Kisvárda

1,7 milliárd uniós forrásból oldották meg a kisvárdai NER-Disneyland vízutánpótlását

A Kisvárdától nem messze lévő Rétközi-tó partján egy tábla hirdeti, hogy 1,7 milliárd forint EU-s forrást költöttek a Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítására. Ezt a beruházást azonban elsősorban nem a természetvédelem hajtotta, hanem annak a kisvárdai mesterséges tónak az életben tartása, ami köré az utóbbi években egy valóságos NER-Disneyland épült ki. Az egyik legnagyobb beruházás a nettó 273 millió forintból megvalósult Cinemaqua Film és Naturpark Kisvárdán. Drónnal benéztünk a díszletek mögé: fémkonténerek tucatjait pakolták le a Natura 2000-es terület szomszédságában. A parkban felhúztak egy cirkuszi sátrat, de a Szabadság-szobor, a Hollywood-felirat és az amerikai elnökök sziklába vájt kicsinyített másolata is elfoglalta méltó helyét a szabolcsi településen. A gyerekeknek lehetőségük van dinók közt dzsipezni a Jurassic Parkban, a vadnyugaton aranyat mosni, késdobálni vagy éppen kipróbálni egy bitófát. 

Nemrég derítette ki az Átlátszó, hogy üresen áll a nettó 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémia, ami Kisvárdától nem messze, Szabolcsveresmarton, a Rétközi-tó partján áll. Kisvárda és környéke, a „Kelet Felcsútja”, ugyanis amikor Seszták Miklós fideszes fejlesztési miniszter volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba a legkülönfélébb látványberuházásokra. A politikus jelenleg a térség országgyűlési képviselője, így továbbra sem záródtak el a pénzcsapok.

A Rétközi-tó partján sétálva felkeltette az érdeklődésünket egy EU-s projektet reklámozó tábla: 1,7 milliárd forint érkezett „A Felső-Tisza-vidék vizes élőhelyeinek természetvédelmi célú helyreállítására”. Egy egy elég tág megfogalmazás, ezért utánanéztünk, hogy pontosan milyen fejlesztést takar a projekt. Kiderült, hogy ezt a beruházást elsősorban nem a természetvédelem hajtotta, hanem annak a kisvárdai tónak az életben tartása, ami köré (jelentős EU-s pénzeknek köszönhetően) kiépült egy NER-Disneyland.

A vízutánpótlást hirdető tábla a Rétközi-tó partján (forrás: Átlátszó)

A természetvédelem alá van rendelve a NER-nek

A leírás szerint az uniós projekt célja az, hogy az élőhelyvédelmi célú vízpótlás biztosításával megfelelő körülményeket biztosítsanak a Kisvárdai-gyepek élővilága számára, ami kiemelkedő természeti értékekkel bír, ugyanis Natura 2000-es terület. A projekt komplex természetvédelmi beavatkozást valósít meg a Rétközben, a Kisvárda – Rétközberencs – Szabolcsveresmart – Döge települések között található a Kisvárdai-gyepek különleges természetmegőrzési területen.

Kisvárdai-gyepek (forrás: mme.hu)

A beruházás indoklása ésszerűnek tűnik, ugyanis a térséget komoly vízhiány sújtotta. Az évek óta fennálló vízhiányt az eredeti vízi, vízparti növényvilág sínylette meg. A projekt leírása szerint a térségben még meglévő és a részben vagy teljesen kiszáradt vízi élőhelyek vízpótlását a Szabolcsveresmart-Kisvárda között tervezett vízpótló csatornához történő bekötésekkel lehet megoldani.

Gyanúra ad okot, hogy a kormány csak úgy nem szívesen áldoz a természetvédelemre. Arra nemrég a drasztikus vízhiánnyal küszködő Velencei-tó helyzete világított rá, hogy mennyire alá van rendelve a természetvédelem a politikai lobbinak. Ott a szakemberek évekkel ezelőtt jelezték, hogy komoly megoldásra váró problémák vannak a vízutánpótlással, de nem kapták meg a szükséges pénzt, még a halak pusztulása sem gyorsította fel a folyamatokat.

A kormánynak 10 milliárd forintja sincs rendbe hozni a Velencei-tó víztározóit | atlatszo.hu

A Vízügy a Pátkai és Zámolyi víztározók kotrását és rekonstrukcióját sürgeti, előzetes becsléseik szerint ennek költsége nem haladná meg a 10 milliárd forintot. Mivel a vízpótlási terveket 10 évre titkosította a kormány, a Vízügyet kérdeztük meg, hogyan juttatnának elegendő vizet a Velencei-tóba.

A fejlesztés a kisvárdai Nádas-tó vízhez jutását szolgálja

Továbbá a korábbi sajtóhírekben pletykaszinten már lehetett arról olvasni, hogy a Nádas-tavat és a Rétközi-tavat összekötő csatornát ki fogják szélesíteni, hogy a két közpénzmilliárdokat elnyelő turisztikai desztináció között lehessen csónakázni.

A piros körrel a Döge-Kisvárda-csatornát jelöltük a térképen (forrás: Vízitúra térkép/OVF.hu)

Ezek után felmerül a gyanúja, hogy a döntéshozók elsődlegesen nem azért juttattak a Rétközbe pénzt, mert meghatotta őket a kétéltűek szaporodásának sikertelensége, és azt sem gondolnánk, hogy a vöröshasú unka (Bombina bombina) megmentése lebegett a szemük előtt bár igaz, a leírásban ez is szerepel. A projekt fő célját azonban másképp fogalmazzák meg az összefoglalóban.

„A projekt központi eleme tehát egy vízpótlásra alkalmas rendszer kiépítése, mely elsősorban a Kisvárda melletti Nádas-tó vízhez juttatását szolgálja”

– olvasható a leírásban.

A tervezett rendszer fő eleme a Szabolcsveresmart-Kisvárda vízpótló csatorna, amely összeköti a Rétközi-tavat és a kisvárdai Nádas-tavat. A csatorna nem új építésű, a meglévő belvízi csatornák szelvénybővítésével valósul meg, mintegy 6 km hosszal.

A Nádas-tó területe 2016-ban a kotrás előtt és után (forrás: Google Earth)

A Nádas-tó Kisvárda epicentruma, számos turisztikai fejlesztés épült köré, az pedig elég furcsán venné ki magát, ha vízhiány miatt eltűnne az élővilág, amit EU-s pénzből akarnak bemutatni. A tavat 2016-ban „tették rendbe”, ami azt jelentette, hogy kivágták a nádas egy részét, és mederkotrással kialakítottak három mesterséges szigetet. A tó szintén Natura 2000-es terület, a Kisvárdai-gyepek része.

A pályázó a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, az egyik konzorciumi partner a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság, a másik pedig a közpénzzel kitömött Alkossunk Várost Alapítvány volt.

Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a projekt átadóján (fotó: Facebook/Seszták Miklós)

Az alapítvány Seszták Miklós kedvencei közé sorolható, ugyanis több milliárd forintos támogatást nyertek el kisvárdai projektek megvalósítására. Ők építették az üresen álló teniszközpontot is, amivel kapcsolatban még a közérdekű adatigénylésünkre sem reagáltak.

Az alapítványt Mikucza Tamás hozta létre, aki Seszták Miklós üzleti körébe tartozó vállalkozó. Ahogy a későbbiekben látni fogjuk, az üzletember a Nádas-tó körül kiépített turisztikai fejlesztésekben is érdekelt.

A Cinemaqua bejárata (fotó: cinemaqua.hu)

Százmilliókat költöttek a tó körüli turisztikai beruházásokra

A Nádas-tó körüli fejlesztésekre érkező közpénzek elaprózva kerültek felhasználásra:

  • A 2,5 milliárdos foci stadion tövében épült meg nettó 273 millió forintból Cinemaqua Film és Naturpark, amit tavaly adtak át. Ez az a beruházás, aminek a tervek szerint része egy olyan utca, ami „a szegénynegyedek egzotikus, de közbiztonság mentes hangulatát tükrözi”. A projektet a kisvárdai beruházások kedvenc cége a Nyírépszer Hungária Kft., illetve a Szabó-Tetőmester Kft. nyert el.
  • Nettó 194 millió forintból épült Díszlet utca szintén nemrég nyitott meg, az uniós pénzt természetes építőanyagokra adták, kívülről leginkább csak a fémkonténerek látszódnak. A közbeszerzést szintén a Nyírépszer Kft. nyerte.
  • A Nádas-tó feletti két darab fa szerkezetű híd kivitelezése nettó 36,4 millió forintba került.

Az egyik fahíd a Nádas-tavon (fotó: Pápai Gergely/Átlátszó)

  • A tájház, csónakház, mobil és fix stégek kivitelezésére nettó 25,3 millió forintot költöttek.
  • A Nádas-tó élőhelyvédelmi célú helyreállítása nettó 148,7 millió forintba került.
  • A nettó 50 millió forintos ökoturisztikai attrakció részeként a leírás szerint a tavon lévő egyik szigeten állat formájú házakat húztak fel, a másikon játszóteret és vízi akváriumot, a harmadikon pedig kalandparkot létesítenek. Kivitelező itt is a Nyírépszer Kft.

A Cinemaqua díszletei mögött lévő fémkonténerek (fotó: Pápai Gergely/Átlátszó)

Szabadság-szobor, Hollywood-felirat és Jurassic Park

A 30 hektár területen fekvő Cinemaqua Film és Naturpark az Andy Vajna út 1. szám alatt nyitotta meg tavaly a kapuit.

A kisvárdai Szabadság-szobor (forrás: cinemaqua.hu)

A parkot az AV2 Invest Kft. üzemelteti, aminek közvetetten az Alkossunk Várost Alapítvány a tulajdonosa, a nyíregyházi székhelyű cég ügyvezetője Mikucza Tamás. A Cinemaqua honlapja szerint a park 21 helyszíne „több különböző világot ötvöz és fog egybe”.

A Csodák országa (forrás: cinemaqua.hu)

A parkot sétálva is bejárhatjuk, de elektromos kisautók és -buszok is szállítják a kirándulókat. A bejáratnál rögtön elkápráztatja a látogatókat a Cinemaqua Palace, mellette látható a New York-i Szabadság-szobor, illetve az amerikai elnökök sziklába vájt kicsinyített másolata.

A sziklába vájt elnöki arcok Kisvárdán (forrás: cinemaqua.hu)

A Cinemaqua attrakcióit minden évben valamilyen tematika fogja jellemezni. Idén a fő téma Amerika, megcsodálhatjuk az első amerikai telepelesfalu, Jamestown díszleteit.

Ez a tákolmány az Aranyásók utcája (forrás: cinemaqua.hu)

A vadnyugati udvaron pisztolydörrenésekre lehet számítani, lehet aranyat mosni, a western udvarban kitanulhatjuk a késdobálás, az íjászkodás és a különböző fegyverekkel való célbalövés mesterségét.

Játékos bitófa a vadnyugaton (forrás: cinemaqua.hu)

Egy hatalmas hangárt építettek az expedíciós kalandhajónak, amely hossza eléri a 48 métert.

Megtekinthető egy eredeti repülőgép belső, amelyet a Fapad című magyar sorozat forgatásánál használtak a készítők. A szervezők ezt a díszletet külön megköszönik Kálomista Gábornak, akit legtöbben az Elkxrtuk című film producereként ismernek.

(forrás: Pápai Gergely/Átlátszó)

A honvédsuli kínálatában megtalálható a lőgyakorlat különböző kaliberű airsoft fegyverekkel, katonai kiállítás és különböző túlélési gyakorlatok. A cirkuszi sátorban szakképzett artisták segítenek a látogatóknak kipróbálni a cirkuszi művészet kellékeit. A tóparton motorcsónakba lehet szállni, vagy éppen vízidodgemből lövöldözhetnek a gyerekek egymásra. A Jurassic Park: Elveszett világ rengetegében pedig dzsippel lehet megnézni a dínókat.

A kisvárdai kiránduláshoz egyébként a szülőknek mélyen bele kell nyúlniuk a pénztárcájukba. Egy felnőttnek 6 900 forint, egy gyereknek 6 200 forint, családi jeggyel (két felnőtt, két gyerek) pedig 24 900 forint a belépő. Az biztos, hogy ilyen látványosságokat máshol nem találni,  és az is garantált, hogy a bokrokat néző lelátó felejthetetlen élmény lesz az egész családnak.

A bokrokat néző lelátó (forrás: Pápai Gergely/Átlátszó)

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A kisvárdai Nádas-tó körül közpénzből kiépült turisztikai látványosságok (forrás: Pápai Gergely/Átlátszó)

Megosztás