közpénzégetés

Közel 35 milliárd forintra drágult az új Néprajzi Múzeum építése

Az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont befejező munkáira kiírt tendert két NER-közeli cég, a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. párosa nyerte el nettó 2,8 milliárd forintért. A múzeumot eredetileg 26 milliárd forintért akarták megépíteni, de az összeg tavaly 32 milliárdra ugrott, a mostani drágulással pedig már közel 35 milliárd forintnál tart a beruházás.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az Új Néprajzi Múzeum és Látogató központ befejező munkáira kiírt pályázat eredményét a Városliget Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben, a drágulásról a G7.hu számolt be először.

A nyílt pályázaton indult a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. is, de a nettó 2,8 milliárd forintos munkát a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. párosa nyerte.

Ők azok, akik 2019-ben elnyerték a múzeum teljes kivitelezését is 26 milliárd forintért. Tavaly nyáron azonban beszámoltunk arról, hogy 6 milliárd forinttal drágult a múzeumépítés azzal az indokkal, hogy előre nem látható körülmények adódtak.

A mostani hirdetmény szerint azonban a 32 milliárdos (26+6) összegben nem voltak benne a befejező munkálatok, amire most közel 3 milliárd forintot kapnak a NER-közeli cégek. A közbeszerzési dokumentumból kiderül, hogy hátravan még az álpadló-rendszer, a világítás, az optikai gerinchálózat és az audiovizuális rendszerek kiépítése, illetve a beépített bútorok felszerelése. A kivitelezés számlálója így jelenleg már közel 35 milliárd forintnál tart.

 

Hatmilliárd forinttal drágult az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Az új Néprajzi Múzeum építésének a költsége 26 milliárd forintról 32 milliárdra ugrott, a munkát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végzi. A drágulást – szokás szerint – azzal indokolták, hogy előre nem látható körülmények adódtak.

Az építkezés előkészítése is vagyonokat vitt el: az épület tervezése (Napur Architect Építészeti Iroda Kft. és mások) 1,8 milliárd forintba került, az előkészítő földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte 2,5 milliárd forintért.

Ha valaki a Városliget mellett sétál, már szembesülhet a monstrum elképesztő méreteivel. A több mint 30 ezer négyzetméteres létesítményben helyet kapnak az úgynevezett „zajos” és „csendes” funkciók is. A múzeumban lesz egy 226 fő befogadására alkalmas rendezvény- és konferenciaterem, gyerekmúzeum, látogatóközpont, és food court (kajanegyed). A „csendes” funkciók a múzeum belső és tudományos működésével függenek össze, ennek keretében létesül például könyvtár az épületben. A pinceszinten kap helyet a múzeumi előcsarnok, ahonnan a közel háromezer négyzetméteres állandó és kétezer négyzetméteres időszaki kiállítótér közelíthető majd meg.

NER-cégeket hizlal a beruházás

Mindkét kivitelező vérbeli NER-cég, Mészáros Lőrinc tulajdonában áll a ZÁÉV és Paár Attilához köthető a Magyar Építő Zrt.

A ZÁÉV számtalan közbeszerzést nyert az utóbbi években. A cégnek a 45 milliárdra drágult zalaegerszegi tesztpálya építéséből is jutott pár milliárd, de hozzájuk tartozott a Magyar Építővel közösen a Puskás Aréna környékének fejlesztése vagy épp a Közszolgálati Egyetem műemléképületének átépítése. Legutóbb a Magyar Építő Zrt.-vel közösen az atlétikai stadionra kiírt 150 milliárdos közbeszerzést nyerték el. A cég értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 72 milliárd, 2019-ben pedig 72,9 milliárd forint volt. 2019-ben a nyereség 6,7 milliárdot tett ki, az azt megelőző évben pedig 5,6 milliárd forint volt.

A Magyar Építő Zrt. tulajdonosa (a Körösaszfalt Zrt.-n keresztül) a WHB Befektetési Kft., melynek tulajdonosa Paár Attila, akit Tiborcz István miniszterelnöki vő üzlettársaként szokás emlegetni. A Magyar Építő Zrt. nyerte el többek közt a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítását 8,9 milliárd forintért és nemrég a 46 milliárdért épülő kőbányai gigasportcsarnok kivitelezését is a ZÁÉV-vel és a Közgéppel közösen. A cég 2018-ban 49 milliárd, 2019-ben 46 milliárd forint árbevételt ért el. Adózott eredménye 2018-ban 3,7 milliárd forint, 2019-ben pedig 2,7 milliárd lett.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az új Néprajzi Múzeum építése (forrás: Városliget Zrt.)

Megosztás