át, másodszor kitolták a véghatáridőt, és kivették a harmadik részszámla kifizetésének feltételei közül a medencecsarnok átadását, a harmadik szerződésmódosítással pedig nettó 3,48 milliárd forintra emelték a projekt árát az építőipari drágulásra és munkaerőhiányra hivatkozva.

Munkaerőhiány miatt 366 millió forinttal drágul a csillaghegyi strandberuházás | atlatszo.hu

A rendkívüli piaci változások, alapanyag hiány bekövetkezése miatt a teljesítés jelentősen megdrágult.Az ajánlattétel időpontjában az élőmunkának munkaerőhiány miatt fellépő drasztikus emelkedése nem volt tervezhető. A felsorolt költségnövekedést okozó körülmények a szerződés aláírásakor nem voltak előreláthatóak.”

A feljelentés szerint ezzel a drágulással az alapprojekt és a 2-es opció ára is emelkedett, utóbbi pedig akkora összegre, amennyiért a közbeszerzésen a Kalotherm versenytársai is elvállalták volna. Vagyis vélhetően a Kalotherm ezt a pályázatában alulárazta, és ezzel nyert, majd utólag megemelték az összeget.

A BGYH feljelentése szerint 13,5 százalékkal drágult a projekt a szerződésmódosításokkal, és az áremelkedés nem került alátámasztásra semmilyen számítással. Az egyéb lentebb kifejtett kifizetésekkel együtt pedig összesen 22,6 százalékkal drágult a kivitelezés, amely így összesen 4,1 milliárd forintba került a BGYH-nak.

Duplán kifizetett munkák

A feltételezett bő 1 milliárdos kárértékből közel 328 millió forintot tesznek ki azok a munkák, amiket a feljelentés szerint a BGYH keresztközbeszerzések révén kétszer fizetett ki.

Az egyik ilyen kerete a CREO-TEAM Kft. által 2018 júniusában elnyert nettó 1,5 milliárd forintos tender, ami a BGYH kezelésében lévő fürdőkben végzendő felújítási és javítási feladatokra szólt. A feljelentés szerint azonban a cég a Csillaghegy Árpád Forrásfürdő területén a Kalothermmel párhuzamosan dolgozott, és beruházási feladatokat is végzett.

Például 239,6 millió forintért út-és parkolóépítést, ami teljesen azonosnak tűnik a Kalothermnek kifizetett végösszegben majdnem pont ekkora áron szereplő kertépítéssel. Ráadásul a BGYH-nál a CREO-TEAM Kft. számláin kívül semmilyen dokumentáció (pl. költségvetés, átadás-átvétel) nincs a cég ezen tevékenységéről, így nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy egyáltalán végzett-e bármilyen munkát.

A másik ilyen dupla munka a feljelentés szerint a Thermo Épgép Kft. által 2018 májusában elnyert, gépész javítási munkák és uszodagépészeti felújítási munkák elvégzésére szóló, nettó 200 millió forint keretösszegű tender keretében történt. A rendelkezésre álló iratok szerint ugyanis a Thermo Épgép a Kalothermmel és ugye a CREO-TEAM Kft.-vel is párhuzamosan szintén végzett beruházási feladatokat. A cégnek a feljelentés szerint 3,8 millió forintot fizettek ki olyan munkákra, amiket a Kalothermnek kellett volna elvégeznie, és ki is fizettek neki (is).

A CREO-TEAM Kft.-nek és a Thermo Épgép Kft.-nek adott megrendelések és teljesítésigazolások közös jellemzője, hogy azokat ugyanaz a személy írta alá: SZ.B. vezető munkavállaló, aki 2014-ben került a BGYH-hoz, előtte pedig a Kalothermnél dolgozott.

2019 áprilisában, amikor a fürdő már kész volt, de a Kalotherm még hibajavításokat végzett, a Thermo Épgép elnyerte a BGYH nettó 1,5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzését, amelynek tárgya gépész javítási munkák, uszodagépészeti és távvezeték karbantartási és felújítási munkák elvégzése volt.

Ehhez képest azonban a feljelentés szerint a Kalothermmel és a CREO-TEAM Kft-vel párhuzamosan beruházási munkákat is végzett, például kerti csapokat épített ki 1,3 millió forintért, de elvégzett és kiszámlázott olyan feladatokat is, amiket a Kalothermnek kellett volna jótállás keretében megcsinálnia. Az iratok szerint ebből a keretszerződésből minimum 8,7 millió forintot fizetett ki a BGYH a Thermo Épgépnek olyan munkákra, amiket a Kalothermnek is kifizetett.

A CREO-TEAM Kft. tulajdonosa a BGYH-s szerződések idején és azóta is Kapus József és Kapus Péter. A Thermo Épgép Kft. Ihász Ferenc és Orosz Zoltán birtokában volt akkoriban, és van jelenleg is. A két cég és tulajdonosaik között nincs a cégadatbázisban látható kapcsolat.

Hiányzó csempék és járólapok

Szintén a duplázó kategóriába sorolható az a tény, hogy a feljelentés szerint a BGYH 2018-ban 154 millió forintért rendelt csempéket és járólapokat a Cser-Fa Kft.-től, de a kapcsolódó dokumentumok (megrendelők, számlák és szállítólevelek) súlyosan hiányosak. Az például nem látszik bennük, hogy a cég pontosan mi alapján, kivel egyeztetve és milyen termékeket szállított, ha szállított egyáltalán.

Annyi mindenesetre kiderül belőlük, hogy bő 84 millió forint értékű terméket a Cser-Fa elvileg a Kalothermnek szállított le, holott annak a BGYH a Csillaghegyi fürdőfejlesztési projektben kifizette a csempézés-járólapozás anyagköltségét is.

A feljelentés szerint tehát a BGYH kétszer fizette ki a termékeket, ráadásul ismeretlen a második adag sorsa.

Felmerülhet a gyanú, hogy a második körös rendelés nem is került leszállításra, vagy ha igen, akkor a Kalothermhez ment, és ki tudja, mi lett vele. További három esetben, összesen 1,4 millió forint értékben pedig a Cser-Fa Kft. elvileg a CREO-TEAM Kft. részére szállította le a BGYH által megrendelt és kifizetett termékeket.

A Cser-Fa Kft. a beruházás idején Csorba Ferencné és Csorba Erika tulajdonában volt, utóbbi 2018 óta egyedül birtokolja a céget.

Elengedett kötbér

A BGYH feljelentésében feltételezett bő 1 milliárd forint kár további jelentős részét teszi ki az, hogy a Kalotherm 138 napos késéssel végzett a projekttel, ezért 381 millió forint késedelmi kötbért kellett volna fizetnie, ám a BGYH ezt nem érvényesítette. Ráadásul a fővárosi fürdőcégnél semmilyen irat nincs erről, tehát

nem tudni, hogy ki, mikor és miért döntött úgy, hogy nem kérik el a 381 milliós kötbért a Kalothermtől.

Van egyébként lehetőség kötbér-elengedésre nyomós, méltányolandó indokok fennállása esetén”, ám a BGYH-nál ilyeneket sem dokumentáltak. Viszont a feljelentés szerint a BGYH saját szabályzata szerint ekkora összegű kötbér elengedését engedélyeztetnie kellett volna a Budapest Városüzemeltetési Holding Zrt.-vel (BVH) mint a beruházást engedélyező szervvel, de ez sem történt meg.

A projekt tényleg sokat csúszott: Tarlós István ex-főpolgármester az alapkőletételen 2018 tavaszi átadást emlegetett,de végül csak 2018. október 31-én nyitották meg az Árpád Forrásfürdőt. Érdekesség, hogy Tarlós a megnyitón arról beszélt, hogy a beruházás értéke 3,9 milliárd forint volt  holott a közbeszerzési értesítőben áremelkedéssel együtt is csak 3,48 milliárd szerepel.

Tarlós István főpolgármester (j) és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója átvágja a nemzeti színű szalagot a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységének avatásán 2018. október 31-én (forrás: Mónus Márton/MTI)

Kicserélt alvállalkozók

A BGYH mostani feljelentése azonban nem csak a pénzügyi anomáliákkal foglalkozik. Az is olvasható benne, hogy a Kalotherm a 2019 elején benyújtott végszámlában 281,4 millió forint alvállalkozói teljesítést jelölt meg, és mellékelte hozzá az alvállalkozók nevét, valamint az általuk elvégzett munkák összegét.

Csakhogy a Kalotherm által megjelölt 49 alvállalkozóból 13 nem szerepelt az e-naplóban, tehát nem volt jogosult munkavégzésre, másrészt az általuk elvégzett munkák nem kerültek feltüntetésre.

Amikor a BGYH ezt jelezte a cégnek, a Kalotherm villámgyorsan küldött egy módosított listát, amin a 13 alvállalkozót kicserélte 14 másikra, a munkájuk értékét pedig pont ugyanannyiban, 46 061 128 forintban jelölte meg, mint korábban a 13-ét.

A feljelentés szerint nyilvánvaló, hogy a Kalotherm által benyújtott valamelyik alvállalkozói lista valótlan volt, hiszen az összegek megegyeztek, de ugyanazokat a munkákat nem végezhette el a 13 vagy 14 fős kör is. A BGYH nem törődött ezzel a furcsasággal akkor, átultalta a végszámla összegét benne a 46 milliós alvállalkozói díjjal a Kalothermnek.

Viszont ezután a Kalotherm elküldte a BGYH-nak a banki igazolást az alvállalkozók kifizetéséről, az ott megjelöltek pedig nem voltak azonosak a Kalotherm által leadott módosított listán szereplőkkel.

A feljelentés szerint 4 olyan alvállalkozó részére is történt kifizetés, aki nem szerepelt az e-naplóban, és a Kalotherm a BGYH jelzésére lecserélte a végszámlához csatolt alvállalkozói listán. De voltak olyanok is, akiket feltüntettek a listán, ám a részükre történő kifizetés igazolása nem történt meg.

A végszámla mellé bejelentett alvállalkozói teljesítések, illetve az utalások és a ténylegesen, igazoltan elvégzett munkák között nagyjából 12 millió forint eltérés van a BGYH feljelentése szerint.

Ennél is durvább, hogy bő 200 millió forint sorsa finoman szólva is kérdéses: a BGYH nyilvántartásai szerint

a Csillaghegyi strand felújítása során összesen 1,7 milliárdot fizettek ki alvállalkozóknak, de ebből 217 milliót olyanoknak, akik nem szerepeltek az e-naplóban, vagyis hivatalosan nem végeztek munkát, így pénzt sem kaphattak volna.

Felszámolás alatt a Kalotherm

Azt nem tudni, hogy mire jut a rendőrségi nyomozás a strandfelújítás kapcsán, de a kivitelező cég azt már valószínűleg nem éri meg. A Kalotherm Zrt. ellen ugyanis az Opten adatbázisa szerint 5 végrehajtási eljárás van folyamatban, és 2020 novembere óta felszámolás alatt áll.

A céget még kft.-ként alapító Szabó Lajos (az Árpád Forrásfürdő befejezése után nem sokkal) 2019 áprilisa óta már nem tulajdonos, a bíróság által kirendelt felszámoló, az Ariadné Válságkezelő Kft.-t pedig árulja a kalothermes járműveket és ingatlanokat.

Cikkünk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk a Kalothermnek a BGYH feljelentésével és a csillaghegyi strand felújításával kapcsolatban, de a cégadatbázisban megadott email-címéről nem elérhető” hibaüzenettel visszapattant a levelünk.

A Kalotherm rengeteg közpénzes megbízást nyert el az évek során, és a BGYH-nak is régi partnerei voltak: ők újították fel a Gellért, a Lukács, a Rudas és a Széchenyi gyógyfürdőt is. Árbevétele 2016-ban és 2017-ben nettó 4 milliárd forint körül volt, 2018-ban már 6,3 milliárd, 2019-ben azonban már csak 2,4 milliárd, 2020-ban pedig csupán 846 millió forint. A csökkenő bevételek meglátszottak az adózott eredményen is: 2016 és 2018 között a cég 30-40 millió forint nyereséget termelt, 2019-ben és 2020-ban viszont már 1-1 milliárd forint körüli veszteséget hozott össze.

Az, hogy valami baj van, 2020 őszén lett nyilvánvaló, amikor a Szeged-Csanádi Egyházmegye közölte, hogy a Kalotherm ami még 2019 tavaszán nyerte el a munkát nettó 1,7 milliárdos ajánlattal abbahagyta a szegedi dóm felújítását, és 2020. október 8-án levonult a munkaterületről. 2020 decemberében a kormányközeli Pesti Srácok arról írt, hogy Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő feljelentése nyomán emiatt a rendőrség csalás gyanújával nyomozást indított, de az ügy állásáról azóta nincs hír.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Élménymedence a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységében az avatás napján 2018. október 31-én (forrás: Mónus Márton/MTI)

Megosztás