közbeszerzés

Közel 8 milliárd forintért építhet sportcsarnokot Rákosmentén a ZÁÉV és az Épkar

A két vállalkozás közösen nyerte el a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális csarnok tervezésére és kivitelezésére kiírt tenderét.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában található tájékoztatóból derül ki, hogy a felcsúti milliárdos üzletember megállíthatatlan a nagy projektek megszerzésében. Most a főváros egyik részén, Rákosmentén húz fel a ZÁÉV az Épkarral együtt egy olyan épületet, amely alkalmas sportolási, oktatási, kulturális és rekreációs funkciókra, illetve helyet biztosít verseny- és tömegsportoknak is.

A beruházás keretében a két cég egy multifunkciós sportcsarnokot épít meg mászófallal, valamint a közvetlenül hozzá kapcsolódó csapatöltözőkkel, raktárral, sportszertárakkal, továbbá kialakít egy fitnesz-zónát. A háromszintes csarnoképület tervezett hasznos alapterülete mintegy 7 727 négyzetméter lesz.

A beruzázás végleges összértéke nettó 7,98 milliárd forint.

A multifunkcionális csarnok megépítéséhez a cégek alvállalkozókat vesznek igénybe. Ez nem meglepő, hiszen a Mészáros-érdekeltség úgy nyeri egymás után a munkákat, hogy csoda, miként győzi kapacitással.

A ZÁÉV nemrég szerezte meg a szombathelyi fociakadémia megépítését közel 6 milliárd forintért. Emellett többek között a volt felcsúti polgármester cége építheti meg Zalaegerszeg új uszodáját 8,8 milliárdért. Ez egyébként 3,2 milliárd forinttal drágább az eredetileg becsült értéknél. A ZÁÉV egyik legnagyobb munkája az új Néprajzi Múzeum felhúzása a Városligetben. Ezt a munkát a zrt. 26 milliárd forintért végzi el a a Magyar Építő Zrt.-vel együtt.

A ZÁÉV, amely idén januártól lett hivatalosan a felcsúti milliárdos érdekeltsége, tavaly 72 milliárd forintos nettó árbevételt és 5,6 milliárdos nyereséget ért el. A sajtóban, így a 444-en is megjelent, hogy a zrt.-ből a tulajdonosai – a Mészáros Lőrinc és neje – 2018-ban osztalékként 8 milliárd forintot vettek ki.

Az Épkar Zrt. pedig a WHB Kft.-vel és a Laki Zrt.-vel együtt újítja fel az Operaház épületét. Az eredetileg tervezett 9 milliárd forint helyett 14 milliárd lett a korszerűsítés induló összege, amit később megtoldottak 7 milliárd forinttal.

A 2017-es vizes vb-re pedig az Épkar újította meg a Hajós Alfréd és a Széchy uszodákat 3 milliárd forintért.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI/Bodnár Boglárka. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás