közbeszerzés

2 milliárdért építenek kiállítást a Magyar Zene Házában, ami még kész sincs

A Városliget Zrt. tavaly augusztusban írt ki közbeszerzést a Magyar Zene Háza állandó kiállításának kivitelezésére. A tendert a Paár Attila résztulajdonában lévő Magyar Építő Zrt. nyerte nettó 2,1 milliárd forintos ajánlattal. Ez a cég végzi a Magyar Zene Háza kivitelezését is, de az épület még kész sincs, csak decemberben fogják átadni a tervek szerint. A nettó 17,5 milliárdos építési költség már 23 milliárdra drágult 2018 óta, és ehhez jön most még 2 a kiállításra.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az állami tulajdonú Városliget Zrt. 2017-ben írt ki közbeszerzést a budapesti Városligetben építendő Magyar Zene Háza generálkivitelezési munkálataira. A tendert 2018-ban három jelentkező közül a Magyar Építő Zrt. nyerte nettó 17,5 milliárd forintos ajánlattal. Ez az ár azonban először 19 milliárdra, majd 23 milliárdra drágult. Az épület terveinek ára szintén emelkedett az idők során: a japán Sou Fujimoto eredetileg nettó 740 millióért vállalta a feladatot, ám később nettó 1 milliárd forintra nőttek a tervezési költségek.

 

Több mint 18 milliárd forintért épül a Magyar Zene Háza a Városligetben

Erőszakkal eltávolított demonstrálók, egymásnak ellentmondó építési adatok, dupla kordon mögött, éjjel-nappal zajló munkavégzés megkezdődött a Ligetben a Magyar Zene Háza építése.

A Városliget Zrt. honlapja szerint a Magyar Zene Háza a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz, ahol kiállítások, koncertek és zenepedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket. A megnyitó azonban még odébb van: az intézmény honlapja szerint az épület egyelőre csak szerkezetkész állapotban van, a Városliget Zrt. weboldala szerint pedig 2021 végén lesz használható.

Van viszont már egy külön cég az intézmény működtetésére: a Városliget Zrt. ugyanis 2020. augusztusában létrehozta a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft.-t, amelynek ügyvezetője Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, egykori kormánybiztos.

2020. november 11-én a Városliget Zrt. és leánycége közbeszerzést írt ki a Magyar Zene Háza állandó kiállításának kivitelezésére. Csupán 14 napig, 2020. november 25-ig várták az ajánlatokat, mert a közbeszerzési eljárás nem nyílt, hanem gyorsított és tárgyalásos volt. Ezt azzal indokolták, hogy az épület kivitelezésének végső határideje 2021 decembere és addigra a kiállításnak is el kell készülnie.

Néhány napja jelent meg a tender eredménye:

A kiállítás kivitelezését a Magyar Építő Zrt. fogja elvégezni nettó 2,1 milliárd forintért. 

Ajánlatában alvállalkozónak jelölte meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.-t, és a New Edge Kft.-t, amely Benkóczy Péter és két kis cég tulajdonában van.

A leírás szerint a kiállítótér a Magyar Zene Házának -2. szintjén helyezkedik majd el és 1.000 négyzetméter lesz az alapterülete. A kivitelezési munkákba az építőmesteri és szakipari munkákon túl egyedi installációk gyártása, audiovizuális technika kialakítása, speciális hangrendszer megvalósítása, film- és videótartalmak gyártása, valamint további szakági munkák (épületautomatika, biztonságtechnika, erősáram, tűzjelző, világítástechnika, vízellátás-csatornázás, szellőzés-légtechnika, sprinkler) tartoznak.

Ez a cég sokadik állami megbízása

A Magyar Zene Házának építését nettó 23 milliárd forintért, a benne lévő kiállítás kivitelezését pedig nettó 2,1 milliárdért végző Magyar Építő Zrt. régi ismerős az állami beruházásoknál. A cég a Kőrösaszfalt Zrt.-n keresztül a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Szeivolt-család érdekeltségébe tartozó Épkar Zrt. tulajdonában van. A szintén rengeteg közbeszerzést nyerő WHB pedig Paár Attiláé, aki pár éve megvette a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonrészét az Elios-ban, amikor annak közvilágítási projektjeiben nyomozni kezdett az Európai Unió Csalás Elleni Ügynöksége, az OLAF.

A Magyar Építő Zrt. az elmúlt években több nagy állami beruházáson dolgozott, például a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója (8 milliárd forint), a Puskás Aréna konzorciumban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.-vel (150–190 milliárd forint), a szintén a Városligetben épülő Néprajzi Múzeum generálkivitelezése konzorciumban a ZÁÉV-vel (35 milliárd forint), a kaposvári uszoda konzorciumban a Fertődi Építő Zrt.-vel (4,95 milliárd forint), a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása (8,9 milliárd forint). A cég egyik legfrissebb projektje a kőbányai gigacsarnok építése 46 milliárdért a ZÁÉV-val és a Közgéppel közösen.

46 milliárdért épül a kőbányai gigasportcsarnok, a polgármester ingyen adta át a telket az államnak

Bár hivatalosan még nem jelent meg a tender eredménye, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára már felkerültek azok a dokumentumok, amelyekben szerepelnek a Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda kivitelezői. Azok pedig vérbeli NER-cégek: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt. és a Szíjj Lászlóhoz tartozó Közgép.

Valószínűleg a rengeteg állami megbízásnak is köszönhető, hogy a Magyar Építő Zrt. kiemelkedő pénzügyi eredményeket produkált az elmúlt néhány évben. Nettó árbevétele ugyanis 2016-ban 4,8 milliárd forint, 2017-ben már 9,8 milliárd, 2018-ban 24,4 milliárd, 2019-ben 49 milliárd, 2019-ben pedig 46 milliárd forint lett. Vagyis négy év alatt megtízszerezte a forgalmát. Adózott eredménye ugyanebben az időszakban szintén szépen növekedett: a 2016-os 224 millió forintról 2017-ben 429 millióra, 2018-ban 1,2 milliárdra, 2018-ban 3,6 milliárdra emelkedett, majd 2019-ben némileg visszesve 2,6 milliárd lett.

A Magyar Zene Házában megvalósuló kiállítás kivitelezésére pályázott a Magyar Építő Zrt. mellett a szintén nem kevés közbeszerzést nyerő Fertődi Építő Zrt. is, ám az drágábban, nettó 2,27 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza 2021. február 26-án. Befejező szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése, ebből az alkalomból az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a padlóburkolat alá ezen a napon. (MTI/Balogh Zoltán)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás