közbeszerzés

Mészáros-érdekeltség folytatja 18 milliárdért a Testnevelési Egyetem felújítását

A ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemére kiírt, 18 milliárd forint értékű közbeszerzést is.

 

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe tartozó cég fogja kivitelezni a 12. kerületi Csörsz utcai campuson a Testnevelési Egyetem felújításának második ütemét. A nettó 18 milliárd forint összértékű megbízást közbeszerzési pályázaton elnyert ZÁÉV Építőipari Zrt. augusztus közepén szerződött le az egyetemmel, a pályázati eredményről a szeptember 4-i európai uniós értesítő számolt be. Korábban a ZÁÉV nyerte nettó 11,8 milliárdért a felújítás első ütemét is.

A kormány 2015 decemberében döntött arról, hogy több lépcsőben fejleszti a Testnevelési Egyetemet (TE), amelynek épül egy új kampusza, meglévő létesítményeit pedig felújítják. A mostani lépcsőben egyebek mellett multifunkciós sportcsarnok, mélygarázs, műfüves focipálya is fog épülni 3,5 év alatt.

Ilyen irgalmatlan összegeket felemésztő építési beruházásoknál Magyarországon költségcsökkentés helyett szokás valami látványosnak szánt parasztvakítást is bevetni, hogy az állampolgárok azt tudják mondani: lehet, hogy drága, de legalább szép (vö. 4-es metró). A kormányzati beruházásokról folyton dicshimnuszokat zengő Magyar Építők vonatkozó cikke szerint „a BAH-csomópont felé zöld öböllel és fasorral, éjszaka pedig egy különleges, LED-világítású kerítéssel, úgynevezett kolonáddal épülő campus nappal és éjjel is hozzátesz majd Budapest városképéhez”.

A ZÁÉV egy zalaegerszegi székhelyű építőipari cég, amely az elmúlt pár évben növekedett nagyra: a vállalat forgalma 2014-2016 között 13-15 milliárd forint körül stagnált, 2017-ben viszont már 35 milliárd volt, a rákövetkező évben pedig közel 72 milliárd forint lett. Egyebek mellett a ZÁÉV építi (fővállalkozóként a Magyar Építővel közösen) az új Puskás stadiont 150 milliárd forintért, emellett ez a cég újította fel a Gül Baba türbéjét, most pedig például a 26 milliárdot kóstáló új Néprajzi Múzeumot és — dupla áron — az UTE sportcsarnokát építik.

A TE látványterve (forrás: TSPC)

A céget korábban is Fidesz-közelinek volt szokás sejteni, 2019 januárjában pedig hivatalosan is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.

A ZÁÉV-nek ezen a tenderen egyedül a West Hungária Bau Kft.(WHB)  konkurens ajánlatát kellett megelőznie. A WHB-ról úgy szokás tartani, hogy Tiborc Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez áll közel. A WHB annak a konzorciumnak is a tagja volt, amelyik a felújítási munkálatok első ütemére kiírt pályázaton maradt alul.

Alvállalkozóként a ZÁÉV holdudvarához tartozó, szintén zalaegerszegi Zala-Elektro Kft. is be fog segíteni a munkálatokba.

A teljes beruházás összköltsége a vonatkozó kormányhatározat szerint 36,3 milliárd forint. Az első ütem nettó 11,8 milliárdjával, és a második ütemre most kötött 18 milliárdos szerződéssel jelenleg 29,8 milliárd forintnál áll a számláló, de még messze a beruházás vége.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a TE látványterve (forrás: TSPC Kft.)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás